15 kommuner dropper det elskede traditionsrige Lucia-optog – “det stemmer ikke overens med den tid, vi lever i”

På fredag den 13. december er det Lucia dag.

 

Over alt på skoler, plejehjem og andre steder går unge piger i hvide kjortler på række med lys i hænderne, mens de synger Lucia-sangen. Nu om dagen kan der dog også være drenge med.

 

Det er en elsket tradition som stammer fra Sverige.

 

Men den kan være ved at være slut i Sverige.

 

15 kommuner i Skåne har valgt at stoppe den officielle Lucia-fest. Den passer ikke længere ind i det svenske samfund, lyder begrundelsen ifølgeP4 Malmöhus.

Lucia-fejringen kan ende med kun at være et minde i Sverige.

 

Flere andre kommuner er gennem de senere år stoppet med at fejre Lucia-dagen.

 

Lukningen af ​​Lucia-fejringen har stået på gennem flere år – ikke kun i Skåne men over hele Sverige.

 

Lucia-optoget er dybt forankret i svensk kultur og historie. Men uanset hvad svenskerne lægger i Lucia-fejringen, så er den nu på vej ud. Det skrev flere svenske medier allerede i 2016. (Fria Tider)

 

Dengang for tre år siden blev Lucia aflyst i Ystad, Köping, Umeå, Udevalla og Södertalje. I Stokholm nedlagde adskillige institutioner Lucia-optoget. Mange mente, at traditionen var u-moderne. (Aftonbladet)

 

I Hörby kommune, som er en af ​​de kommuner, som i år dropper Lucia-optoget, har Lucia været en tradition i mange årtier. Men nu er det altså forbi.

 

TV4 News rapporterer, at det i det hele taget har være vanskeligt at finde nogen, der fejrer Lucia.

 

Til tv-kanalen siger Viktoria Munck, kulturudvikler i Hörby Kommune, at fejringen “ikke stemmer overens med den tid vi lever i.

 

Ifølge P4 Malmöhus har reaktioner fra beboere været “stærke”, men efter kommunens mening passer Lucia-fejringen altså ikke længere ind i Sverige. Grundlæggende handler det også om overhovedet at finde kandidater, der ønsker at stille op.

 

– Det passer ikke godt i nutidens samfund med disse næsten skønhedskonkurrencer blandt unge piger. Det er problematisk. Vi vil ikke have det mere, siger Viktoria Munck til Sveriges Radio.

 

Elin Gustafsson i Uddevalla har for få år siden været med i optoget af unge piger. Hun fortæller, at det var til stor glæde for børnene. Mange tilskuere, de gamle og de stærke mænd på Volvo-fabrikken blev rørt. Dengang var det kommunen, der arrangerede.

 

”Vi havde 17 forestillinger om dagen. Vi gik rundt til skoler, ældrecentre, virksomheder og de store drenge hos Volvo kneb en tåre,” fortæller hun. (Aftonbladet).

 

Ingen genkendelse er lig med uvelkommenhed

”Billedet af Lucia er, at det skal være en blond pige. Det er et billede af svenskhed som mange ikke kan genkende sig i. Og hvis man ikke kan genkende sig selv, så er det let at føle at man ikke er velkommen til at deltage”, siger Jonas Engman der er etnolog ved det Nordiske Museum. (Den Korte Avis)

 

Det er det rene vås. At man ikke skulle føle sig velkomme  fordi man ikke er blond.

 

Problemet kunne også være, at Lucia-fejringen er en kristen tradition. I dag er der mange indvandrere med muslimsk baggrund på skoler, i institutioner og andre steder. Og myndighederne kan måske frygte, at de vil klage eller lave ballade.

 

Sådan er det generelt i Vesteuropa efter den store indvandring. De kristne traditioner er under pres – måske man skal sige, at de europæiske traditioner i det hele taget er det.

 

En skole i Schweiz har for eksempel netop stoppet med at synge sange med et kristens budskab til advent.

 

I Holland er der debat om traditionen med Sorte Peter.

 

I Sverige har der de senere år være debat om andre juletraditioner så som julekager og ‘pebberkagedrenge’.

 

I Danmark har vi et eksempel på en skole, der stoppe med at deltage i julegudstjenesten. Men det udløste dog så mange protester at traditionen blev taget op igen. (Den Korte Avis)

 

Fria Tider

 

Filmiske virkemidler

 

Der er rigtig mange filmiske virkemidler. Her kan du se, hvad de er, og hvordan man kan gøre brug af dem.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…