Vinøse lækkerier fra spanske Priorat

Vinene fra vinområdet Priorat i den sydlige del af Catalonien i det sydøstlige Spanien hører til blandt toppen og de mest spændende på Den Iberiske Halvø.

 

Området har taget navn efter karteuserklostret Priorato de Scala Dei – ”Klosteret ved trappen til Guds Rige” – der blev anlagt i det bjergrige landskab, hvorfra man kunne se engle stige op i himlen.

 

Det skete i det 12. århundrede, og munkene gik straks i gang med at anlægge vinmarker på terrasser hugget ind i bjergsiderne. Det var et slidsomt arbejde, som rent faktisk ikke stod mål med det lave udbytte på vinstokkene på grund af de vanskelige jordbundsforhold.

 

Kompensation

Til gengæld kompenseredes de negative aspekter med vine af meget høj kvalitet præget af megen mineralitet og frugtig fyldighed.

 

Det gik da også nogenlunde i adskillige århundreder, men munkene forlod klostret og vinmarkerne med mere end 90.000 vinstokke i slutningen af det 18. århundrede, og landarbejderne tog samtidig med, at vinlusen hærgede markerne, arbejde i nogle nyopdagede sølvminer, hvor lønnen også var mere attraktiv.

 

”Lurmærker”

Vinmarkerne lå således mere eller mindre brak indtil 1954, da den spanske regering som egnsstykke gav Priorat og dets få tilbageblevne vinproducenter ret til at ”lurmærke” deres vine med oprindelsesgarantien D.O. – Denominacio d’Origen. Men der kom først for alvor gang i sagerne og omsætningen i slutningen af 1980’erne, da nogle driftige vinøse ildsjæle med blandt andet stor hjælp fra Det spansk-danske Handelskammer i København og Dagbladet Børsens daværende vinmedarbejder fik sat internationalt fokus på områdets kvaliteter.

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til årets studenter

 

 

 

 

Det medførte, at vinregionen i år 2000 fik den højeste klassifikationsbetegnelse i Spanien, nemlig D.O.Q, hvor Q’et står for Qualificada = Kvalificeret. Kun området Rioja kan smykke sine vine med samme kvalitetsgrad.

 

Intensitet

I Priorat dyrkes både røde og hvide vine, og førstnævnte er efter min opfattelse dem, man skal koncentrere sig om. Disse er kendetegnet ved utrolig mørk og intens kirsebærfarve og ved at have kraft- og kødfuld, varm og rund smag samt en ikke-dominerende syre. Finishen er lang og holdbarheden lang.

 

Til rødvinene anvendes hovedsageligt druevarianterne Garnacha og Cariñena,          men i vore dage tilsættes både Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah.

 

Lagring

Læs også
Sommervin fra Beaujolais og Loire

Som følge af D.O.C. klassifikationen gælder særlige regler for lagring, således skal de unge Crianza-vine være lagret minimum 24 måneder, hvoraf mindst de 6 skal være på egetræsfade. Reserva-udgaverne skal være lagret minimum 36 måneder og heraf mindst 12 måneder på egetræ. Endelig skal Grand Reserva-vinene – de mest udsøgte – været lagret minimum 60 måneder og heraf mindst 24 på egetræsfad. Desuden kræves, at alkoholprocenten skal ligge over 13,5%.

 

Hos D’Wine

Vinene fra Priorat er godt repræsenteret i Danmark, men hos den spanske specialist på spanske vine, D’Wine i Aalborg, føres 3 af de toneangivende bodegaer. Det gælder vineriet Cal Batllet, der drives af Marc Ripoll Sans.

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Kølig hvidvin holder tropevarmen i skak

Bodegaen Estriacus, der også kaldes La Perla del Priorat, og som styres af vinmager Montse Cereda og vinmarksansvarlig greve Miguel Pirenn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Barolos underkendte lillebror fra Barbaresco er supergod

Og vinhuset Costers del Priorat, som ledes af vinmager José Mas Barberà.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hver for sig laver de nogle supergode vine med hver deres personlighed:

Læs også
Cocktails og sommerlige vine

 

Bodega Batllet, 2013 D’Iatra, Priorat D.O.Q., ”Vi de la Vila”, Gratallops & Torroja. Druesorter: 50% Cariñena, 30% Garnacha og 20% Cabernet Sauvignon.

 

15,5% alkohol. Lagret 14 måneder på franske egetræsfade. Normalpris: 269 kr. – Tilbudspris pr. styk 169 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Bodega Costers del Priorat, 2016 Petit Pissarres, Priorat D.O.Q., Bellmunt del Priorat. Druesorter: 60% Garnacha Tinta og 40% Samsó. 14,5% alkohol. Lagret 6 måneder på franske egetræsfade. Normalpris: 179 kr. – Tilbudspris pr. styk 109 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Bodega Costers del Priorat, 2015 Pissarres, Priorat D.O.Q., Bellmunt del Priorat. Druesorter: 60% Garnacha Tinta og 40% Samsó. 14,5% alkohol. Lagret 12 måneder på franske egetræsfade. Normalpris: 219 kr. – Tilbudspris pr. styk 149 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Bodega Estriacus, 2014 Noster Inicial, Priorat D.O.Q., Molar. Druesorter: 70% Garnacha, 25% Cariñena og 5% Cabernet Sauvignon. 14,5% alkohol. Lagret 8 måneder på franske egetræsfade. Normalpris 149 kr. – Tilbudspris pr. styk 89 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Bodega Estriacus, 2011 Clos les Fites, Priorat D.O.Q., Molar. Druesorter: 70% Garnacha, 25% Cariñena og 5% Cabernet Sauvignon. 15% alkohol. Lagret 14 måneder på nye franske egetræsfade. Normalpris: 269 kr. – Tilbudspris pr. styk 150 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…