S og DF går nu sammen om forslag, som ifølge regeringen strider mod konventionerne

Der har længe være talt om et tættere samarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. I dag bliver der sat handling bag ordene.

 

Folketinget skal stemme om et forslag fra Dansk Folkeparti om et helt eller delvist udgangsforbud for asylansøgere under 18 år.

 

Socialdemokratiet vil stemme for forslaget. Men alle andre partier vil stemme imod. Det fremgår af betænkningen til beslutningsforslaget.

 

Unge asylansøgere skaber store problemer

De seneste år har der været en stor tilstrømning af såkaldte uledsagede flygtningebørn.

 

De er generelt en stor belastning for naboer til asylcentre med larm og asocial adfærd.

 

Og de plager forretning og det øvrige lokalområde med tyverier, vold og anden kriminalitet.

 

“Jeg har besøgt naboer til asylcentre flere steder i landet og talt med mennesker, som ikke altid har den store lyst til at stå frem. De kan fortælle, hvordan der i aften- og nattetimerne er beboere fra asylcentrene, unge mennesker, som drikker sig sanseløst beruset og som simpelthen ikke har nogen respekt for folks ejendom”, siger Martin Henriksen, DF’s ordfører på forslaget til Den Korte Avis.

 

“Der er desværre meget lidt respekt for de danske familier, og der er for mange eksempler på, at asylansøgere ikke behandler pigerne i det pågældende område specielt godt. Det betyder, at forældre, som tidligere tænkte, at det var okay, at deres døtre kom halvsent hjem, nu bliver nervøse og holder dem væk fra diverse aktiviteter om aftenen. Det er en rigtig kedelig udvikling, og det skal vi selvfølgelig gøre noget ved”, siger Martin Henriksen.

 

Han mener derfor, at det er absolut nødvendigt, at myndighederne sikrer, at de unge ikke forlader centrene.

 

Som et først skridt skal der indføres et udgangsforbud mellem klokken 22 og klokken 7.

 

Regeringen: Det strider mod konventionerne

Venstrefløjspartierne stemmer imod forslaget. Alternativet mener, at det er diskriminerende. Det fremgår af 1. behandlingen.

 

Enhedslisten er imod, fordi det er en kollektiv straf.

 

SF og De Radikale tog ikke ordet under 1. behandlingen.

 

Men venstrefløjen er ikke de eneste, der vil stemme imod forslag.

 

Venstre, De Konservative og Liberal Alliance stemmer også imod.

 

De tre borgerlige partier er enig i, at børneasylcentrene skaber store problemer for lokalområderne.

 

Men de kan alligevel ikke stemme for, fordi forslaget strider mod Danmarks internationale forpligtelser, siger de.

 

Et udgangsforbud har tidligere været på tale, men det blev opgivet igen, forklarede Integrationsminister Inger Støjberg under 1. behandlingen af forslaget:

 

“Det var vurderingen, at det højst sandsynligt ville stride mod Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at gennemføre et udgangsforbud om natten, da dette ville have karakter af frihedsberøvelse”.

 

Det fik Martin Henriksen til at bemærke:

“Regeringens kærlighed til konventionerne er stor. Hvis den var lige så stor til fædrelandet, ville det være rigtig godt. Så kunne vi måske nå lidt længere lidt hurtigere.”

 

Socialdemokratiet stemmer for

Socialdemokrati derimod vil stemme for forslaget. Mattias Tesfaye skriver i partiets betænkningsbidrag:

 

“Socialdemokratiets medlemmer af udvalget finder det naturligt, at myndighederne træder i forældrenes sted, når det drejer sig om børn under 18 år, der er kommet hertil uden deres forældre. Det er derfor både rimeligt og fornuftigt, at indkvarteringsstederne fastsætter et tidspunkt for, hvornår man skal være på sit værelse om aftenen, både for den enkelte unge, men også for de lokalsamfund, der i perioder oplever problemer med uledsagede mindreårige asylansøgere med en gadeorienteret adfærd. Socialdemokratiet kan på den baggrund støtte forslaget.”

 

Socialdemokratiet tilføjer, at det er en vigtig forudsætning for Socialdemokratiet, at
den konkrete udmøntning af ordningen kan tilrettelægges, så den ikke er i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

 

Man kan sige, at partiet dermed prøver at blæse og have mel i munden. Men de stemmer altså for forslaget og går dermed et stort skridt længere end de borgerlige partier.

 

Opgør med konventionerne

Hvis Danmark og andre europæiske lande skal have styr på indvandringen, så kan asyl- og udlændingepolitiken ikke rummes inden for konventionerne, som vi kender dem.

 

Men et opgør med konventionerne kommer sandsynligvis ikke til at ske, ved at landene fra den ene dag til den anden melder sig ud af dem.

 

Et opgør kan komme gradvist, men det kan gå stærkt:

 

Folketinget og andre landes parlamenter vil i stigende grad vedtage den politik, de oplever er nødvendig for at regere landet. Det kan så føre til, at Menneskerettighedsdomstolen indretter tolkningen af nogle konventioner på de nye tider. Deres afgørelser vil give mere plads for nationale beslutninger.

 

Samtidig kan nogle af konventioner smuldre og helt forsvinde.

 

Det er måske den udvikling, vi får en forsmag på i morgen.

 

http://www.ft.dk/ripdf/samling/20171/beslutningsforslag/b85/20171_b85_betaenkning.pdf

 

http://www.ft.dk/samling/20171/beslutningsforslag/B85/som_fremsat.htm

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…