Fra skiver af æble til æbleskiver

Her i juletiden er æbleskiver en fast del af danskernes julehygge.

 

Men det bagværk de fleste danskere køber med hjem fra frost i supermarkederne er ikke serveret i skiver eller har noget med æbler at gøre.

 

Så hvorfor hedder det æbleskiver?

 

Vi har fået svaret fra Per Asmussen, redaktør hos Gastrofun.dk, der fortæller om æbleskivernes historie og den indeholder både æbler, skiver og selvfølgelig opskrifter.

 

Historiske æbleskiver

Man ved ikke præcist hvornår æbleskiven blev opfundet, men man ved at de eksisterede i middelalderen.

 

Det var skiver af æbler der blev dyppet i dej og stegt. Delikatessen fortsatte med at være populær og i det 19 århundrede var det normalt at dem der arbejdede på gården (pigerne og karlene) fik et bestemt antal lovede æbleskiver i f.eks. julen og andre festlige lejligheder.

 

Da vi nåede til industrialiseringen, forsvandt æbleindholdet fra æbleskiverne og de begyndte at minde om dem vi har i dag.

 

Den moderne æbleskive

I dag indeholder æbleskiver typisk mel, æg, kærnemælk, sukker, natron og salt. Dejen er simpel at lave, men det kræver en del snilde at bage dem.

 

Æbleskivejernets huller skal fyldes 2/3 og kanterne skal bages gyldne. Så skal man forsigtigt vende dem, så den ubagte dej fra midten falder ned i bunden og laver en flot rund æbleskive.

 

Typisk spiser man æbleskiver sammen med syltetøj, flormelis og perlesukker.

 

Opskrifter på forskellige æbleskiver 

Hjemmelavet æbleskiver på kærnemælk

Æbleskiver

Se opskriften her.


Æbleskiver

Æbleskiver

Se opskriften her.


Æbleskiver med æbler

Æbleskiver

Se opskriften her.


Gammeldags æbleskiver

Æbleskiver

Se opskriften her.


Æbleskiver med røget laks og dildsne

Æbleskiver

Se opskriften her.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…