Eftersøgt kvinde havde dyre vaner, og næsten alle 111 mio. er væk – bank kan have et problem

En betroet kvindelig medarbejder i Socialstyrelsen har gennem de sidste 16 år haft en skattefri biindtægt, der siden 2002 er løbet op i over hundrede millioner kroner.

 

Der er tale om en 64-årig kvinde, som er mistænkt for at have taget de mange millioner fra den danske statskasse i perioden 2002 – 2018, oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i en pressemeddelelse.

 

Kvinden har været ansat i det sociale system i 40 år, og hun har modtaget Dronningens fortjenstmedalje.

 

I dag opholder hun sig sandsynligvis i udlandet og er internationalt efterlyst.

 

Var ansat til at varetage tilskudskroner

Den 64-årige var ansat til at varetage offentlige tilskudskroner, men er som nævnt nu mistænkt for at have overført over 100 millioner kroner til sig selv i perioden fra 2002 til 2018, oplyser statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra SØIK.

 

”Der er tale om en meget alvorlig sag. Den mistænkte er lige nu på fri fod i udlandet, og derfor er vi i tæt dialog med internationale samarbejdspartnere, så hun forhåbentlig hurtigst muligt kan blive anholdt og overdraget til os,” siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der som chef for SØIK behandler landets største og mest komplicerede økonomiske straffesager.

 

Har benyttet en systematisk fremgangsmåde

Han er fortrøstningsfuld, når det gælder opklaringen af straffesagen.

 

”Alt tyder på, at den pågældende har benyttet sig af en disciplineret og systematisk fremgangsmåde i sin svindel. Vi er dog allerede et godt stykke med efterforskningen, og vi har et fint billede af, hvad der konkret er sket og hvornår,” siger Morten Niels Jacobsen og fortsætter:

 

”Næste skridt er at få kvinden anholdt og undersøgt nærmere, om der er grundlag for et strafferetligt ansvar.”

 

Den foreløbige efterforskning tyder på, at den 64-årige blandt andet har taget penge, der skulle komme udsatte grupper i samfundet til gavn.

 

Svindlen skulle blandt andet være foregået ved, at pengene er overført til andre kontonumre, end de var tiltænkt. Det er endnu ikke afdækket om andre personer har medvirket, skriver Morten Niels Jacobsen i pressemeddelelsen.

 

Blev opdaget ved et tilfælde

Det var et rent tilfælde, at svindlen blev opdaget. Det var en enkelt overførsel fra 2017, der virkede mærkelig, fortæller børne- og socialminister Mai Mercado til DR1.

 

Medens statsadvokaten forsigtigt skriver hundrede millioner, oplyser Mai Mercado, at beløbet foreløbig er nået op i 111 millioner kroner.

 

De var overført gennem iaæt 274 transaktioner.

 

Pengene er taget fra Sats-puljemidler, der normalt går til de allermest udsatte, men Mai Mercado ved endnu ikke præcist hvilke projekter, der er blevet taget fra, skriver DR1

 

Pengene er væk

En advokat er gået i gang med at jagte værdier hos den svindelmistænkt kvinde, der er begæret personligt konkurs.

 

Umiddelbart har hun ikke efterladt sig de store værdier.

 

Det oplyser advokat Boris Frederiksen, der er blevet udnævnt til kurator i forbindelse med, at kvinden torsdag blev erklæret personligt konkurs ved Sø- og Handelsretten.

 

Foreløbigt har advokaten beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige samt et “lille” indestående på en konto i et dansk pengeinstitut.

 

– Men det er ikke tilnærmelsesvist noget, der kommer op i nærheden af det beløb, der synes at mangle, siger Boris Frederiksen om den anslåede værdi af de to ejendomme samt det beskedne pengebeløb. (ritzau)

 

Advokaten understreger dog, at undersøgelsen fortsat befinder sig i den absolut indledende fase.

 

– Det næste skridt er at undersøge, om der er andre aktiver, eller om der har været andre aktiver. Hvis der har været, skal man selvfølgelig finde ud af, om pengene er brugt, siger Boris Frederiksen.

 

Ifølge Ritzaus oplysninger har kvinden adresse i Storkøbenhavn. Ved siden af sit arbejde i Socialstyrelsen har hun tilsyneladende drevet et stutteri.

 

Den efterlyste kvinde havde en profil på hestenettet.dk. Hun har været involveret i et stutteri og opdrættet heste. Og hendes hest Pure Heart deltog i VM for unge heste i 2012 i Belgien. Det skriver B.T. 10.10.

 

Advokat Boris Frederiksen oplyser i den forbindelse, at en af de ting, man blandt andet agter at undersøge, omhandler heste. Nærmere ønsker han ikke på nuværende tidspunkt at komme den del af sagen.

 

Jyllands-Posten skriver, at billeder af kvindens hus, som er taget i henholdsvis 2016, 2017 og i maj 2018, viser, at der på adressen har været parkeret biler af stor værdi.

 

Bilerne tæller både en Mercedes, en Audi og en Range Rover. Huset er desuden omgivet af et stort plankeværk samt en meget robust jernport.

 

Danske Bank

Den sigtede kvinde havde konto i Danske Bank. Det skriver Ekstra Bladet 10.10. Avisen har fået indblik i fortrolige oplysninger.

 

Det betyder, at banken kan have et problem siger eksperter til avisen.

 

“Med forbehold for at jeg kke kender de nærmere omstændigheder, så vil en bank skulle reagere, hvis en almindelig lønmodtager modtager beløb i den størrelsesorden på sin konto”, siger Finanstilsynets hvidvaskchef Stig Nielsen til Ekstra Bladet.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…