Irak: I dag er 80 procent af de kristne “forsvundet” – Vesten gør ingenting

Colourbox

Kristenforfølgelser er i dag værre “end på noget andet tidspunkt i historien”, afslørede en rapport fra organisationen ‘Aid to the Church in Need’ for nylig. Irak er “epicentret” for “udraderingen” af kristne fra historiebøgerne.

 

Kristne irakiske præster bar for nylig et sort tegn som et symbol på national sorg over de seneste ofre for antikristen vold: en ung arbejder og en hel familie på tre. “Det betyder, at der ikke er noget sted for kristne”, udtalte præsten Biyos Qasha fra Maryoskirken i Baghdad. “Vi betragtes som et lam, der kan blive dræbt når som helst”.

 

Få dage forinden havde shiitiske militssoldater opdaget en massegrav med kroppene af 40 kristne i nærheden af Mosul, der tidligere var Islamisk Stats højborg og de irakiske kristnes hovedsæde. Kroppene, herunder kvinder og børn, tilhørte tilsyneladende kristne, der var blevet kidnappet og dræbt af Islamisk Stat. Mange havde kors med sig i massegraven. Der blev ikke skrevet en eneste artikel om denne etniske udrensning i Vestens større medier.

 

Den franske overrabbiner Rabbi Haim Korsia kom med en indtrængende appel til Europa og Vesten om at forsvare Mellemøstens ikke-muslimer, som han sammenlignede med ofrene for Holocaust. “Lige som vores forældre bar den gule stjerne, skal kristne bære det skarlagensrøde tegn nun“, sagde Korsia. Det hebræiske bogstav “nun” har samme lyd som den første del af det arabiske ord nasara, der betyder folk fra Nazareth eller kristne, og blev brugt af Islamisk Stat til at afmærke kristnes huse i Mosul.

 

En ny rapport fra Den Irakiske Menneskerettighedsorganisation har desuden netop afsløret, at irakiske minoritetsgrupper, såsom kristne, yazidier og shabakere, nu er ofre for et “langsomt folkemord“, hvor disse gamle samfund opsplittes i en grad, så de forsvinder. Tallene er markante.

 

Ifølge rapporten er 81% af Iraks kristne forsvundet fra Irak. Det tilbageblevne antal mandæere, der er et gammelt samfund, der tilbeder Johannes Døberen, er endnu mindre: 94% er forsvundet fra Irak. Selv 18% af yazidierne har forladt landet eller er blevet dræbt. En anden menneskerettighedsorganisation: Hammurabi, fortæller, at der indtil for nylig var 600.000 kristne i Baghdad; i dag er der kun 150.000.

 

Disse tal kan være årsagen til, at formanden for ‘SOS Chrétiens d’Orient’ (SOS Østens Kristne), Charles de Meyer, netop har udtalt sig om “udslettelsen af kristne“. Præsten Salar Kajo fra kirkernes Ninive Genopbygningskommission har netop udtalt sig om den reelle mulighed, at “kristendommen forsvinder fra Irak“.

 

Islamiske ekstremister har ødelagt mange gamle kirker og helligdomme, såsom Sankt Jørgens Kirke i Mosul; den kaldæiske Jomfru Maria kirke, der blev angrebet med en bilbombe, og den ildspåsatte armenske kirke i Mosul. Hundredvis af kristne hjem er blevet jævnet med jorden i Mosul, hvor jihadister desuden omstyrtede klokketårne og kors. Det irakiske præsteskab advarede for nylig om, at “kirkerne er i fare“.

 

Kristne bosiddende i lande, der tidligere var under “kalifatets” kontrol, er på tragisk vis blevet forrådt af mange i Vesten. Regeringer ignorede deres tragiske skæbne. Biskopper følte sig tit hævet over at tage afstand fra deres forfølgelse. Medierne opførte sig, som om de betragtede disse kristne som kolonialismens repræsentanter, der fortjente at blive fordrevet fra Mellemøsten. Også de såkaldte “menneskerettigheds”-organisationer opgav dem.

 

Den europæiske offentlighed, der angiveligt altid er rede til at agitere mod diskrimination af minoritetsgrupper, sagde ikke et ord om det, som Ayaan Hirsi Ali kaldte for “en krig mod kristne“.

 

Læs også
Forbyd muslimske bønnekald ved lov

Nogle samfund, som de små kristne enklaver i Mosul, er nu tabt for stedse. Den assyrisk-ortodokse patriark Ignatius Aphrem II har udtalt, at der er en “reel fare” for, at kristendommen kan blive reduceret til et “museum” i Mellemøsten. Han bemærkede, at Irak har mistet 80-90% af sin kristne befolkning.

 

Enkelte kristne landsbyer er påbegyndt en langsom og pinefuld genopbygningsproces for midler, der hovedsageligt kommer fra internationale hjælpeorganisationer, som eksempelvis den amerikanske organisation Knights of Columbus og stiftelsen Aid to the Church in Need. Den amerikanske vicepræsident Mike Pence lovede for nylig at hjælpe disse kristne. Det er nu på tide at lade handling følge ord. Kristne, der flygtede og overlevede Islamisk Stat, kan i dag ikke klare sig alene med hjælp fra kirker og private grupper.

 

Blandt Europas regeringer har kun Ungarns taget moralsk stilling og åbent forpligtet sig til at redde irakiske kristne fra folkemord. Den ungarske regering åbnede for nylig en skole for fordrevne kristne i Erbil; Ungarns undervisningsminister Zoltan Balog deltog ved åbningen.

 

Tænk, hvis alle de andre europæiske lande, såsom Frankrig og Tyskland, havde gjort det samme. De kristnes lidelser i Irak ville da have været meget mindre og deres antal langt højere.

 

Vesten var ikke villige til at give disse kristne asyl, da Islamisk Stat myrdede 1.131 af dem og ødelagde eller beskadigede 125 af deres kirker. Vi må nu støtte dem, inden det er for sent. Efter massefordrivelserne og massegravene bør vi nu hjælpe kristne med genopbygningen i de lande, hvor deres folk blev martyrer. I modsat fald vil selv det mindste håb om at høre lyden af kristne kirkeklokker i Bibelens gamle lande være slukket for altid.

 

Giulio Meotti, der er kulturredaktør på Il Foglio, er italiensk journalist og forfatter.

 

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

Artiklen er udkommet på Gatestone Institute og den er oversat fra engelsk til dansk af Kirsten Valeur.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…