Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke veganerkost til småbørn, men det er forældrebestyrelsen der bestemmer om børnehaven ‘går vegansk’

Vores dagtilbud skal ikke servere vegansk kost, selvom veganere forlanger det. I det hele taget skal der ikke laves særhensyn af nogen art, medmindre det er lægefagligt begrundet og det er det sjældent.

 

Der er i perioder ofte en tid med en trend ifht. kost. For år tilbage var mange børn pludselig allergiske overfor mælk, dog uden at have lægens ord for det. Det virkede mere som om det var en fiks ide hos forældrene. Det er helt fint at man gør sig tanker om sit barns kost, men man kan ikke tillade sig at pålægge andre at skulle efterleve fikse ideer, der hverken er understøttet af læger eller Sundhedsstyrelsen.

 

Derfor er det vigtigt, at disse modediller om underlig kost ikke indføres i vores dagtilbud og det er meget enkelt, i vores dagtilbud bør der serveres almindelig, dansk mad der anbefales af Sundhedsstyrelsen. Ingen særbehandling.

 

Sundhedsstyrelsen fraråder

Kravet om vegansk kost er ikke alene en fiks idé, det er et problem fordi det i værste fald kan være til skade for barnet og det er en kost der direkte frarådes af Sundhedsstyrelsen. Spørgsmålet er, om personalet i et sådant tilfælde kan kendes for medskyldige i fejlernæring af et barn, fejlernæring er iøvrigt omsorgssvigt hvilket kræver en underretning.

 

Debatten om veganerkost er derfor en farlig gråzone, der også er behov for at se på med juridiske øjne.

 

Tilberedning af vegansk kost er ekstra tidskrævende og man er godt forkælet, når man som forælder ligefrem kræver, at denne mad skal laves på bekostning af den tid, der ellers skal bruges sammen med børnene. Hertil kommer, at man mange steder mener at normeringerne er for dårlige.

 

Forældrebestyrelsen bestemmer

Forældrene er så villige til at medbringe deres egen mad, men det må man ikke, hvis der er madordning. Det er endnu en gråzone, for hvad sker der hvis forældrebestyrelsen der beslutter hvilken madordning der skal være; beslutter at den skal være vegansk?

 

Ministeren mener, at man ikke må blande sig i den lokale selvbestemmelse, når man forsøger at forbyde servering af halal mad. Det samme må så gøre sig gældende i tilfælde af veganer mad, som vil have den konsekvens at der kan indføres en vegansk madordning, som alle er underlagt. Så medmindre der står klart i loven at madordningen skal følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, har man altså et problem.

 

Ministeren er ikke villig til at der skal laves et direkte forbud, da der heldigvis endnu ikke er steder, hvor kosten er udelukkende vegansk. Men ministeren må udvise rettidig omhu, for allerede i dag er der dagtilbud hvor kosten er vegetarisk.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…