Fisken Pighvar

Hvad er værd at vide omkring fisken pighvar? Vi har talt med Per Asmussen, redaktøren fra Gastrofun.dk omkring den dejlige fisk.

 

Lige som dens kendte fætter rødspætten er pighvarren en fladfisk. Den adskiller sig dog en del fra andre fladfisk.

 

Den er næsten helt rund og har pigge ovenpå. Deraf dens navn.

 

Fiskens øjne sidder til venstre for munden, i modsætning til rødspætten hvor de sidder til højre. Det gør den til en venstrevendt fladfisk.

 

Fisken lever i saltvand, fra det sydlige Norge, nedad Europas vestlige kyst og til Sortehavet. I modsætning til andre saltvandsfisk, så kan den godt leve langt ind i Østersøen, hvor der er et lavt saltindhold.

 

Det er generelt en svær fisk at fiske efter, da det ikke er en særlig talrig art. Primært fanges fisken som en bifangst når der fiskes efter rødspætter.

 

Fisken kan man sagtens købe hel og filetere selv. Sat på spidsen så er det en generel huskeregel at hvis man kun køber en fileteret fisk, så betaler man stadig for alt det fiskemanden har skåret fra.

 

Derfor kan man lige så godt købe hele fisken og få det hele selv. Skroget kan f.eks. bruges til at lave en fiskefond med.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Generelt er det dog en god ide at gourmetsalte fisken inden man går i gang. Det er en teknik hvor man dynger hele kødstykket i salt i 5-10 minutter og på den måde trækker noget af væsken ud af fisken. Derefter skylles fisken under en kold vandhane, så den ikke bliver oversaltet.

 

Det gør den mere saftig og lækker.

 

Hvis du vil læse mere omkring hvordan man fileterer en pighvar, så kan du læse den her artikel hos Gastrofun.dk.

 

Pighvar er en ret taknemmelig fisk, den kan tilberedes på mange forskellige måder.

 

Her er et par eksempler:

 

Pandestegt pighvar

Pighvar

Se hele opskriften her.

 

Pighvar sous vide

Pighvar

Se hele opskriften her.

 

Ceviche pighvar

Ceviche pighvar

Se hele opskriften her.

 

Hvis du er vild med fisk og skaldyr, så er der en masse opskrifter herunder:

 

  • Paneret rødspætte. Se opskriften her.
  • Fiskepande. Læs hele opskriften her.
  • Fisk og æble. Se opskriften her.
  • Stegt rødspætte med kartofler og persillesovs. Se opskriften her.
  • Stegt fiskefilet. Se opskriften her.
  • Fish n’ chips. Se en opskrift her, her og her.
  • Hjemmelavet pasta med gulfinnet tun. Se opskriften her.
  • Lynstegt tun. Se opskriften her.
  • Æbleskiver med røget laks. Se opskriften her.
  • Laksetatar med kapers. Se opskriften her.
  • Kammuslinger med tomatsalat. Se opskriften her.
  • Pasta med laks og grønt. Se opskriften her.
  • Laksetatar med grønt og rørt rygeostcreme. Se opskriften her.
  • Fiskenuggets. Se opskriften her.
  • Laks sous vide. Se en opskrift her, her og her.
  • Ørred i ovn. Se en opskrift her eller her.
  • Rødbedepasta med stegt kulmule og pocherede vagtelæg. Se opskriften her.
  • Brosme med Sauce Hollandaise. Se opskriften her.
  • Kuller med øldej og cornflakes. Læs opskriften her.
  • Stjerneskud. Se en opskrift her eller her.
  • Glutenfri spinattærte med laks. Se opskriften her.
  • Pasta med lynstegt tun. Se opskriften her.
  • Stegt laks på panden. Se opskriften her.
  • Æggepandekage med laks. Læs hele opskriften her.
  • Chilisild. Læs hele opskriften her.
  • Cornflakespaneret rødspætte. Læs hele opskriften her.
  • Karrysuppe med kuller og nektarin. Se hele opskriften her.
  • Cannelloni med spinat og hellefisk. Læs hele opskriften her.
  • Torsk. Se hele opskriften her.
  • Sild med karrydressing, friteret æggeblomme og rugbrød. Læs hele opskriften her.
  • Tunmousse. Se en opskrift her eller her.
  • Rimmet torsk. Se opskriften her.
  • Ballotine med kuller og jomfruhummerfars pakket ind i kyllingeskind. Se opskriften her.
  • Ovnbagt torsk. Læs hele opskriften her.
  • Scampi fritti. Se hele opskriften her.
  • Paneret fiskefilet med panko. Læs hele opskriften her.
  • Dampet rødspætte. Se hele opskriften her.
  • Fiskefilet. Se opskriften her.
  • Søtunge. Se opskriften her.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…