Tidligere statsløse palæstinensere krævede over to mio. kr. i erstatning – nu får de et ordentlig smæk i Højesteret

(Google Maps)

I alt sytten palæstinenseres drøm om en samlet erstatning på i alt 2.109.496 kroner blev i går onsdag den 20. juni skudt totalt i sænk i Højesteret.

 

Palæstinenserne mente, at de havde krav på erstatning, da det i 2011 kom frem, at de i strid med FN’s Statsløsekonvention var blevet nægtet dansk statsborgerskab.

 

De sytten palæstinensere, som nu har fået dansk statsborgerskab, rejste derpå et krav mod Integrationsministeriet for tort og erstatning for økonomisk tab.

 

Kravene varierede i størrelsen på mellem 11.000 kroner og 257.000 kroner og løb altså tilsammen op i alt lidt over 2,1 millioner kroner, skriver Ritzau

 

De to millioner blev først til skåret ned til 140.000

Sagen var anket fra Østre Landsret, som den 21. december 2016 fastslog, at kun seks af de sytten fejlagtigt var blevet nægtet danske statsborgerskab og dermed havde krav på erstatning for tort.

 

En syvende havde dog fået sin sag forsinket i så lang tid, at det i sig selv var en begrundelse for erstatning.

 

Samtidig afviste Landsretten, at palæstinenserne skulle have haft et økonomisk tab dog med den udtagelse, at en af dem ifølge Ritzau blev tilkendt 46 (seksogfyrre) kroner i erstatning for et rentetab.

 

Herefter tilkendte Landsretten de syv en erstatning 20.000 kroner, hvorefter det oprindelige krav var barberet ned fra 2,1 millioner kroner til 140.000 kroner.

 

Og så blev de 140.000 kroner barberet ned til 60.000

Palæstinensernes advokat, Christian Harlang, var alt andet end tilfreds med afgørelsen i Østre Landsret og fik Procesbevillingsnævnets tilladelse til at prøve sagen i Højesteret.

 

Og det kom til at koste hans klienter dyrt.

 

Sagen i Højesteret endte i går følgende måde:

 

De seks, som i Landsretten havde fået tilkendt en erstatning på 20.000 kroner, fik i Højesteret erstatningen halveret til 10.000 kroner og tabte dermed hver 10.000 kroner som følge af Harlangs anke.

 

Den syvende som i landsretten havde fået tilkendt en erstatning på 20.000 kroner mistede hver en klink, da Højesteret afgjorde, at han ikke havde krav på erstatning, da sagen var forældet.

 

Ligeledes afviste Højesteret i lighed med Landsretten kravet om erstatning til de ti palæstinensere, som Christian Harlang også mente havde krav på erstatning.

 

Højesteret fulgte således Integrationsministeriet påstand om, at kun de seks havde krav på en erstatning i størrelsesordenen 10.000 kroner.

 

Således blev et erstatningskrav på 2,1 millioner kroner først barberet ned til 140.000 kroner og derpå til 60.000 kroner.

 

Advokat Christian Harlangs anke blev således en dyr affære for hans palæstinensiske klienter, men hvis de overvejer at kræve erstatning, kan de godt glemme alt om det.

 

Ifølge Jyllands-Postens finanstillæg er Christian Harlang under konkursbehandling og dermed også på nippet til at miste sin advokatbestalling.

 

Statsløsesagen kostede Birte Rønn Hornbech ministerposten

Retssagerne er som nævnt en udløber af den såkaldte statsløsesag, hvor det kom frem, at skiftende danske regeringer i strid med både FN’s Statsløsekonvention og FN’s Børnekonvention havde nægtet at give statsløse dansk statsborgerskab.

 

Sagen eksploderede i Folketinget i 2011 og medførte, at daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen afsatte Birthe Rønn Hornbech som integrationsminister.

 

Birthe Rønn Hornbech var dog den eneste minister, der var fedtet ind i sagen.

 

annonce:

En kommission, der blev nedsat til at undersøge sagen til bunds konkluderede blandt andet i sin beretning den 17. august 2015 således, at:

 

”Der i perioden fra 1991 til 2010 er meddelt afslag på ansøgninger om indfødsret til statsløse personer, som klart er i strid med Danmarks internationale forpligtelser.”

 

Det betyder, at en lang række ministre i både regeringerne Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen, og Anders Fogh Rasmussen ligeledes havde administreret i strid med de to konventioner.

 

Men Birthe Rønn Hornbech blev altså ofret.

 

Du kan læse mere her:

 

http://www.justitsministeriet.dk/nyt-og-presse/pressemeddelelser/2015/statsloesekommissionen-har-i-dag-afgivet-sin-beretning

 

http://www.justitsministeriet.dk/nyt-og-presse/pressemeddelelser/2015/statsloesekommissionen-har-i-dag-afgivet-sin-beretning

 

https://finans.dk/erhverv/ECE10696178/advokat-harlang-er-under-konkursbehandling-og-taet-paa-at-miste-retten-til-at-arbejde-som-advokat/?ctxref=ext

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…