IT-brevkasse: Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg deltager i konkurrencer på Facebook?

Brænder du også inde med spørgsmål omkring hvordan du sikrer dine private dokumenter, hvorfor din computer er blevet langsom, hvordan du beskytter dine private oplysninger på sociale netværk eller noget helt andet? Tøv ikke med at sende dine spørgsmål til os.   

 

IT-Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com besvarer spørgsmål om it-sikkerhed og pc-problemer. Det eneste du skal gøre er at sende en mail med dit spørgsmål til [email protected] eller [email protected]

 

Facts om AnyTech365 & Janus R. Nielsen: Kort fortalt er AnyTech365 et IT-sikkerheds- og support firma, der hjælper sine kunder med en sikker og velfungerende computer. De tilbyder assistance og sikkerhed til pc og internetbrugere, der bl.a. bruger sin computer til at gå på netbank, handle online og i det hele taget at surfe på internettet. Ejer og IT-iværksætter Janus Rægaard Nielsen har mere end 20års erfaring inden for IT-branchen.        

 

SPØRGSMÅL:

 

Kære brevkasse,

 

Jeg er en kvinde på 64 år, der elsker at bruge tid på Facebook, hvor jeg gerne deltager i konkurrencer for at vinde præmier til mig selv og mine børnebørn. Jeg har vundet et gavekort en enkelt gang.  

 

Jeg får dog ofte at vide, at jeg skal passe på med at deltage i konkurrencerne, fordi de kan være falske. Men jeg forstår ikke helt, hvordan det kan påvirke mig.   

 

Så mit spørgsmål er, hvad der kan ske, ved at jeg deltager i konkurrencer på Facebook? Og om der er noget, jeg skal være ekstra opmærksom på?

 

Hilsen Sonja.  

 

SVAR:

Kære Sonja,

 

Der er uden tvivl mange fristende konkurrencer og tilbud på Facebook, hvor nogle af dem er reelle og andre er desværre falske.

 

De falske konkurrencer bliver der flere og flere af, netop fordi brugerne bliver ved med at like, dele og tagge deres venner i de forskellige opslag. På den måde bliver opslagene spredt som ringe i vandet og i løbet af ingen tid er de nået ud til tusindvis af brugere. Ofte ligger svindlerne links til andre konkurrencer i kommentarfelterne, som man ikke skal klikke på.      

 

Klikker du på et link, som du tror er til en anden spændende konkurrence, kan du ende med at blive snydt. Denne type af svindel kaldes for ”phishing” og er en af de mest udbredte former for digital svindel. Ofte vil de have dig til at udfylde personlige oplysninger som brugernavn, password eller kontooplysninger. Lykkes det svindlerne at få dig til at udfylde disse oplysninger, kan det give dem adgang til din bankkonto og andre personlige informationer.   

 

Derudover kan svindlerne tjene penge på dit like. Skaffer de tusindvis af likes, kan de sælge siderne videre. Har du liket en side, har siden mulighed for at vise opslag i dit nyhedsfeed. Dette er attraktivt for reklamefolk, der kan forsøge at sælge deres produkter, uden det koster dem en krone.   

 

Det du skal være opmærksom på, inden du deltager i konkurrencer på Facebook, er først og fremmest, hvad der står om selve virksomheden på deres Facebook-side. Er der oplysninger om åbningstider, adresse, tlf. nummer osv.? Mange falske sider er oprettet hurtigt og har ofte ikke disse informationer. Tjek også hvor langt tilbage du kan finde opslag på siden, da de ældste opslag på falske sider ofte bare er et par uger gamle. Husk at mange brugere er gode til at informere andre, hvis der er tale om falske konkurrencer. Så tag et kig i konkurrencens kommentarfelt før du deltager.  

 

Til sidst er der bare at sige, at it-svindlerne bliver dygtigere og dygtigere, og det kan derfor være svært at spotte de falske konkurrencer. Men husk altid at være skeptisk og brug din sunde fornuft. Findes der få eller ingen oplysninger om virksomheden, og virker præmien for god til at være sand, så er den det ofte også.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…