Undgå identitetstyveri på Facebook: Her er 4 gode råd

Hvert år bliver tusindvis af danskere udsat for identitetstyveri, som i stigende grad finder sted på de sociale medier. Heldigvis kan du ved hjælp af nogle simple tricks minimere risikoen for at blive svindlet.         

DR1 satte i sidste uges program af ”Kontant” fokus på identitetstyveri, hvor ofrene ofte er dårligt stillet, da det ikke er strafbart i sig selv at stjæle en andens identitet. Det kan derfor ikke anmeldes som en lovovertrædelse, hvilket efterlader tusindvis af danskere i en ubehagelig situation.

 

Langt de fleste handler i god tro og tager deres forhåndsregler, men ender alligevel med at blive snydt. Det bedste man kan gøre er at tænke en ekstra gang over sin adfærd på nettet.

 

– Hav ikke for mange informationer om dig selv tilgængelige online. Sørg også for at gøre dine profiler private, så alle og enhver ikke har fri adgang til dine private oplysninger, råder Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com

 

Der findes forskellige måder hvorpå svindlere kan begå identitetstyveri mod dig. De kan bl.a. hacke din profil ved at få dig til at klikke på et falsk link. De kan også lave en kopi af din profil og dermed udgive sig for at være dig ved at genbruge dit billede og navn.

 

Sker det, er det en god idé at informere dine venner om situationen. Prøv at kontakte vedkommende, der står bag og rapportér det også til Facebook.

 

Her har du 4 gode råd til at sikre dig mod identitetstyveri på Facebook:

 

Stærke passwords

Det første skridt i retningen af øget sikkerhed er et stærkt password. Det bliver sværere at hacke, hvis du både bruger store og små bogstaver samt tal og tegn. Du skal samtidig huske på, at Facebook er tilknyttet en e-mail konto, som også skal beskyttes af et stærkt password, som ikke bør være det samme som til selve Facebook-kontoen.

 

– Det er en god idé at skifte din kode regelmæssigt, så det bliver sværere for hackerne at få adgang til din profil. Skift gerne dine adgangskoder hver 3. eller 4. måned, siger Janus R. Nielsen.

 

Undgå Phishing

It-svindlere tager alle midler i brug, når de forsøger at frarøve dine personlige oplysninger. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom på links med forkortede webadresser med navne som ”tinyurl.com” og ”bit.ly”. Samtidig er der god grund til at holde et vågent øje med fantastiske tilbud og gaver især i anledning af forskellige mærkedage. Phishing forekommer ofte i konkurrencer, links eller beskeder fra dine venner eller følgere, som er blevet hacket.

Læs også
Facebook: Mere regeringsstyret censur

 

Vær kritisk

Hackere udnytter, at mange personer ikke tænker på vigtigheden af internetsikkerhed. Et antivirusprogram kan give dig en grundlæggende beskyttelse på nettet, men det er samtidig vigtigt at bruge sin kritiske sans.

 

– Jeg har set mange phishing-mails og websider, der ser så ægte ud, at de kan være meget svære at gennemskue – især hvis det går stærkt. Klik aldrig på et link, før du har undersøgt det nærmere. Hold evt. curseren over linket og se, hvilken webadresse der kommer frem, siger Janus R. Nielsen.

 

Få styr på sikkerhedsindstillingerne

Et par nemme og effektive tiltag finder du under ”Sikkerhed og login” ved at klikke på pilen øverst i højre hjørne på din Facebook-side og derefter på ”Indstillinger”. Her kan du føje ekstra sikkerhed til din konto bl.a. ved at aktivere totrinsgodkendelse. Totrinsgodkendelse vil sige, at hver gang der logges på fra en telefon eller computer, som Facebook ikke kan genkende, beder de om din adgangskode samt en loginkode, som du modtager på SMS. Du kan også vælge at bruge en sikkerhedsapp.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…