Oksekød opskrifter

(c) GastroFun.dk

Vi har tidligere bragt opskrifter fra GastroFun.dk. Nu har vi modtaget nye ideer til god mad:

 

Oksekød er sammen med svinekød det kød, vi danskere mest elsker at sætte tænderne i. Koen er et dejligt dyr og kan tilberedes på mange forskellige måder.

 

Grundlæggende set er der et hav af forskellige udskæringer af oksekød, hvor vi alle kender luksusudskæringer Oksemørbrad, Ribeyes og Entrecotes. Typisk er det dog de ”billigere” udskæringer hvor du kan få de lækreste og mest smagfulde retter ud af det.

 

GastroFun.dk, et medie og forum med fokus på mad, teknikker inden for kødmodning, tilberedning og råvarer, der giver et par lækre oksekød opskrifter her i artiklen.

 

Her kan du f.eks. se et bagparti af en ko blive udskåret af en slagter:

 

Braiseret oksespidsbryst med kartoffelmos og sprødt grønkål

 

4 personer

Ingredienser:

1 kg Oksespidsbryst

2 gulerod

2 Løg

1⁄2 Knoldselleri

3 dl oksefond

3 dl rødvin

1 dl hvidvin

Læs også
Spaghetti Carbonara og andre dejlige pastaretter

1500 g kartoffel

3 dl Fløde

30 g Smør

100 g Grønkål

 

Oksespidsbryst

Skær knoldsellerien, løgene og gulerødderne i små stykker på ca 1×2 cm. Varm en støbejernsgryde op med olie og tilføj 10 gram smør når den er brændvarm.

(c) GastroFun.dk

Giv kødet stegeskorpe på begge sider og tilsæt gulerødderne, løgene og halvdelen af sellerien. Skru lidt ned for blusset og tlsæt herefter hvid- og rødvine.

Sæt låget på og lad det simre ved lav varme i 2 timer, hvorefter kødets vendes.

Lad det simre i 1-1,5 time hvorefter kødet tages op og pakkes ind i sølvpapir.

 

Sauce

Blend væden og grønsagerne med en stav- eller almindelig blender og lad det koge ind i 10-15 minutter samtidig med at lidt eddike, salt, sukker, peber, citronsaft og halvdelen af fløden. Grønsagerne er nok til at tykne saucen. Hvis den er for tyk, skal du blot tilføje lidt mælk.

 

Læs også
Lækker dejlig hjemmebagt citronmåne

Kartoffelmos

Skræl kartoflerne og skær dem i små tern. Kog dem i usaltet vand sammen med resten af knodsellerien.
Når det hele er godt mørt (efter typisk 20-25 minutter) hældes vandet fra og blandingen moses (med alt fra en kartoffelmoser, piskeris, gaffel mm.) sammen med rigeligt salt, sort peber samt resten af fløden og smørret.

 

Sprødt grønkål

Derfor skal denne ret med det møre kød, lette kartoffelmos og sauce have noget bid/spødt/knasende og vi har valgt grønkålschips. De er super lækre, sprøde og nemme at lave:
Tag grønkålen og skyl den under en kold hane og lad det tørre lidt. Derefter skal det på en bageplade og drysses med salt og stænges med lidt neutral olie (vi bruger typisk raps- eller vindrueskerneolie) og giv det 12-18 minutter ved 160 grader varmluft.

Kålene bliver lidt mørkere i farven, svinder utrolig meget ind i størrelse og bliver sprøde og lækre.

 

Opskriften på oksespidsbryst kommer fra GastroFun.dk.

 

Det er også muligt at bruge sous vide tilberedningsteknikken til at lave billigere udskæringer fra oksen velsmagende:

(c) GastroFun.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

Billedet er fra denne opskrift: oksecuvette sous vide – hvor de serveres med gode danske asparges kartofler og bearnaise sauce. Langtidsstegt Cuvette er også en mulighed at tilberede den billige udskæring på. Som erstatning for den varme bearnaise sauce kan man servere en bearnaisedressing i stedet for.

Har du mod på at prøve at komme i gang med at arbejde med sous vide derhjemme, så kan du se disse to guides herunder:

  • Sous vide stav. Se guiden her.
  • Sous vide maskine. Se guiden her.

Det er altid en god ide at holde øje med f.eks. Black Friday tilbud på elektronikvarer, da der ofte er en del at spare. Denne guide bliver opdateret så snart butikkerne reklamerer med deres gode tilbud.

(c) GastroFun.dk

 

 

 

 

 

 

 

Billedet er fra denne opskrift: brontosaurus steak sous vide.

Rødvin passer sig generelt godt til oksekød. Hvis du er i markedet efter et vinkøleskab, så tag en kig på denne guide.

Er du interesseret i mere information omkring forskellige okseudskæringer, så kan du læse mere her:
Okse udskæringer – En mini guide

& Udskæring af culotte – en mini guide

Her er der også en samlet guide over oksekøds sous vide tider og temperaturer.

Du kan se flere opskrifter her:

 

Mange af de opskrifter der har været i sous vide tilberedes færdigt på en støbejernspande. Er du en af dem der har svært ved at bruge sådan en pande, så kan du læse denne artikel der giver et godt overblik over brugen af støbejernspander.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…