Paris: Macron og Merkel tog sammen ud i en skov – her blev fransk-tysk sammenhold i EU hugget ud i sten

PARIS: Efter at de mange markeringer af 100 års dagen for våbenstilstanden den 11. november 1918 er blevet mere eller mindre langtidsholdbare minder, har den franske præsident Emmmanuel Macron og den tyske forbundskansler Angela Merkel efterladt sig to enorme stenplader i den minderige skovlysning La Rotunde i Compiegne 90 kilometer nord for Paris.

 

Den ene beretter på fransk og den anden på tysk om værdien af skabelsen af varig fred mellem Frankrig og Tyskland.

 

Før afsløringen af de to stenplader og nedlæggelse af kranse foran dem begge mødtes Macron og Merkel i jernbanevognen, hvor våbenstilstanden blev underskrevet i 1918. Det er ganske vist ikke den originale Wagon Lit (se efterfølgende) men det var originalt, at der ikke var repræsentanter til stede for Storbritannien, selv om de britiske sejrherrer i 1918 var repræsenteret af en admiral fra Royal Navy side om side med Frankrigs marskal Foch.

 

Det er det fransk-tyske venskab og samarbejdet i EU, som for fremtiden skal mindes i Compiegne. Brexit er Brexit for Macron og Merkel.

 

For Macron er det væsentligt at smykke sig med sejrens palmer, og Merkel har intet at sætter over styr af de sidste forpjuskede rester af sin værdighed. Det smertelige nederlag i november 1918 er aldrig blevet markeret i Tyskland.

 

Den originale Wagon-Lit blev fjernet af Waffen-SS efter Frankr igs nederlag i 1940 og bragt til Berlin. Her gik den til grunde sammen med Adolf Hitlers tredie rige. Det er uvist, om den gik op i flammer under den allierede tæppebombning af Berlin eller om den blev brændt på et Führer-Befehl i den underjordiske førerbunkers sidste dage.

 

Under alle omstændigheder er det en tilsvarende Wagon-Lit, som i dag står som museum i La Rotunde. Som nær nabo til de granitfaste forsikringer om fransk-tysk sammenhold i Bruxelles.

 

a

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…