EU gav georgiere visumfri – nu strømmer de ind i Europa, søger asyl og stjæler

Arkivfoto af asylansøgere fra en anden sammenhæng
Asylansøgninger fra georgiere er flerdoblet, og det samme er deres kriminalitet. Flest begår butikstyverier.

Der er sket en massiv opblomstring af asylansøgere fra Georgien, der hidtil i år udgør den tredjestørste gruppe i det danske system efter syrere og eritreere.

 

De seneste seks år har i gennemsnit 75 georgiere årligt søgt asyl i Danmark. Men alene i de første ni måneder i år er det tal steget til 303, viser tal fra Udlændingestyrelsen.

 

Samtidig viser en opgørelse fra Rigspolitiet, at antallet af sigtelser mod georgiske asylansøgere i år er femdoblet i forhold til hele sidste år.

 

De fleste sigtelser drejer sig om butikstyveri, fortæller vicepolitiinspektør Lars Mortensen fra Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet.

 

– Vi kan desværre se, at kriminaliteten blandt asylansøgere fra Georgien er et område i ret voldsom vækst, og det er både noget, vi har og skal have stort fokus på, siger han.

 

Blandt georgierne er flere ifølge politiet i kategorien “organiserede kriminelle”.

 

– Nogle af dem arbejder sammen i mere eller mindre organiserede grupper og kan både være flere om at stjæle selve varen og om at afsætte den efterfølgende, siger Lars Mortensen.

 

EU og Georgien indgik i 2016 en aftale om visumfrihed, og georgiere må i dag opholde sig i op til 90 dage ad gangen inden for Schengen-området.

 

Siden da har flere lande i perioder oplevet en kraftig stigning i antallet af asylansøgere fra den tidligere sovjetrepublik.

 

Politiet i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen advarede i vinter om, at et støt stigende antal asylansøgere fra Georgien blot brugte ventetiden i asylsystemet til at begå kriminalitet i Tyskland.

 

Og i januar skrev det svenske Migrationsverket, at georgiere var blevet den næststørste gruppe asylansøgere.

 

– Vurderingen er, at en stor del af georgierne kun søger asyl for at kunne forlænge deres ophold i Sverige, skrev den svenske udgave af Udlændingestyrelsen.

 

Af de cirka 200 asylsager med georgiere, som den danske udlændingestyrelse har behandlet i år, er omkring halvdelen endt med afslag.

 

Den anden halvdel er endt uden afgørelse. Typisk fordi ansøgeren er forsvundet, når sagen er færdigbehandlet.

Der er en let løsning på problemet

Der er en løsning for Danmark, mener landets ambassadør i København, Gigi Gigiadze.

 

Ifølge ambassadør Gigiadze er der flere grunde til, at hans landsmænd søger asyl i Danmark.

 

– Nogle bliver misledt. De bliver narret af andre i Georgien, der mod betaling for at hjælpe med småting fortæller dem, at de nemt får både arbejde og asyl i Danmark, siger han.

Andre, erkender ambassadøren, kommer for at begå “småforbrydelser” som indbrud og butikstyveri.

– Det har længe været et problem, og vi har gjort meget for at bekæmpe det ved eksempelvis at lade en attaché sidde med hos myndighederne i EU-lande, siger Gigiadze.

Han peger på, at Danmark er dækket af en politiattaché i Sverige.

Ifølge ambassadøren er der dog en simpel måde at slippe af med de uønskede asylansøgninger:

– Den bedste løsning ville være at inkludere Georgien på listen over sikre oprindelseslande. Det vil automatisk betyde, at de ikke får asyl, og så er der ikke længere nogen grund til at søge om det.

Hvis de danske myndigheder vurderer et land til at være et “sikkert oprindelsesland” vil asylansøgninger herfra som udgangspunkt blive afvist som åbenbart grundløse.

Er det tilfældet kan de afgøres på meget kort tid, og fidusen med at forlænge sit ophold med en asylansøgning duer ikke længere.

– Sidste år havde vi samme situation i Island, hvor vi var på førstepladsen over asylansøgere.

– Så inkluderede Island Georgien på listen over sikre oprindelseslande, og ved årets udgang var der nærmest ingen georgiere, der søgte asyl længere, siger Gigi Gigiadze.

Udlændingestyrelsen har netop i september i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp været på en såkaldt fact finding-mission i Georgien med henblik på at afklare spørgsmålet.

Dokumentationsgruppens rapport ventes offentliggjort inden udgangen af oktober.

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…