FN’s klimapanel IPCC advarer mod en global opvarmning! – Thorium er svaret

IPCC opfordrer i sin rapport, at verdens lande skal gøre en fælles indsats for at nedbringe CO2 udledningen med 45% inden 2030, og at man i 2050 skal fjerne samme mængde CO2, som man udleder. Det kræver handling, hvis temperaturen ikke skal stige mere end 1,5 grader C.

 

Billy Gogesch, computerekspert og klimainteresseret fra USA cykler på 2 mdr. ca. 2000 km gennem 6 lande fra Stavanger i Norge til Stockholm, Barsebäck, København og videre til Tyskland og Holland. Turen slutter i Bruxelles, hvor han skal holde åbningstalen på thorium konferencen i Royal Belgian Institute of Natural Sciences 29-31 oktober 2018. Billy vil fortælle om forskellige energistrategier i europæiske lande, ligesom i de forskellige stater i USA.

 

I Norge dækker vandkraft størstedelen af landet elforsyning. Samtidig forskes i thorium, som findes i så rigelige mængder i den norske klippe, at Billys dosimeter (måler radioaktiv stråling) slog meget ud ved en klippevæg langs vejen, hvilket både skyldtes thorium og andre metaller. Mængden af thorium i de norske fjelde overstiger energimæssigt den norske olie.

 

Billy kom i Sverige forbi det lukkede Barsebäck atomkraftværk, da man kørte en reaktorkerne væk til opbevaring. Dosimeteret kunne knap måle radioaktiviteten, som var værre på Amalienborg slotsplads. Atomkraftanlægget kunne have leveret energi i mange år endnu, men en folkeafstemning besluttede en lukning støttet af dansk antiatomkraft lobbyisme. Barsebäck leverede mere energi end 600 eller snarere 1500 havvindmøller, når man indregner den ustabile vind. Danmark har ca. 500 havvindmøller og får 3 havvindmølleparker mere men kommer ikke op på Barsebäck niveau.

 

Modstanden mod atomkraftværket var i København med omkvædet: Hvad skal væk, Barsebäck – hvad skal ind: sol og vind! Det har man i sandhed fået, men vind og sol kræver en stabil basis energi, hvor man i dag anvender biomasse/træpiller og flis, som rydder skove og udleder mere CO2 end kul (Energistyrelsens egne tal)! Danmark importerer ca. 6 mio. t træmasse hvert år, hvilket svarer til ca. 1/4 af Danmarks størrelse i omfang af træer! Vi øger derved en global opvarmning.

 

Billys ophold i København var spækket med interviews bl.a. af Seaborg Technologies, der med udvikling af en thorium wasteburner reaktor har fået kontrakt med Østasiatiske firmaer om produktion af reaktorer, som pga. en politisk antinuklear holdning ikke kan ske i Danmark.

 

Billy Gogesch sejlede ud til Middelgrundens vindmøller men kunne pga. kraftig vind ikke komme op i et vindmølletårn. Han fik dog historien om Middelgrundens 20 vindmøller leveret af en af iværksætterne fra 1999.

 

En morgen var Billy ude i myldretrafikken på sin cykel og blev så fascineret af den danske cykeltransport med energi fra en rugbrødsmotor – at han ville viderebringe ideen via facebook. Ved afrejsen på sin vej mod Tyskland kom han forbi Risø for at se, hvor den danske nukleare forskning blev stoppet i stedet for at være en frontløber for fremtidens thorium energi – i Niels Bohrs ånd.

 

Efter nogle dage i Hamborg med interviews og indblik i den tyske holdning til energi og især atomkraft, cyklede Billy videre til Moorburg kulkraftværk syd for Hamborg, som brænder ca. 450 t kul i timen, hvilket resulterer i en årlig udledning af 8.700.000 t CO2 – efter 25% CO2 opsamling. Vindmøllen i nærheden producerede ingen energi, da det var vindstille! Efter ulykken ved Fukushima besluttede man i Tyskland at lukke alle atomkraftværker og erstatte dem med vedvarende energi og åbnede samtidig en gammel brunkulsmine – med mere udledning af CO2!

 

USA og Europa har mistet en fælles beslutsomhed med udvikling af atomkraft pga. naive drømme om vedvarende energi, som er dyr, ustabil og ikke kan klare energibehovet, mens Kina og Rusland fordobler deres indsats med atomkraft, som har et stort potentiale og kan erstatte de fossile brændsler. Problemer med affald løses med moderne reaktorer og med thorium som brændstof.

 

Indsatsen mod en global opvarmning skal baseres på viden, teknologi og på fakta i stedet for følelser og en illusion om ren vind og sol, som vore politikere tror, befolkningen vil have. Verden kan simpelthen ikke løse klimaproblemet uden atomkraft! Billy Gogesch: Atomkraft skal være en stor del af ethvert fremtidigt energisystem …. og hellere før end senere.

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…