Video: Joni Mitchell synger “Carey” – kvinden med den fantastiske stemme fylder 75 år

 

Læs mere om sangen Carey

 

Joni Michell bliver hyldet over det meste af verden i anledning af hendes 75 års fødselsdag. Læs for eksempel her

 

Fra Wikipedia:

Mitchell er født i Fort MacleodAlberta og voksede op i SaskatoonSaskatchewan. Som ganske ung fik hun i februar 1965 en datter, som hun lod bortadoptere, da hun var alene og ude af stand til at finde arbejde. Samme år blev hun gift med folkesangeren Chuck Mitchell, som tog hende med til DetroitUSA, hvor de sammen optrådte i coffee houses og på mindre scener. Ægteskabet med Chuck holdt dog kun omkring halvandet år.

 

Herefter blev hun en del af den voksende folkemusik-scene i New York City i anden halvdel af 1960’erne. En aften da hun spillede, hørte David Crosby hende og tog hende med til det frodige musikmiljø i San Francisco. Hendes første album, Joni Mitchell (også kendt som Song to a Seagull), er fra 1968 og er karakteristisk for den singer-songwritertradition, der begyndte i 1960’erne. Det næste album, Clouds, huskes især for sangen “Both Sides, Now”.

 

Denne sang og andre fra samme periode gav hende en pæn succes, og hun udgav adskillige album i de kommende år. Op gennem 1970’erne udvidede hun sig genremæssigt over rocken i retning af jazz, blandt andet med et album med Charlie Mingus‘ musik, som han havde skrevet til hende kort før sin død. Gennem årene har Joni Mitchell opnået at blive en af de mest respekterede singer-songwriters fra slutningen af det 20. århundrede, og mange forskellige kunstnere har indspillet hendes sange. Mitchell er endvidere en anerkendt billedkunstner; hun har med fotos og malerier skabt omslagene på de fleste af sine albums, og hun beskriver ofte sig selv som en “painter derailed by circumstance”.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…