Indlæg fra læserne 6. december: Populisme og populister # Uoplyste politikere

Populisme og populister

 

Jeg har stadig svært ved at definere ordene populisme og populister. Slog derfor op på WIKIPEDIA, der efter min mening er et rimeligt seriøst og afbalanceret medie. Der findes da også en ædruelig definition, der ærligt nævner, at populisme både findes på venstre- og højrefløjen. Men…så ender indlægget med en demokratiforskers opremsning af populistiske partier i Europa og andet godt. Jeg nævner for god ordens skyld dem alle.

Dansk Folkeparti

De sande Finner

Front National

Frihedspartiet

Femstjernebevægelsen

Fremskrittspartiet (Norge)

Lov og Retfærdighed (Polen)

Det schweiziske Folkeparti

Podemos(Spanien)

UKIP (UK)

Sverigedemokraterne

Alternative für Deutschland

Fidesz (Ungarn)

Det Østrigske Frihedsparti.

 

Og selvfølgelig som den helt uundgåelige rosin i pølsenden: Trump

 

Tja, om ikke andet fik jeg da bekræftet min fornemmelse af at det negative ord populisme kun bruges om højrefløjen.

 

Til gengæld slutter indlægget med en perle: “Nogle mener, at de toneangivende mediers behandling af politiske emner er med til at fremme en populistisk stemning, fordi medierne ikke lever op til deres ansvar for at formidle viden om politiske emner på redelig vis.”

 

Jeg kunne ikke selv have formuleret det mere præcist. Også WIKIPEDIA min søn!

 

Karsten Søberg, Glumsø

 


Uoplyste politikere
En ekspert i jordbundsundersøgelse kan være utrolig dygtig på sit felt. Men den fare er nærliggende, at jo længere han graver sig ned på samme sted, jo mere kan han miste overblikket over almindeligheden.

 

Sådan kan det gå politikere, der befinder sig i nationale, overnationale og internationale sammenhænge, og kun yderst sjældent beskæftiger sig med den almindelighed, der foregår uden for de teoretiske miljøer.

 

Der er en stigende tilbøjelighed blandt politikere til blot at godtage ekspertbeslutningsforslag. Formentlig ud fra et kollegialt hensyn til, hvad fagfolk, videnscentre og globalister mener, er til menneskenes gavn.

 

Seneste eksempel herpå er den foreslåede FN-pagt om at hjælpe migranter til frit at rejse ud i alverden for at finde bedre livsbetingelser, og som undervejs skal beskyttes mod de forfærdelige menneskesmuglere.

 

Nu er der igen hasteindkaldt til høring på Christiansborg om underskrivelsen af denne FN-pagt allerede i morgen. Og interessant bliver det, om almindelige spørgsmål om sagens kerne og indhold igen kan få tilhængernes blod i kog, når nu statsministeren har bestemt sig for at følge FN’s dygtige teoretikere.

 

Den jævne befolkning er ikke eksperter på alt. Men frygten for, at vore politikere er ved at miste grebet om, hvor EU, verden og vi selv skal bevæge os hen, kan ikke fjernes med en underskriftsfarce.

 

Visti Christensen


 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…