‘Unge’ ødelagde bibliotek: Smed med bøgerne, tissede og hældte sodavand i computer – men vi får ikke at vide, hvem de er

Man tror, det er løgn, når man læser beskrivelserne af en gruppe ‘unges’ hærværk på biblioteket i Nørre Aaby på Vestfyn.

 

Når biblioteket er åben men ubemandet, så får den groft asociale opførsel frit løb:

 

Op til 30 unge i alderen 10-17 år kaster rundt med bøger, ødelægger møbler, vinduer og døre og tisser i håndvasken.

 

De sviner desuden med tobaksrester og tomme energidrik-dåser.

 

Det kan man se på bibliotekets overvågningsvideo skriver fyens.dk.

 

– Vi har oplevet nogle måneder, hvor der har været rod og hærværk. Møblerne er blevet ødelagt, og bøgerne har ligget hulter til bulter. Derfor er det endt med, at biblioteksmedarbejderne primært har brugt deres tid på at rydde op, fortæller en biblioteksmedarbejder til eb.dk.

 

Der er hældt sodavand i computertastaturer, en rude er smadret og en dør ødelagt.

 

Det er sket gennem længere tid, og nu giver biblioteket op.

 

Det er slut med den såkaldte selvbetjente åbningstid. Biblioteket er kun åbent, når bibliotekspersonalet er til stede. Det skriver biblioteket på Facebook.

 

En stigende tendens
De ubemandede åbningstider har medført hærværk og uro på flere andre biblioteker som Møn og Næstved.

 

Der har også været store problemer på biblioteket på Blågårds Plads på Nørrebro i København og i Avedøre og Herlev. Desuden har der været hærværk mod andre offentlige lokale i Vejle og Korsør. Det har Den Korte Avis skrevet om.

 

Problemet var så stort i 2017, at Biblioteksforbundet lavede en undersøgelse over omfanget af uro og hærværk. Den Korte Avis

 

Vi får ikke at vide, hvem de er

– Personalet ved fra overvågningen, hvem der står bag, men drengene, der laver ulykkerne, er fuldstændig ligeglade med, at de er blevet taget på fersk gerning på et kamera, fortæller Charlotte Pedersen til eb.dk.

 

Blandt andet har personalet kunnet se en dreng på overvågningen, der tisser i en balje i ‘børnehjørnet’ og grupper af to hold, der kyler bøger efter hinanden.

 

Men vi får ikke nærmere besked om, hvem de ‘unge’ er.

 

Men vi ved, at andre biblioteker, der er ramt af hærværk, ligger i indvandrertætte områder som Nørrebro og Avedøre.

 

Mange læsere regner da også med, at det er store drenge og unge mænd med indvandrerbaggrund, som laver den type hærværk på biblioteker.

 

Sådan er det også med problemerne på biblioteket i Nørre Aaby.

 

Artiklen i eb.dk har 254 kommentarer. Og en stor del af dem skriver udfra den antagelse, at det er unge med indvandrerbaggrund, som har sådan en asocial adfærd. De hæfter sig også ved, at biblioteket ligger i samme område som den indvandrertætte bebyggelse Vollsmose.

 

En helt anden kultur end den danske

Unge med indvandrerbaggrund har rødder i en kultur, der er meget anderledes end den danske. Det er samfund, som stort set ikke har en velfærdsstat eller et velfærdssamfund, som børn og unge har lært er et gode, de skal værne om.

 

I Mellemøsten er staten i højere grad et undertrykkelses- og voldsapparat.

 

Mange børn og unge vokser desuden op i et parallelsamfund, hvor de får at vide, at danskere er vantro, de skal foragte. Det ved vi blandt andet fra TV2’s dokumentar “Moskeer bag sløret”.

 

Og de er ofte vokset op med en kultur, hvor man bruger vold som udtryksform.

 

I Danmark taler vi om betydningen af opdragelse i alle mulige sammenhængen. Bare ikke når det drejer sig om børn fra indvandrermiljøer. Her bliver det højst til en generel opfordring til forældrene om at tage ansvar. Men det er ofte ikke en del af forældrenes kultur at tage ansvaret for deres børn handlinger i forhold til et samfund som det danske. De tænker ofte mere i familie og klaner.

 

Hvis man ikke erkende, at der er en særlig sammenhæng mellem kultur, opdragelse og asocial, voldelig adfærd i en mellemøstlig kultur, så er der store problemer med indvandrere man aldrig kommer til livs.

 

Det kan være problemer som dem på Nørre Aaby bibliotek. Men vi ved det ikke. Det kan også være danske drenge og piger. Vi får det ikke at vide.

 

Derfor bliver den indsats, man taler om at sætte i værk, også en noget diffus indsats med dialog og SSP, som den man plejer at benytte i forhold til danske unge. Men vi ved ikke om den overhovedet nytter, hvis det er unge med indvandrerbaggrund.

 

Et rådvildt samfund bliver et svagt og magtesløst samfund.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…