Kyllinger – hvilke slags er der, og hvordan tilberedes de?

Fjerkræ er populært kød, og vi spiser rigtig meget af det. Vi er især vilde med kylling, og vi spiser langt mere af det end kød fra f.eks. ænder og kalkuner. Forbruget af kylling er faktisk steget så meget, at vi i dag spiser tre gange så meget af det som i 1990 (jfr. Landbrug & Fødevarer). Det kan der være flere grunde til, men en del af forklaringen er nok, at kylling er både magert og billigt kød.

Sundhedsbølgen fik for alvor fat i Danmark i 1990’erne, og nøglen til en sund livsstil var at skære ned på fedtet. Der blev udviklet et væld af lightprodukter, og vi lærte, at der er forskel på fedt, og at vi især skulle skære ned på det fede kød. Her kom kyllingen som sendt fra himlen, for med sit lave indhold af fedt og høje proteinindhold var den svaret på vores bønner om sundt og fedtfattigt kød.

Der findes mange forskellige slags kyllinger, og der er stor forskel på hvordan kyllingerne har levet, inden de havner i køledisken. Derfor får du her en lynguide til, hvordan du kan kende forskel på de forskellige kyllinger:

Konventionelle kyllinger

Lever indendørs i stalde, hvor de går rundt i strøelse i store ”haller”. De kommer på intet tidspunkt udenfor, og de får et meget næringsrigt foder, så de hurtigt kan nå deres slagtevægt.

Fritgående kyllinger

Fritgående kyllinger har adgang til både indendørs- og udendørsarealer. Kyllingerne vokser langsommere end de konventionelle og får mere motion, hvorfor de både er større og indeholder mere smag.

Økologiske kyllinger

Økologiske kyllinger har mange af de samme vilkår som fritgående kyllinger. Den største forskel på de to slags kyllinger er, at de økologiske kyllinger fodres med økologisk foder, mens fritgående kyllinger, der ikke er økologiske, fodres med konventionelt foder.

Læs endnu mere om kyllingetyper og udskæring af kylling her.

 

Brug din kylling:

 

Når du køber kyllingekød i supermarkedet, kan det altid bedst betale sig at købe hele kyllinger.

For det første får du mere for pengene, fordi du, når du køber de udskårne versioner, stadig betaler for ben, afpuds m.m., men ikke får det med hjem. Parter selv dine hele kyllinger og anvend enten stykkerne i samme ret, eller frys udskæringerne ned hver for sig og brug dem, når du f.eks. skal lave en ret udelukkende med lår, brystkød osv.

For det andet er køb af hele kyllinger den eneste måde hvorpå, du også får skroget med. Kyllingeskrog er geniale at koge suppe eller fond på, og det kræver stort set ingen indsats fra din side, da fonden eller suppen passer sig selv i gryden. Kog skroget med det samme, når du parterer dyret, eller kom det i en pose og læg det i fryseren. Vent evt. til du har to-tre skrog og kog en ordentlig portion.

 

Grillstegt kylling

(c)gastrofun.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du skal selvfølgelig ikke snydes for en opskrift her til sidst, og du får her én på en lækker, grillstegt kylling.

Opskriften er til 4 personer, og du skal bruge:

1 kylling, 1 fed hvidløg, 75 gram blødt smør, ½ citron, bredbladet persille, frisk timan, salt og peber.

Rør blødt smør, hakket persille og timian, salt, peber og presset hvidløg sammen. Brug fingrene til at løsne kyllingeskindet og fordel smørblandingen under skindet. Kom den halve citron, skåret i kvarte, op i kyllingen og sæt den på et rotisseri over på grillen.

Indstil grillen til cirka 175-200 grader og giv kyllingen 45-60 minutter ved indirekte varme, til den er gennemstegt. Tag kyllingen af grillen og parter den før servering.

Herunder har vi samlet et hav af vores opskrifter på hvordan man kan tilberede kylling:

Grillet kylling

Friturestegt kylling

Kyllingeburger

Ovnstegt kylling

Fried Chicken

 

Pandestegt kylling

Paneret kylling

Grydestegt kylling

Luksus tarteletter

Salat med kylling

Cæsar Salat

Kylling Sous Vide

Club Sandwich

Kylling passer godt ind i nemme hverdagsretter der kan laves på under 30 minutter.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…