De radikale siger nej til stopprøver i 0. klasse

Foto: radikale.dk

De Radikale trækker en streg i sandet og siger stop til regeringens forslag om at børn i børnehaveklasser på udvalgte skoler skal bestå en danskprøve for at rykke op i 1. klasse.- Idéen om at indføre stopprøver i børnehaveklassen kan ikke blive til noget, for det vil vi ikke være med til.

 

– Vi er stolte af et skolesystem, der bygger børnene op til at tænke selvstændigt og turde sige deres mening, det, mener vi, er truet af regeringens testmani, siger De Radikales leder, Morten Østergaard.Regeringens forslag om stopprøver er en del af regeringens udspil mod parallelsamfund.

 

Området er dog forligsbelagt, og derfor kan forslaget ikke gennemføres uden om forligskredsen, som De Radikale har været en del af siden folkeskolereformen i 2013.

 

– Det berettiger sagen ikke til. Vi kan fortsat diskutere, hvordan vi kan hjælpe de børn, der har brug for at blive bedre til dansk. Vi er åben for at lave sprogscreeninger og andet, der kan identificere problemerne, siger Morten Østergaard.Problemet er, at der på nogle skoler er en større forskel i niveauet mellem elever med dansk og anden etnisk herkomst.

 

Morten Østergaard er ikke nervøs for, at regeringen ligefrem vil opsige forliget for at gennemføre forslaget.

Tanken er at målrette stopprøver mod de skoler, hvor over 30 procent af eleverne bor i et socialt belastet boligområde. Det drejer sig ifølge Undervisningsministeriet om cirka 1600 elever.I stedet vil De Radikale sætte ind på en anden måde.- Det første og vigtige skridt er, at vi får flere blandede skoler og daginstitutioner, så børn med de samme type udfordringer ikke går samme sted.- Vi skal så tidligt som muligt sætte ind og hjælpe dem, der ikke har dansk som modersmål, og det kræver, at man sætter ind allerede i daginstitutionerne, siger Morten Østergaard.Spørgsmål: Så løsningen er at kaste flere penge efter problemet?

– Hvis vi gerne vil hjælpe de børn, der ikke har dansk som modersmål, så skal nogen jo gøre det, og vi foreslår, at pædagoger gør det, for så kan man sætte ind, før børnene kommer i skole, siger han.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har over for TV2 ikke ønsket at kommentere meldingen.

/ritzau/

Del på Facebook