Mandelgaver alle synes om – og nye kup på vinhylden

 

Kup på

Vinhylden

 

Mandelgaven er en af julemiddagens absolutte højdepunkter. Alle ser med barnlig forventning frem til at finde den hele mandel, som gemmer sig et sted i skålen med ris a lá mandes, og den optimale henrykkelse opstår, man med fryd kan fremvise trofæet og afslutningsvis modtage sin præmie.

 

De tider, hvor mandelgaven er en marcipangris med rød sløjfe om halsen, hører i dag fortiden og undertegnedes barndom til. Nu skal der andre og mere sofistikerede sager på bordet.

 

Bog om Sherry

Som et godt eksempel kan foreslås den netop på Forlaget Rosinante udkomne lille altfavnende bog ”Sherry – Tapas – Skinke”, hvor forfatteren og madelskeren Henrik Oldenburg fortæller om disse tre guddommeligt smagende delikatesser. For 69,95 kr. fås på 141 sider alle relevante oplysninger om den herlige spanske vin, som danskerne forsmædeligt og ufortjent har vendt ryggen.

 

Den bør få en ny chance, men det sker næppe, før handelsafdelingen på den spanske ambassade vågner op af sin tornerosesøvn, som den har sovet, siden Det Dansk-Spanske Handelskammer i København blev nedlagt. Derfor har Forlaget Smag ved Henrik Oldenburg planlagt en Sherry-Festival på Det ny Teater I København den 25. april 2019.På www.forlaget-smag.dk kan der fra 1. februar købes billetter.

 

Yderligere fortæller bogen om den delikate sortfodsgris, og kokken Hjalte Pohlentz diverterer med et udvalg af dansk tapas, som gerne vil ledsages af et glas Sherry.

 

Om Sherry siges på det andalusiske voksested, at man skal drikke ét glas før kl. 11, ellers skal man drikke 11 før kl. 1.

 

Julesnaps på dansk og norsk

Et andet sikkert bud på en mandelgave er den traditionsrige Aalborg Jule Akvavit, som har glædet mange ganer siden den første udgivelse i 1982. Ud over indholdet med en alkolholstyrke på 47 er brændevinen indesluttet af en smukt udformet glasbeholder, som i sig selv er et samlerobjekt. Årets udgave er designet af det danske juleklip-ikon Jette Frölich og viser Livets træ – Ask Yggdrasil fra den nordiske mytologi. Butiksprisen ligger omkring 179 kr.

 

Skulle den danske vikingesnaps være for krads en mundfuld, kan man udskifte den med den feminine norske damedrik, Lysholm Linie Aquavit i Christmas Edition-udgaven. Den har sjovt nok lagret på gamle Sherry-fade, mens den har passeret ækvator to gange for at få runde former. Prisen er overkommelige 159 kr.

 

Men nok om mandelgaver. Ris a là Mande’n skal have noget at svømme i, og her har Den Korte Avis’ inspirerede vinhandlerpanel følgende forslag:

 

Dessertvin

 

Quinta do Pego, 2016 Vintage Port, Duoro Dalen, Pinhao, Portugal – Juletilbud 369 kr. På tlf. 86 41 96 00 oplyses nærmeste forhandler.

 

Denne portvin med årgangsbeskrivelse er den danskejede vingårds flagskib. Vintage betyder årgangsvin, hvortil druerne er plukket i et ekstraordinært godt høstår. Druerne stammer fra gamle vinstokke af typen Touriga Nacional, Touriga Franca og Sousão, og det elegante blend er præget af både balance og kraftig fyldighed, som munder ud i en lang flot eftersmag.

Importør: AMKA, Randers. www.amka.dk

 

 

Le Secret des Marchand, 2013 Maury Grande Réserve, Maury Grenat AOP, Rivesaltes, Languedoc-Roussillon, Frankrig – Normalpris 299,95 kr. – Tilbudspris 199,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vinens navn – Købmændenes hemmelighed – refererer til den rute, som handelsfolket tog for at undgå røvere, som var ude efter deres varer. På voksestedet Grenat dyrkes udelukkende søde vine, og her er kun anvendt Grenache. Vinen fremstår blomsterrig med intens frugtsødme af alskens stenfrugt og en lækker smag af julekrydderier.

Importør: Theis Vine, Charlottenlund. www.theis-vine.dk

 


  1. W. Burmester, 10 Year Old Tawny Port, Vila Nova de Gaia, Oporto, Portugal – Normalpris 179,95 kr. – Tilbudspris 109,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Portvinshuset Burmester blev grundlagt i 1730 i London og begyndte i 1750 at eksportere portvin direkte fra Portugal til resten af Europa. I alle årene er det Tawny-typen, som der er excelleret i, og da firmaet skiftede ejer for at blive en del af Sogevinus Fine Wines, fortsattes denne linje. Den aktuelle 10-års Tawny er ravgylden i farve og dufter lifligt af svesker, figner, violer og valnødder.

Importør: Philipson Wine, Kokkedal. www.philipsonwine.com

 

 

Château de Beaulon, 5 års Pineau des Charentes Ruby APCC, Cognac Frankrig – Juletilbud 160 kr.

 

I de to vestfranske departementer Charentes og Charentes Maritime fremstilles verdens mest eftertragtede brændevin – Cognac. Men i Cognac-distriktet fremstilles også en sød hedvin, som hedder Pineau des Charentes. Den laves af de røde druesorter Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot, og denne most forskæres efterfølgende med Cognac for at nå en styrke på omkring 18%. Mest berømt er den søde dessertvin fra Château de Beaulon, der blev grundlagt i 1480 og i dag er en del af Verdensarven.

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg. www.smv.dk

 

 

Chambers Rosewood Vineyards, 2016 Old Hayshed Vintage Port, Rutherglen, Victoria, Australien – Normalpris 199 kr. – Tilbudspris 149,50 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Old Hayshed er et af Australiens modspil til Portugals portvin. Den er fremstillet af druesorterne Tempranillo, Durif og Touriga, hvis most tilsættes vinsprit, så alholprocenten når op på 18,5. Bouquet’en er et bombardement af julerelateret frugt og krydderi, og smagsløgene pirres af en komplekssødme, som balancerer flot med syre og alkohol.

Importør: Propperiet, Brædstrup. www.propperiet.dk

 

****** (6)

Frederiksdal Herregård, Kirsebær Late Bottled, Harpelunde, Lolland, Danmark – Juletilbud 149,95 kr. hos MENY.

 

Danmark har igennem tiderne været berømt for sine fremragende kirsebærvine og -likører. Det seneste skud på stammen, som der virkelig er grokraft i, er Frederiksdal Kirsebærvin fra Lolland, hvor Stevnskirsebærret fik nyt liv omkring 2006, da herregårdens ejer Harald Krabbe sammen med kokken Jan Friis Mikkelsen besluttede at lave en topvin af bærrene fra Krabbes 24 hektar store kirsebærplantage. Som sagt, så gjort, og i dag kan vi glæde os over et Premiumprodukt til vores juledessert.

Forhandler: GOBIvin, Valby. www.gobivin.dk

 

 

Quinta de la Rosa, 2014 Late Bottled Vintage, Pinhão, Duoro-dalen, Portugal – Juletilbud 148 kr.

 

Denne LBV, som denne type portvin kaldes, er lavet på de klassiske portvinsdruer

Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousão og Tinta Roriz. Vinen lagrer mellem 4 og 6 år på store tusindliters fade, før den aftappes på flaske. Fadlagringen betyder, at vinen er drikkeklar, så snart den er fyldt på flasken. Farven er sortblå, og i næsen opleves duft af rosin og solbær. I munden blandes sødme med smag af krydderi.

Importør: Vinslottet, Greve. www.vinslottet.nu

 

 

Collective Sud de France, 2010 Banyuls Grand Cru AOP, Pyrenæerne, Frankrig – Normalpris 109.95 – Juletilbud 99 kr. På tlf. 86 91 18 44.

 

Banyuls er et vinområde i Sydvestfrankrig, som grænser op til de spanske Pyrenæer, og som er kendt for sine sødmefulde naturvine, som forskæres med vinsprit, så der nås en alkoholprocent på 16. Vinen her er en grand cru, hvilket kræver en minimumslagringstid på 30 måneder, men denne udgave har modnet mindst 4 år i kollektivets kældre. Duften er spækket med clementin, orange og brændt sukker.

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup. www.amalie-vinimport.dk

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…