Af Nils Henrik Wyke, Herning
Da det i sin tid besluttedes at ændre det åbne fængsel Kærhovedgård ved Bording/Ikast til udrejsecenter, gav de nærmeste beboere udtryk for store betænkeligheder ved at blive naboer til udvisningsdømte kriminelle og afviste asylansøgere. Med den danske lovgivning og de internationale konventioner i ryggen har disse mennesker meget lidt at miste, uanset hvordan de opfører sig.
Enkelte naboer forsynede derfor deres ejendomme med høje hegn og videoovervågning og håbede, det kunne klare problemerne.
Butikstyverier og asocial adfærd
Kort tid efter, at Kærshovedgård havde fået nye beboere, kunne Herning Folkeblad fortælle om problemer med butikstyverier, brug af en nærliggende tankstation som varmestue i timevis til gene for de almindelige kunder og utryghedsskabende optræden af grupper fra Udrejsecentret.
En aften fortalte en afrikaner frit og åbent i lokal-tv, at han ofte tog toget fra Bording til Herning uden billet. Han skulle samle flasker. Det gjorde ikke noget indtryk på ham, at han blev hentet af politiet på togstationen. Han fortsatte med at køre uden billet. ”Jeg er ligeglad,” sagde han tii TvMidtVest.
Den 4. januar kom det frem i Herning Folkeblad, at en 20-årig kvinde fra Engesvang havde haft en meget ubehagelig oplevelse i nærheden af Kærshovedgård den 29. december om eftermiddagen:
”En 20-årig kvinde har anmeldt til politiet, at hun kørte langsomt forbi et modkørende bugseringskøretøj, da tre udenlandske mænd, der stod omkring bugseringskøretøjet, gik ud foran hendes bil og standsede hende. Imens kørte bugseringskøretøjet videre i retning mod Bording. Under råb, fagter og slag mod bilen forsøgte en af de tre mænd at åbne dørene på kvindens bil, men hun havde låst sine bildøre. Efter få minutter lykkedes det kvinden at køre væk fra stedet.”
At episoden blev kendt, skyldtes, at den 20-årige skrev om den på Facebook. Politiet havde ikke fortalt om hændelsen, hvilket medførte kritik fra Udrejsecentrets nærmeste nabo, landmand Ole Tranberg, som sagde til avisen, at han var vred og frustreret, for han mente, at politiet bevidst undertrykker dårlige nyheder og grovere episoder, som kan henføres til beboerne på Udrejsecentret.
Angreb på bilister
Allerede dagen efter, 5. januar, havde Herning Folkeblad en forside med teksten: ”Nyt angreb ved Kærshovedgård:
”Inde i avisen kunne følgende læses: ”Dramaet udspillede sig ifølge politiet klokken 20.39, hvor et yngre par fra Ilskov kom kørende i deres personbil ad Teglgårdsvej. Da de nåede frem til Put & Take-søen sprang tre mandspersoner pludselig op af grøften og ud foran bilen, der således blev bragt til standsning. Herpå greb mændene i dørhåndtagene og slog på bilens ruder. Kvinden i bilen var højgravid. Det lykkedes dog ikke de tre mænd at skaffe sig adgang til bilen, hvorpå de forsvandt ligeså pludseligt, som de var dukket op.”
Da denne anden episode havde fundet sted, var politiet dog hurtigt ude, hvilket fik Ole Tranberg til at rose politiet for at være lærenemt!
Byrådspolitikere
Byrådspolitikere i Ikast/Brande har luftet deres utilfredshed med de utrygge forhold for lokalbefolkningen. Én havde et forslag, der gik på at sende Udrejsecentrets beboere ud på en øde ø. En anden foreslog at spærre dem inde, og så var der den konservative Annette Mosegaard, som sagde:
”Vi, kommune, politi, ministre og naboer skal finde løsninger, så det ikke går ud over de nærmeste naboer og beboerne i Bording, at udrejsecentret ligger på Kærshovedgård. – Når det er sagt, så skal vi passe på med at problemet ikke gøres større, end det reelt er. Vi skal arbejde for at gøre generne så små som muligt. Vi har ikke glæde af landsdækkende at være kendt som et problemområde.”
Beboer på tålt ophold får medhold i retten
Torsdag den 11.1. faldt der en opsigtsvækkende dom ved retten i Herning. En beboer på tålt ophold var utilfreds med sin meldepligt og havde anlagt sag for at få den ophævet.
Herning Folkeblad skrev: ”33-årige Sharvin Shojaie blev torsdag frifundet for anklager om ikke at have overholdt sin melde- og opholdspligt på Kærshovedgård. En enig domsmandsret frikendte ham med en begrundelse om, at det ikke er i orden at fastlåse personer, der ikke er frihedsberøvet, ved i flere år at tvinge dem til en melde- og opholdspligt. Derfor har Sharvin Shojaie ikke længere pligt til hverken at opholde eller melde sig på Kærshovedgård – væk fra sin familie og netværk i hovedstaden.”
Integrationsminister Inger Støjberg har aflagt Kærshovedgård besøg flere gange. Det seneste besøg fandt sted mandag den 15.1 lige efter den opsigtsvækkende dom.
Ved besøget på Kærshovedgård mandag, sagde Inger Støjberg, at hun sigter efter at få anket dommen, som er en bombe under den hårde linje over for Udrejsecentrets beboere på tålt ophold.
Der skal heller ikke megen fantasi til at forestille sig, hvad der kan ske, hvis personer, som hverken får overførselsindkomst eller må arbejde, kan færdes frit i landet uden nogen kontrol og uden fast bopæl.
Kompetent journalistik
Herning Folkeblads redaktør i Ikast har intensivt og meget kompetent og detaljeret beskæftiget sig med Kærhovedgård og problemerne for omgivelserne. Det har resulteret i et meget stort antal sider i avisen fra januars begyndelse og frem til nu.