Hvad ved du om berberiand, pekingand og alle de ANDre?

Vi har fået dette indlæg fra Per Asmussen fra GastroFun.dk omkring and og forskellige opskrifter.

 

Danskerne elsker andesteg. Især når det kommer til juleaften og Morten Aftens, så er det den foretrukne spise herhjemme. Selvom Mortens Aftens historie reelt er baseret på en historie om gåsen, så er det altså anden der er mest udbredt den aften alligevel herhjemme.

 

Det er tradition at langtigsstege anden og det smager dejligt. Hvis man fjerner skindet, hvor det meste af fuglens fedt sidder, så er andesteg en sund spise.

 

Vi har samlet en lille oversigt over de forskellige anderacer herunder:

 

Pekinganden

Det er den mest udbredte race inden for ænder i de danske kølediske og gårde. Det er en svømmefugl, hvilket betyder at den har et tykt fedtlag, der gør at den taber meget af sin vægt når den tilberedes. Det hjælper dog til med at sikre sprødt skind, hvilket vi danskere er så vilde med.

Den stammer fra Kina og har også lagt navn til retten hvor den er rullet i en pandekage fyldt med hoisinsovs, forårsløg og agurker.

 

 

Berberianden

Det er sammen med pekinganden den mest populære and i køledisken herhjemme. Den opdrættes primært i Frankrig,  så man ser den ikke særlig tit herhjemme på en dansk gård.

Det er en mindre fugl end pekinganden, men der er mere kød på den, da det er en flyvefugl og den derfor har mindre fedtindhold.

 

De andre anderacer

Ved siden af berberianden og pekinganden er der også mulighed for at finde andre anderacer i Danmark, selvom det er lidt sværere.

Der findes mulardanden, der en krydsning mellem de to racer. Derudover kan man også spise  moskusanden, der er en vild berberiand.

 

Se en masse forskellige opskrifter på and herunder:

 

  • Langtidsstegt and. Se opskriften her.
  • Ovnstegt, hel and. Se en opskrift her og her.
  • Ovnstegt andelår med konfiterede kartofler og fennikelsalat. Se opskriften her.
  • Ovnstegt andebryst. Se opskriften her.
  • Pandestegt andebryst med grønsager. Se opskriften her.
  • Confit de canard/konfiteret andelår tilberedt sous vide. Se en opskrift her, her, her og her.
  • Confit de canard tilberedt i olie. Se opskriften her.
  • Bebariandebryst tilberedt sous vide.
  • Duck Wellington (sous vide). Se opskriften her.
  • Sous vide andebryst. Se en opskrift her, her og her.
  • Anderilette. Se en opskrift her.
  • And med æbler, æblegelé og æbleskum. Se opskriften her.
  • Andelår i ovn. Se en opskrift her.
  • Bao med and. Se en opskrift her og her.
  • Risotto med confit de canard og friteret æggeblomme. Se opskriften her.
  • Crossaint med andebrystsalat. Se opskriften her.
  • Gourmet pizza med konfiteret andelår og trøffel. Se opskriften her.
  • Gråand a la orange. Se opskriften her.
  • Gråand med selleri og svampe. Se opskriften her.
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…