Ny film: Workshop – kreativt eller påtvunget fælles fodslag?

**** 4 stjerner ud af 6

 

Laurent Cantet (født 1961) er fransk filminstruktør. I 2008 vandt han Den Gyldne Palme ved filmfestivalen i Cannes 2008 med filmen ”Entre les murs” (Klassen).

 

Hans seneste film WORKSHOP tager et af hans tidligere anvendte temaer op: Interaktionen i en gruppe jævnaldrende, franske unge af begge køn og med forskellig etnisk oprindelse.  

 

Handling
En smuk kvinde (i begyndelsen af 40’erne) sidder omkring et bord med syv teenagere, fem drenge og to piger. Kvinden efterlyser idéer til en historie, og inden for de næste 10-15 minutter bliver det klart, at gruppen er samlet i en workshop for i fællesskab at skrive en kriminalroman.

 

Forfatterkurset ledes af den kendte forfatterinde, Olivia (Marine Foïs), der igennem foredrag og skriveøvelser får sat de unge på sporet af metoderne i litterært arbejde. Deltagerne er vidt forskellige, og mindst en af dem sidder der ufrivilligt.  

 

En af drengene skiller sig ret hurtigt ud fra flokken: Antoine (Matthieu Lucci). Han fremkommer med idéer og lufter synspunkter, som den resterende gruppe opfatter som provokerende. Hans ofte meget voldelige forslag får dem til at lægge afstand til ham, men Olivia bliver interesseret i at lære baggrunden for hans fantasifulde scener at kende. For er Antoines indspark alene fantasi, eller udspringer de af hans eget voldspotentiale?

 

Handlingen er uforudsigelig
Det fine ved filmen er manuskriptets og dermed handlingens velgørende uforudsigelighed. Skridt for skridt, scene for scene, udfolder de forskellige figurer sig og viser sig at rumme overraskende facetter.  
  

Fokus er på Antoine og Olivia og deres indbyrdes relation – hvor de gensidigt tiltrækker og frastøder hinanden. Samtidig repræsenterer de to hovedpersoner henholdsvis en desillusioneret og frustreret ungdomsgeneration, der oplever, at grund og fremtidsudsigter skrider, og en venstreorienteret, intellektuel elite med de ’rigtige’ meninger.

 

”Workshop” er på nippet til at falde i den velkendte politiske korrektheds sorte gryde (personer, der er modstandere af indvandring er pr. definition højreekstremister), men bevarer på et hængende hår balancen.  

 

En anderledes og nuanceret ungdomsfilm, der afspejler de skred og sociale rystelser, Frankrig gennemløber i begyndelsen af det 21. århundrede som et resultat af politiske beslutninger taget i anden halvdel af det 20. Og derfor værd at se.  

 

Spilletid: 113 minutter   

Medvirkende: Marine Foïs, Matthieu Lucci, Olivier Thouret m.fl.

Instruktør: Laurent Cantet

Læs også
Filmnmeldelse af VÆRK UDEN SKABER: Kunst, krig og kærlighed  

Manus: Robin Campillo, Laurent Cantet

Premierdato: Torsdag d. 17. maj

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…