Sommervin fra Beaujolais og Loire

Sommermånederne er sæsonen for charmerende, lette og elegante vine. Lyse aftener og dagtimer med høje temperaturer får ubevidst hjerne og krop til at reagere mod de kraftige vinbamser, som man ellers fornøjer sig med den øvrige del året.

 

Men hvor finder vi så de udprægede sommervine?

 

Umiddelbart og uden tøven falder blikket på det franske vinkort, og her kommer vinområderne i Beaujolais i det sydlige Bourgogne og vinmarkerne langs Loire – Frankrigs længste flod – direkte ind på nethinden. Her fremstiller flittige vinbønder lige netop de vine, som vi elsker at forsøde smagsløgene med i en afslappet feriestund.

 

Beaujolais

I Beaujolais laves hovedparten af vinene på rødvinsdruen Gamay, og i modsætning til det øvrige Bourgogneområde bruges der ikke mange kræfter på fadlagring. Vinene gærer på cement- eller ståltanke for at bevare mest mulig frugt, og det anbefales at servere dem afkølet ved 14 grader som ledsagere til charcuteri og milde oste.

 

Loire

I vinområdet Loire fremstilles en mangfoldighed af hvidvine på et hav af forskellige druetyper. Jordbundsforholdene spænder fra ler over kalk til sand, og udover de stille vine laves en række særdeles gode mousserende vine efter samme metode som i Champagne-distriktet.

 

Hos Vinslottet

De fleste danske vinimportører har vine fra Beaujolais og Loire i sortimentet. Det gælder også Vinslottet i Greve, hvis franske leverandørers produkter er fine eksponenter for de to vinområders vinøse formåen.

 

Beaujolais

 

 

Domaine Chanson, 2012 Fleurie AFC, Beaujolais, Frankrig. – Kampagnepris 135 kr.

Læs også
Hvide forårsvine på menuen

 

Vinhuset er grundlagt i 1750 og er et af de ældste i Bourgogne. Det ejes af Champagnehuset Bollinger, som har investeret store summer med henblik på et yderligere løft i det nuværende høje kvalitetsniveau. Perfekt til picnic-turen.

 

 

Domaine Vignobles Bulliat, 2015 Beaujolais Village AB-VP, Villié-Morgon, Beaujolais, Frankrig. – Kampagnepris 125 kr.

 

Vinhuset drives af far og søn, Noël og Loïc Bulliat. Vinen er økologisk, og Gamay-druerne stammer fra 50 år gamle vinstokke. Der tilsættes ikke svovl til vinen. Servér til fisk eller charcuteri.

 

 

Domaine Vignobles Bulliat, 2016 Morgon Nature AMP, Villié-Morgon, Frankrig – Kampagnepris 175 kr.

Læs også
Guigals nye superslot: Château de Nalys

 

Morgon er et af de bedste voksesteder – cru’er – i Beaujolais og er på højde med cru-områder som Moulin-A-Vent og Fleurie. Vinen er lavet af Gamay-druer fra 60 år gamle, økologisk dyrkede vinstokke.

 

Loire

 

 

Domaine Langlois-Château, Crémant de Loire Brut AOP, Val de Loire, St-Hilaire St-Florent, Frankrig – Kampagnepris 135 kr.

 

Vinhuset blev grundlagt i 1912 og ejer i dag 73 hektarer marker i områderne Sancerre, Saumur og Saumur Champigny. En del af druerne ender i boblevine som denne, der er produceret af druesorterne Chenin Blanc (60%), Chardonnay (20%) og Cabernet Franc (20%).

 

Den er oplagt som velkomstdrink.

Læs også
Vine til lune forårsaftener

 

 

Domaine Langlois-Château, 2016 Château de Fontaine-Audon, Sancerre AOP, St-Hilaire St-Florent, Frankrig – Kampagnepris 165 kr.

 

Château Fontaine-Audon er en 15 hektar stor ejendom vest for floden Loire, som Langlois ejer i vinområdet Sancerre. En klassiker på en sommerdag, hvor der ønskes noget læskende til en skaldyrssymfoni. Vinen er lavet af 100% Sauvignon Blanc druer.

 

 

Domaines Langlois-Château, 2017 Pouilly Fumé AOP, Val de Loire, St-Hilaire St-Florent, Frankrig. Kampagnepris 169 kr.

 

Vinen er lavet af 100% Sauvignon Blanc druer fra marker øst for Loire, hvor Langlois samarbejder med 3 vinavlere. Undergrunden er fyldt med sten, og det smitter af på vinen i form af flintsmag. Egner sig fint som akkompagnement til en stegt rødspætte.

Læs også
Ferrari udfordrer Champagnes Roséer

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…