Skønne østrigske vine kan man kun få for lidt af

Else Zuschmann og Peter Schöfmann er to nye stjerner på Østrigs vinhimmel. De er gift og bor i den lille by Martinsdorf i centrum af vindistriktet Weinviertel 40 km – 20 minutter på motorvej – nordøst for hovedstaden Wien som en region i Niederösterreich provinsen.

 

Her laver de fortryllende vin på den 16 hektarer store vingård, som de i 2009 overtog fra Else Zuschmanns far. Ved siden af og integreret i vinhusets aktiviteter driver de hotel – kaldet Weinlodge –, restaurant og take-away på højt gastronomisk plan, så intet øje synes tørt, når der serveres økologisk certificerede vine til biodynamisk opdrættet kvægkød, som er tilberedt af Peter Schöfmann, der har en fortid som chefkok på højeste gastronomiske niveau.

 

Østrigs største vinområde

Vinområdet Weinviertel, som er Østrigs største, er præget af varme somre, kolde vintre og forholdsmæssig lidt nedbør. Særligt påfaldende er dog den hurtige overgang fra vinter til forår, og når det regner, som sker det mest om sommeren og så med kortvarige lyn og torden, mens snemængden er til at overse.

 

Centrumsdruen

Hos Zuschmann/Schöfmann følger man sæd og skik, hvad angår druevalget i og omkring Martinsdorf. Hvidvinsdruen Grüner Veltliner er med 60% centrum i vinproduktionen, men har foruden den røde druesort Zweigelt også St. Laurent og Pinot Noir på programmet.

 

Druestokkene er primært plantet på bløde bakkestrøg, som rummer forskelligartede jordbundstyper og mikroklimaer. Blandt mange andre ligger der her et 12 millioner gammelt muslingekalklag fra den tid, hvor Østrig var omgivet at hav.

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til vinterhygge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lette og elegante

Vinene, som ægteparret fremelsker, er sprøde og ranke med lethed og elegance uden tyngde af for megen alkohol, men med megen frugt og uden overdrevent brug af trælagring. For at bevare vinens lokale identitet anvendes østrigsk egetræstønder til lagring af rødvin, mens de hvide gæres på rustfri ståltanke. De finere udgaver, som kun fremstilles i små mængder, gæres på naturen egen gær, mens de større mængder af Grüner Veltliner gæres på en gærkultur, som parret selv har udviklet.

Læs også
De muntre vine fra Piemonte

 

Økologisk dyrkning

Alle nyplantninger foretages med kloner af plantemateriale, som er nøje udvalgt til hver parcel, og der gøres meget for at fremme økologien og dermed den naturlige balance i vinmarken ved at bekæmpe skadedyr og sygdomme med naturens egne kræfter. I mellem rækkerne af vinstokke vokser en speciel udvalgt blanding af urter, græs og blomster, som giver mineral til planterne og lokker nyttige insekter til. Når ukrudtet bliver for kraftigt, udsættes får, som æder og tilfører naturlig gødning.

 

Hos Propperiet

Det er Propperiet i Brædstrup ved Vejle, der importerer Weingut Zusmann-Schöfmanns vine til Danmark. Sortimentet omfatter følgende:

 

Boblevin

 

2014 Grüner Veltliner, Österreichischer Sekt, Brut Natur, 12,0 pct. alkohol – Kampagnepris 249 kr.

 

Læs også
Kup på vinhylden – fuldt knald på nytårsfesten

Hvidvin

 

2015 Opal, Chardonnay-Grüner Veltliner Reserve, Trocken, 13,5 pct. alkohol, Niederösterreich – Kampagnepris 259 kr.

 

2016 Löss, Grüner Veltliner, Trocken, 13,0 pct. alkohol, Niederösterreich – Normalpris 199 kr. – Tilbudspris 149 kr. pr. stk. ved køb af 3 flasker.

 

2016 Grüner Veltliner, Muschelkalk, Trocken, 13,0 pct. alkohol, Niederösterreich – Normalpris 179 kr. – Tilbudspris 129 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Læs også
Unge kultvine fra Argentinas højslette

2016 Grüner Veltliner, Trocken, 12,5 pct. alkohol, Weinviertel – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 99 kr. pr. stk. ved køb af 3 flasker.

 

Rødvin

 

2016 Zweigelt, Trocken, 13,0 pct. alkohol, Hölle, Niederösterreich – Kampagnepris 179 kr.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…