Gode ideer til hjemmelavet fastfood i en travl tid – det er ikke svært

Alle kender til og kan godt lide fastfood. Ordet kommer selvfølgelig fra engelsk: ”Fast food” – ”Hurtig mad”. Det er som regel hurtigt at lave og nemt at spise – oftest endda uden brug af bestik.

 

Et andet navn er ”Junk Food” – eller dårlig/skraldemad, da det er fyldt med fedt og salt og uden særlig mange næringsstoffer.

 

Det behøver faktisk ikke at være så usundt, da meget af det usunde kommer fra færdigproduceret/for-bearbejdet mad fra industrien.

 

Vi har fået dette indlæg af Per Asmussen, redaktør hos GastroFun.dk, der mener at de fleste populære fastfood-retter sagtens kan laves i eget køkken – uden at de behøver at blive for usunde.

 

Fastfood uden at skynde sig

Det går hurtigt at lave fastfood, men det behøver det ikke. Oftest kræver fastfood ikke at man bruger meget tid på det, men det skal som regel køle/trække/udbløde i længere tid hvor man ikke behøver at stå hen over retterne – ligesom ved en suppe eller simreretter.

 

Det tager lang tid at lave falafler, men det er primært fordi kikærterne skal være i blød i vand i et døgn.

 

Klassikeren Fish’n’chips tager også tid. Den øldej/beignetdej, man skal frituresteger torsken i, skal nemlig ligge på køl i en time, inden den er klar til fisk og friture. Men hvis man forstår at planlægge lidt fremad, er en time ventetiden værd, når man bagefter sidder klar til at spise de supersprøde fisk.

 

 Sundere junkfood

Hvis du leder efter sundere alternativer til junkfood, så er det første du skal kigge på, hvilke råvarer du bruger. Gode råvarer er generelt nok, til at gøre din fastfood mere lækrere og sundere, end det du kan købe på diverse fastfood restauranter.

 

Pizzadej, burgerboller og pølsehorn kan f.eks. gøres sundere hvis du vælger en lidt grovere dej.

 

En burger kan desuden blive bedre hvis du bruger krogmodnet kød, hjemmebagt brød, friske grønsager og hjemmesyltede grønt. Når kødet er modnet spiser man oftere mindre end almindeligt kød og det samme gør sig gældende omkring brødet, der typisk er fuld af luft fra industrien. Ved selv at sylte ens grønsager, så er du sikker på at de er uden e-numre.

 

Du kan se en samling af Junk Food de Luxe-opskrifter her:

 

Fisk/Skaldyr:

 

  • Stjerneskud. Se en opskrift her og her.
  • Fish n’ chips. Se opskrifter her, her, her
  • Kuller med øldej og cornflakes. Se opskriften her.
  • Friturestegt krabbeklør. Se opskriften her.
  • Fiskenuggets. Se opskriften her.

 

Burger:

 

  • Bøfsandwich. Se en opskrift her og her.
  • Brioche burgerboller. Se en opskrift her, her og her.
  • Burgerboller. Se en opskrift her.
  • Flæskestegssandwich. Se en opskrift her.
  • Burger. Se en opskrift her, her og her.
  • Pulled Chicken Burger. Se opskrifter her og her.
  • Falafel burger. Se en opskrift her.
  • Kyllingeburger. Se opskriften her.

 

Hurtige retter:

  • Cowboy toast. Se opskriften her.
  • Gourmet hot dog. Se opskriften her.
  • Ristede hot dog. Se opskriften her.
  • Pølsehorn. Se en opskrift her og her.
  • Croque Madame. Se en opskrift her.

 

Tilbehør:

 

  • Pommes Frites. Se en opskrift her, her, her.
  • Beignet dej. Se en opskrift her og her.
  • Polenta Fritter. Se en opskrift her, her og her.
  • BBQ sauce. Se en opskrift her.
  • Hjemmelavet tortillachips. Se opskriften her.
  • Ristede løg. Se en opskrift her og her.
  • Pølsebrød. Se opskriften her.
  • Panisse. Se en opskrift her.
  • Chips. Se en opskrift her, her, her, her og her.
  • Flæskesvær. Se opskrifter her, her og her.
  • Hjemmelavet ketchup. Se opskriften her.

 

Pizza/pita:

 

Alt det andet:

  • Friturestegt kylling. Se opskriften her.
  • Fried Chicken. Se en opskrift her og her.
  • Pulled Chicken. Se opskriften her.
  • Pulled Pork. Se en opskrift her, her, her, her og her.
  • Mac and cheese. Se en opskrift her og her.
  • Spareribs. Se en opskrift her, her og her.
  • Forårsruller. Se en opskrift her.
  • Hjemmelavet falafel. Se en opskrift her, her, her og her.
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…