Filmanmeldelse: En voldelig veteran rykker ud

*** 3 stjerner ud af 6

 

Den britiske instruktør på YOU WERE NEVER REALLY HERE hedder Lynn Ramsay. Hun er også kvinden bag en af de mest interessante film i nyere tid: ”Hvad med Kevin?” (2011) baseret på en roman af Lionel Shriver med samme titel.

 

Her bliver hovedrollen Eva spillet af den karismatiske Tilda Swinton. Hun bliver gravid og sætter sine karriereambitioner på vågeblus. Fra første færd er forholdet til sønnen Kevin problematisk, og deres relation udvikler sig i en stadig mere negativ og destruktiv spiral.
  

Da Kevin bliver 15 år, udfører han en handling, der smadrer familien. Hvem har skylden og ansvaret? En mor, der har oplevet sin søn som en hæmsko? En dreng, der er født ond? Filmen giver ingen klare svar, og det er dens styrke.
  

”Hvad med Kevin?” er hjerteskærende brutal og har gjort et uudsletteligt indtryk, ikke mindst fordi Tilda Swinton leverer en så overbevisende indsats.

 

Nu er Lynne Ramsay så aktuel igen med ”You Were Never Really Here”, hvortil hun også har leveret manus.

 

Handling

Hovedpersonen Joe (Joaquin Phoenix) er krigsveteran og martret af PTSD – Post-Traumatic Stress Disorder. Tilsyneladende er han ude af stand til at leve et normalt liv, til trods for at han bor hos og har et meget kærligt forhold til sin mor (Judith Roberts).

 

Joes nye profession er lejemorder, og en senator, hvis teenagedatter er blevet kidnappet, hyrer ham til at finde hende og få hende bragt hjem. Joe tager opgaven på sig, men det skal vise sig, at projektet har langt videre konsekvenser, end han i første omgang har forestillet sig.

 

Alt for mange løse ender

De indledende sekvenser i filmen er mildt sagt gådefulde. Hvad foregår? Hvem er de personer, der optræder på lærredet? Hvornår er det nutidsplan? Hvornår flash backs?

 

Skridt for skridt – men for langsomt! – afdækkes forudsætningerne for Joes smertefulde eksistens og adfærd. Indsigterne fås igennem tilbageblik til dels en barndom, hvor den lille dreng har været udsat for mishandling, dels til traumatiske oplevelser i en krigszone.  

 

Imidlertid er der alt for mange løse ender i manuskriptet, som ikke rigtigt kan finde sine ben mellem realisme og symbolik. Flere scener er ulogiske og utroværdige. Der kommer ingen dokumentation for påstanden her, da den vil virke som ’spoilers’ i forhold til en film, der genremæssigt også falder i kategorien krimi-gyser og dermed lever på en spændings-effekt.
  

Ret skal dog være ret: Slutningens blanding af virkelighed og fantasi fungerer.

 

Læs også
Filmanmeldelse ALLE VED DET: Rygter, sladder og hemmeligheder  

Joaquin Phoenix spiller formidabelt

Den gode nyhed er, at Joaquin Phoenix spiller formidabelt. Siden hans rolle som kejser i ”Gladiator” (2000) og Johnny Cash i ”Walk the Line”(2005) er der bare store forventninger til hans præstationer, og han lever igen helt op til forhåbningerne.

  

Så alene på grund af hans nuancerede portræt af den forpinte og voldsparate krigsveteran er ”You Were Never Really Here” værd at se.

 

Spilletid: 89 minutter  

Medvirkende: Joaquin Phoenix, Judith Roberts, Ekaterina Samsonov m.fl.

Instruktør: Lynne Ramsay

Manus: Lynne Ramsay

Premieredato: Torsdag d. 22. marts  

 

Læs også
SILVIO OG DE ANDRE: Mænd med magt

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…