Pandekager fra hele verden

Pandekager fra hele verden

 

Lækre og dejlige pandekager kan spises når som helst på dagen og til nærmest alle lejligheder. Man kan få dem som en del af morgenmad på sengen, som en madpandekage til aftensmaden eller som del af desserten.

Men hvorfor er det at vi spiser pandekager? Det har vi fået Per Asmussen fra Gastrofun.dk til at komme med et bud på her.

 

 

Traditioner med pandekager

 

Vi kender minimum til 2 forskellige traditioner indenfor pandekager her i Danmark. Der er helt sikkert flere, men de er nærmest alle gået tabt.

I forbindelse med den ældre kristne helligdag Kyndelmissen, var der ofte en fejring – nu hvor man gik en lysere tid i møde efter den mørke vinter. Den fejring blev ofte afholdt via store sammenskudsgilder, hvor bygmelspandekager var en del af traditionen. Det er dog ikke en helligdag mere, men nogen fejrer dog stadig dagen med pandekager.

Kort tid efter Kyndelmissen var der en anden tradition: ”Hvide tirsdag” eller ”Pandekagedagen”. Den var første tirsdag efter Fastelavnssøndag. Da danskerne fastede i de 40 dage op imod Påsken var der tradition for at man ikke måtte spise mælk, mel og æg. Derfor handlede det om at få brugt disse ingredienser inden fasten og de passede som fod i hose med at lave pandekager.

 

Pandekager udenfor Danmark

 

Vi elsker pandekager herhjemme, men vi er ikke det eneste land der har tradition for at bruge dem. Amerikanerne har dem som en fast bestanddel af deres brunch (en sammenblanding af ordene ”Breakfast/morgenmad” og ”Lunch/frokost”). De ligner dog ikke de danske, da de typisk er halvt så store i diameteren og op til dobbelt så høje som vores.

Syd for USA har vi Mexico. De har stor tradition for at bruge majspandekager, som de kalder tortilla. Den kan friteres og så hedder det nachos,  bages og formes – så kaldes det en taco, serveres med os så er det en quesadilla og ikke mindst serveres med chilisauce – så bliver det en enchilada.

Herhjemme er vi dog begyndt at have en større tradition for madpandekager. Der findes mange opskrifter på madpandekager, som ikke nødvendigvis er tortilla, men som stadig smager rigtig lækkert til aftensmaden.

 

 

Opskrifter med pandekager

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…