Hippe vinperler fra Sicilien

Kup på vinhylderne:

 

I slutningen af 1790’erne og i starten af 1800-tallet rasede Napoleonskrigene for fuld udblæsning, og i mange dele af Europa flygtede høj og lav for Napoleon Bonapartes franske horder. En af dem var den østrigske ærkehertuginde Maria Karolina, som havde titel af dronning og de facto var regent i Napoli fra 1768 til 1806 og derudover via sit ægteskab med kong Ferdinand den 3. af Toscana også var dronning af Sicilien i årene 1768-1814.

 

Og hvorfor nu bringe hende i spil i en artikel om vin? Jo, den gode dronning blev jagtet af Napoleon og gemte sig på en engelskejet vingård ved Marsala på det vestlige Sicilien. I 1858 – altså for 160 år siden – blev den overtaget af Rallo-familien, hvis 5. generation, søskendeparret José og Antonio Rallos i dag står for styret.

 

Kvinde på flugt

Gården blev dengang drevet traditionelt, altså med normale landbrugsafgrøder, oliventræer og vinstokke, hvor man lavede sin egen vin til husbehov og solgte resten af druerne til andre vinproducenter, som så sørgede for aftapning på flaske.

 

Sådan gik det frem til 1983, da 4. generation repræsenteret ved Giacomo Rallo og dennes kone Gabriella besluttede sig for at lave deres egen vin fra A til Z. Og inspireret af Dronning Maria Karolines flugt gav de det nyoprettede vinfirma navnet Donnafugata, hvilket oversat til dansk betyder ”Kvinde på flugt”.

 

Ikoniske spor

Giacomo Rallo døde i 2016, men sammen med hustruen Gabriella har han sat ikoniske fodspor på hele den sicilianske vinproduktion med innovativ tankegang, og i dag under datteren Josés og sønnen Antonios ledelse omfatter Donnafugatas vinaktiviteter tre forskellige vingårde fordelt med 270 hektarer vinmarker på Sicilien og 68 hektarer på vulkanøen Pantelleria, som ligger mellem Sicilien og Afrika.

 

 

 

 

 

 

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

 

Herudover drives et moderne kombineret golf- og welnesscenter, og i nært samarbejde med lokalsamfundet gøres en stor indsats på de sociale og kulturelle områder. Over aktiviteterne svæver Gabriella Rallo som en kunstnerisk ånd, der skaber og inspirerer nogle meget avancerede etiketter til Donnafugatas vine.

 

 

 

 

 

 

Topproducent

Det siger nærmest sig selv, at Donnafugata er en af Siciliens absolutte topproducenter, som år efter år laver et væld af klassevine, der høster den ene præmie efter den anden og derfor er i stand til at eksportere til ikke mindre end 60 lande over hele kloden. Heriblandt til Danmark, hvor Aalborg-vinfirmaet Sigurd Müller Vinhandel står for importen af en halv snes forskellige vine, hvis bagetiket alle er smykket med et logo af en kvinde med et bagud flagrende hår –symboliserende den flygtende dronning.

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

Kvalitetskrav

Høje kvalitetskrav hos Antonio Rallo og hans team af erfarne vinfolk og den deraf følgende efterspørgsel betyder, at der ikke bliver leflet for den billige smag i jagt på gylden mammon. Tværtimod forenes gamle traditioner og brug af lokale druer suppleret med internationale druer i en symbiose med topmoderne produktionsmetoder i kældrene, og med denne indstilling om, at kun det bedste er godt nok, kan det heller ikke undre, at Rallo-familien var den første på Sicilien til at indføre drueplukning om natten. Dette for at beskytte mod oxidering af druerne i den brændende sol. Temperaturen når let op på 35-40 grader Celsius i høstperioderne, og hede udløser manglende friskhed og kompleksitet i vinen. Det har ligesom ingen fremtid for sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

I kælderregionerne temperaturstyres gærings- og lagringsfaciliteterne af et computerstyret kølesystem, som får sin energi fra familiens eget solenergianlæg.

 

Det skal i øvrigt nævnes, at Antonio Rallo er formand for sammenslutningen af sicilianske vinproducenter, og at José Rallo ud over at være ansvarlig for eksportaktiviteterne også er en dygtig jazzsangerinde, som krydrer sine vinsmagninger i ind- og udland med fortryllende sang.

 

Fem prøver

Af sortimentet på 10 vine hos Sigurd Müller Vinhandel er følgende 5 gode ambassadører for Donnafugatas brede udvalg.

 

Hvidvin

 

2015 Anthìlia, Sicilia DOC. Denne friske, frugtige vin, der har været en succes siden 1983, er fremstillet på lokaldruen Cataratto, som også bruges i Marsala-vin. Pris: 105 kr.

 

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

2015 SurSur, Sicilia DOC. Vinen er lavet på den lokale, aromafyldte Grillo drue. Den udmærker sig ved en subtil balance mellem frugtsyre og aroma. Pris: 125 kr.

 

Rødvin

 

2015 Sedàra, Sicilia DOC. Druetypen Nero d’Avola er frisket op med en smule Cabernet Sauvignon og Merlot. Det er en god og let tilgængelig introduktion til Donnafugatas mere kraftfulde vine. Pris: 105 kr.

 

2012 Tancredi, Sicilia DOC. Denne vin, som er blandet af Cabernet Sauvignon og Nero d’Avola druer, er et flot eksempel på den maskulinitet, som ofte præger sicilianske vine. Den sidder lige i skabet, som det hedder på nydansk. Pris: 225 kr.

 

Dessertvin

Læs også
Kom marts du søde milde!

 

2014 Ben Ryé, Passito di Pantelleria DOC. Her en italiensk specialitet, nemlig en Passito, der er lavet på tørrede Zibibbo muskatdruer. Vinen er formidabel til gåselever og blå skimmeloste. Pris: 220 kr. for 37,5 cl.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…