De spanske socialister vil flytte Francos kiste – historien skrives om, så den bliver politisk korrekt

Francos grav i De Faldnes Dal (Wikipedia)

Spaniens socialistiske regering har besluttet at flytte “caudillo” Francisco Francos kiste.

 

Den 13. september vedtog Las Cortes – Spaniens parlamentet – en lovændring om “operationen”.

 

Stemmefordelingen var:

176 delegerede for, 165 undlod at stemme, mens to stemte “nej”.

 

Diktatoren døde i 1975 og blev begravet i De faldnes dal, som er et monument med basilika (kirke) og ossuarium – opbevaring af menneskeknogler. Kirkerummet er udhugget i granitklippen i Sierra de Guadarrama nord for Madrid. Et statsligt agentur, Patrimonio Nacional, er øverste ledelse af stedet, og den katolske Benediktinerorden står – sommetider – for dets daglige funktioner.

 

Franco beordrede i 1940 opførelse af monumentet, som blev færdiggjort i 1958. Efter hans død besluttede regeringen, at han skulle begraves i basilikaen ved siden af José Antonio Primo de Rivera, stifter og leder af partiet Falange Española, som kæmpede på Francos side i borgerkrigen fra 1936 til 1939. I ossuariet findes knoglerne af ca. 32.000 faldne fra borgerkrigen – både republikanske og fra den nationale side.

 

Kirkens ritualer

Regeringens beslutning om De faldnes dal er stærkt omstridt, og det store oppositionsparti Partido Popular har appelleret til domstolene for at standse venstrefløjens initiativ.

 

Det er ikke første gang der har været politisk strid om monumentet. Det blev mål for en bombesprængning i 1999 og igen i august 2018 for ildspåsættelse.

 

I 2010 forbød den socialistiske regering de katolske ritualer i Basilikaen. Men året efter kom det konservative PP til magten, og basilikaen blev atter rammen om gudstjeneste.

 

Redigering af fortiden

Det siges – og høres – ofte, at efter en krig skriver sejrherren historien. Men det gælder ikke den spanske borgerkrig og det diktatur, Franco efterfølgende indførte.

 

Fra socialistisk og frem for alt kommunistisk side er udsendt en enorm strøm af falske anklager mod Franco og hans diktatoriske styring af Spanien. Derfor leverer udlandets medier og universiteter i vidt omfang fiktion, mens dokumenterede fakta forties.

 

Endnu er politisk historieredigering ikke blevet enerådende i selve Spanien, men venstrefløjen bestræber sig hele tiden på at ændre fremstillingen af fortiden, og De faldnes dal opfattes som et mausolæum for den afdøde diktator.

 

Under venstrefløjsregeringer omhandles både døde og overlevende ofre for den nationale sides handlinger i en “lov om fortiden” (vedtaget 2007) – Ley de memoria histórica. Her kræves eksempelvis:

 

1) opgravning af dræbte og overførsel til regulær begravelse,

 

2) udbetaling af erstatning til efterlevende af personer, der omkom under “forsvar for demokratiet” fra 1968 til 1977,

 

3) officiel fordømmelse af Franco-diktaturet og annullering af dets lovgivning,

 

4) børn og børnebørn af soldater på den republikanske side samt overlevende udenlandske personer fra den (kommunistisk styrede) “Internationale Brigade” tildeles spansk statsborgerskab,

 

5) fjernelse af symboler som mindetavler og inskriptioner fra diktaturets tid.

 

Madrids gadeskilte “fornyes”

Der er tydeligvis “slinger” i udøvelsen af fortidslovens bestemmelser. Fra 2011 til 2018, da PP dannede regering, var denne lov i praksis sat ud af kraft.

 

Men venstrefløjen gør den atter gyldig. Det gælder også på regionalt og lokalt niveau. Nogle steder er gadeskilte med Francos navn og mindetavler om hans og hans generalers virke bevaret af trodsige kommunalbestyrelser. Andre steder rives de ned.

 

Madrids socialistiske borgmester Manuela Carmena beordrede således fjernelse af et antal gadeskilte med “forkerte” navne. Det drejer sig om et udvalg af ca. 5.000 personer.

 

I november 1936 blev de indfanget og fængslet i Madrid, der var underlagt den republikanske side, som beherskede hovedstaden. De var under mistanke for at sympatisere med Franco, og derfor blev de massakreret og smidt i massegrav i lokaliteten Paracuellos syd for Madrid – uden lov eller rettergang. Den ansvarlige var kommunistlederen Santiago Carrillo. Hans ofre skal ikke mindes.

 

Nyt hvilested i Almudenakatedralen?

Nu kommer turen til resterne af Franco og sandsynligvis også Primo de Rivera. Fra Socialistpartiets side fremhæves, at disse to ikke deltog aktivt i borgerkrigen og derfor ikke skal opbevares i De faldnes dal ved siden af krigerknoglerne.

 

Francos efterkommere kræver, at hvis kisten med diktatoren flyttes, skal den anbringes i krypten under Almudena-domkirken i Madrid.

 

276 menores asesinados en las sacas de Paracuellos

https://www.20minutos.es/noticia/3452131/0/familia-franco-enterrara-cripta-catedral-almudena-exhuma/

https://www.abc.es/historia-militar/20130818/abci-paracuellos-jarama-matanzas-terror-201308151732.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…