Tyvebander plyndrer forretninger ved højlys dag: Vi er overladt til os selv, det er det rene wild west, siger butiksejer

Arkivfoto fra 2015

Ifølge de tal, som Danmarks Statistik modtager fra politiet, går det rigtigt godt.

 

Kriminaliteten falder.

 

Således er antallet af anmeldte butikstyverier faldet fra 20.946 tilbage i 2010 til i alt 18.494 anmeldte butikstyverier i 2017.

 

I samme periode er antallet af sigtelser faldet fra 16.393 til i alt 13.049.

 

Men sådan ser virkeligheden bare ikke ud, lyder det fra butiksejere i TV 2-dokumentaren ”Hvor er politiet?”, som blev vist mandag aften.

 

Tværtimod er antallet af butikstyverier ifølge branchen steget kraftigt.

 

Men butiksejerne opgiver at anmelde tyverierne

Den danske detailbranche mister årligt omkring 1,3 milliarder kroner på grund af butikstyverier.

 

Alligevel opgiver mange butiksejere at anmelde tyverierne til politiet.

 

En rundspørge, som TV 2 og brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd har foretaget, viser, at to ud af tre af de 200 købmænd, der har deltaget i undersøgelsen, en eller flere gange i løbet af de seneste ti år har undladt at anmelde butikstyverier.

 

Således angiver 42 procent deres manglende anmeldelse med, ”at man ikke får noget ud af det”.

 

”Da vi startede for ti år siden, troede jeg jo, politiet kom og hjalp, når vi ringede til dem. Når vi enten havde en tyv tilbageholdt, eller man så det på kameraet bagefter,” fortæller Henrik Asmussen, der ejer kosmetikfirmaet BeautyCos i Odene og fortsætter:

 

”Der tog jeg helt fejl. Det skete aldrig. Så efter en periode stoppede vi med det igen.”

 

Den samme udmelding kommer fra Købmand Carsten Würtz, som er bestyrer hos Min Købmand i Roskilde:

 

”Jeg vurderer, at det er en bedre investering af min tid simpelthen at være i butikken i stedet for at sidde ude bagved ved computeren og lave en elektronisk anmeldelse,” siger Carsten Würtz og fortsætter:

 

”For jeg føler ikke, at den bliver behandlet. Hvis jeg følte, at anmeldelserne blev behandlet godt og taget seriøst, ville jeg gøre det-”

 

Hos Rigspolitiet advarer politidirektør John Vestergaard mod tendensen til ikke at anmelde butikstyverier.

 

”Jeg kan godt forstå, at der er en frustration, når man oplever butikstyveri. Men det er vigtigt at sige, at vi også gør noget ved det. Det er vigtigt, at man anmelder det, for vi rejser altså rigtig mange sigtelser i de her sager,” siger han til TV 2

 

 

Bander plyndrer butikker for næsen af personale og kunder

Ifølge butiksejere og personale er antallet af organiserede butikstyverier på det nærmeste eksploderet, men politiet møder næsten aldrig op.

 

”Vi er overladt til os selv. Det er det rene wild west,” siger Brian Rosenstand fra Meny i Valby til TV 2.

 

Han viser en video, hvor en bande unge for næsen af personale og kunder slæber kassevis af chokolade ud af forretningen, i alt cirka hundrede kilo.

 

De unge havde ikke engang gjort sig den ulejlighed at maskere sig, og de fører sig aggressivt frem på en sådan måde, at ingen tør stoppe dem.

 

”De kommer ved højlys dag og slæber kasser ud af butikken. De er fuldstændig ligeglade, selvom der er overvågning, De ved, at politiet ikke kommer,” siger Brian Rosenstand.

 

Han fortæller, at han årligt mister for knap én million kroner i stjålne varer, som han ikke kan få dækket af forsikringen.

 

De stjålne varer afsættes i kiosker

I lighed med en række andre butiksejere er også Brian Rosenstand overbevist om, at der er tale om organiserede tyverier, hvor de stjålne varer afsættes i kiosker.

 

Og det blev der ført bevis for i udsendelsen.

 

Brian Rosenstand havde stillet meget stort parti Nestlé kaffe i glas med prisskilt op ved indgangen til butikken.

 

Der var det specielle ved partiet, at sikkerheds- og efterforskningsfirmaet Unisecure havde sprøjtet alle glas med en usynlig væske, der indeholdt forretningens nummer. Ligeledes var partiet udstyret med en GPS, så det kunne følges.

 

Der var hurtigt bid. En ung mand kom trillende med en indkøbsvogn, som han helt åbenlyst fyldte op med hele partiet inklusive papstykkerne, der adskilte glassene samt prisskiltet, hvorefter det hele blev læsset over i en bil.

 

Folkene fra Unisecure sporede partiet til en indvandrerkiosk, hvor en mellemøstligt udseende kraftig mand erklærede: ”Herinde i butik? – det ved vi ikke.”

 

Og så sluttede udsendelsen brat. Se næste afsnit på torsdag klokken 20.

 

Her kan du se hele dokumentaren:

http://nyheder.tv2.dk/krimi/2018-11-18-frustrerede-butiksejere-i-opraab-politiet-goer-ikke-nok-for-at-stoppe

 

Vi har hørt det før – men problemet fortsætter

Den samme historie har været fortalt igen og igen:

 

Butikstyve stjæler ved højlys dag. Det kommer nærmest med en ‘indkøbsseddel’ eller bestillingsliste fra dem, der skal have varene.

 

Det skrev Den Korte Avis om 13.2.29017.  Her var der også et interview med Brian Rosenstand som fortalte om problemerne.

 

Gunzone i Aarhus oplevede også problemerne i 2015.

 

Det skrev flere medier om. Også Den Korte Avis, som besøgte Gunzone.

 

Indehaveren oplever fænomenet i sin egen butik. De vil have elefanthuer og pistoler, det er næsten kun det, de går efter, sagde han til Den Korte Avis.

 

Men problemet er kendt gennem flere år over hele landet som for eksempel hos købmand i Thisted 2017.  Brugsen i Hornbæk 2018 og flere andre steder.

 

Men problemet fortsætter.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…