Filmanmeldelse “SIDSTE STOP”: En katastrofal togtur

*** 3 stjerner ud af 6

 

Jaume Collet-Serra står bag thrilleren SIDSTE STOP. Den spansk-fødte instruktør lagde ud med at lave musikvideoer og tv-reklamer for virksomheder som PlayStation og Budweiser. Siden trak instruktørstolen, og han er kendt for bl.a. ”Unknown”, hvor han arbejdede sammen med Liam Neeson, der også har hovedrollen i ”Sidste Stop”.  

 

Liam Neeson er en alsidig skuespiller. Han filmdebuterede i 1981 i John Boormans “Excalibur” og har siden foldet sig ud i mere end 70 film. Til disse hører Woody Allens “Husbands and Wives” (“Mænd og koner”, 1992), Steven Spielbergs “Schindler’s List” (“Schindlers liste”, 1993), Martin Scorseses “Gangs of New York” (2002) og “Taken” 2008), der blev en kæmpesucces.  

 

Neeson er blevet Oscar- og Golden Globe-nomineret for sin præstation i “Schindlers liste”.

 

Handling

60-årige Michael MacCauley (Liam Neeson) er en helt almindelig, hårdtarbejdende familiefar. Han bor i et dejligt hus med hustru og søn i en forstad til New York og pendler hver dag med toget til jobbet som ansat i et forsikringsselskab.

 

Den økonomiske krise i 2008 har slået bunden ud af familiens opsparing, og nu kæmper han for at komme på fode igen. Sønnen skal begynde på universitetet – det koster mange penge – og konen Karen (Elizabeth McGovern) er ikke klar over, hvor skralt det står til med økonomien.  Michael tager sin funktion som familieforsørger meget alvorligt og vil ikke bekymre hende.

 

Og så sker katastrofen: Michael bliver fyret og bedt om at rydde sit skrivebord øjeblikkeligt.

 

Turen tilbage til forstaden skal vise sig at gå helt anderledes og langt værre end forventet. Selvfølgelig er Michael dybt nedbøjet over de triste fremtidsudsigter og viger tilbage fra at give Karen besked om afskedigelsen – men der føjes spot til skade.  

 

Først får han stjålet sin mobiltelefon på perronen, siden bliver han om bord på toget konfronteret med en passager, Joanna (Vera Farmiga). Hun giver ham et fristende tilbud, han ikke kan få sig selv til at afslå, og den beslutning får katastrofale følger.  

 

Skridt for skridt oprulles baggrunden for tilbuddet, og Michael får brug for hele sit register af kvalifikationer som gammel politimand. Slår de til, eller må han erkende sit nederlag?

Læs også
Filmanmeldelse BEAUTIFUL BOY: Min søn er narkoman

 

Plottet er for fortænkt

Genren er thriller, og instruktøren kan sit håndværk. Der spilles på alle uhygge-tangenterne, både hvad angår kameraføring, lydside og klipning. Filmen opnår også en intensitet, fordi handlingen ikke springer i tid og sted, da først den skæbnesvangre togtur sætter igang.

 

Seeren oplever hændelsesforløbet samtidig med Michael, og da alt er set fra hans synsvinkel, er det svært ikke at identificere sig med ham – og de valg, han bliver presset til at træffe.

 

Men plottet er ganske enkelt for fortænkt, og der er alt for mange urealistiske sammenfald og forvekslinger undervejs. Derfor kan det ikke blive til mere end 3 stjerner.

 

Liam Neeson er imidlertid en af mine yndlingsskuespillere, og er man medlem af fanklubben, er ”Sidste stop” værd at se alene på grund af ham.  

 

Spilletid:105 minutter  

  • Medvirkende: Liam Neeson, Vera Farmiga, Sam Neill, Patrick Wilson, Roland Møller m.fl.
  • Instruktør: Jaume Collet-Serra
  • Manus: Byron Willinger, Philip de Blasi
  • Censur: Tilladt for børn over 15 år
  • Premieredato: Torsdag d.11. januar

 

Læs også
Filmanmeldelse GLASS: Superhelte og -skurke på slap line

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…