Filmanmeldelse: “DARKEST HOUR”: Englands mørkeste time

**** 4 stjerner ud af 6

 

DARKEST HOUR er titlen på en film, der følger Winston Churchill i nogle få intense uger fra hans udnævnelse til Storbritanniens premierminister til evakueringen fra Dunkerque (https://da.wikipedia.org/wiki/Dunkerque)

 

Bag filmen står den engelske instruktør Joe Wright (født 1972), der er kendt for bl.a. ”Pride & Prejudice” (Stolthed og fordom) (2005), ”Atonement”(Soning) (2007) og ”Anna Karenina” (2012). Han har udtalt følgende:  

 

”- Jeg har altid anset 2. Verdenskrig som omdrejningspunktet i det 20. århundrede (…) Den ændrede alting!”

 

Handling
2. Verdenskrig er lige brudt ud, og i maj 1940 står såvel England som Frankrig over for en katastrofe. De tyske tropper har gennembrudt de allieredes linjer, og franskmændene er ved at kaste håndklædet i ringen og kapitulere. De engelske styrker er blevet trængt helt ud til kysten ved Dunkerque, og over 300.000 mand, størstedelen af den britiske hær, risikerer at blive massakreret i den tyske krigsmaskine.

 

I denne mørke stund bliver Winston Churchill (Gary Oldman) tilbudt posten som Storbritanniens premierminister – uagtet at hverken hans egne konservative partifæller eller kongen, Georg VI (Ben Mendelsohn) ønsker ham i førersædet.  Churchill er imidlertid den eneste kandidat, som oppositionen vil acceptere, og han beslutter sig for at påtage sig hvervet.

 

Som 65-årig står han over for sit livs vanskeligste udfordring, for truslen om invasion på britisk jord er overhængende, og befolkningen aner ikke, hvor slemt  det står til: Skal han indgå en fredstale med Hitler, som ledende kræfter i hans parti ønsker, eller skal han slå en streg i sandet og insistere på, at England skal kæmpe for sin selvstændighed og frihed? Koste hvad det vil, og uden garanti for at hans dristige plan om at redde ’drengene’ hjem fra Dunkerque kan føres udi livet.

 

I de intense dage op til evakueringen følger vi Churchills dagligdag nærmest time for time: I soveværelset, hvor sekretæren klaprer løs efter diktat, i dagligstuen, hvor han samtaler med sin elskede og støttende hustru Clementine (Kristin Scott Thomas), på slottet til frokost med kongen, og på møderne med krigskabinettet i hovedkvarteret dybt nede i en bunker.  Hvor skæbnen for knapt 400.000 mand skal afgøres.

 

Hvilken beslutning vil Churchill træffe – presset fra alle sider til at vælge den ydmygende forhandlingsløsning?

 

Gary Oldman dækker figuren flot og nuanceret

Til trods for at tilskueren kender udfaldet, fastholdes spændingen undervejs. Historien har vist, at Churchill havde ret, men de færreste vil have kendskab til hans tornefulde vej til sejren. Herunder hans egen dybe tvivl om de rette valg og beslutninger. En tung, tung byrde hviler på hans skuldre, og ingen kan være i tvivl om hans pinefulde dilemma i de nattetimer, hvor han ikke kan finde ro.

 

Læs også
Filmanmeldelse ALLE VED DET: Rygter, sladder og hemmeligheder  

Gary Oldman er næsten ukendelig. Han dækker figuren flot og nuanceret – ikke mindst fordi han har gjort et kæmpe forarbejde, bl.a. igennem stemmeøvelser for at komme til at lyde som Churchill. Hvor mange-facetteret en personlighed, Churchill var står tydeligt, og det samme gør hans oratoriske begavelse.
  

Ifølge Oldman har det været en drømmerolle – til trods for de mange timers makeuparbejde for at komme til at ligne statsmanden. 3½ time om dagen med mødetid kl. 3 om morgenen!

 

Unødvendig sentimentalitet

Hvorfor Churchill for mange står som det store forbillede for en politiker bliver lysende klart med denne film. Hvor andre veg, bl.a. Chamberlain og Halifax, stod Churchill fast. Han var en stor statsmand, der lærte af sine fejl.

 

”Darkest Hour” er en fin og seværdig film, som har genskabt datidens lokaliteter ned til den mindste detalje. Det præcise tidsbillede er en fornøjelse.

   

Desværre kammer flere scener over i helt unødvendig sentimentalitet (især en scene i undergrunden). Der er ingen grund til at skrue så hårdt på patos-knappen, når stoffet i sig selv er så rigeligt dramatisk, og man i Oldman har fundet den perfekte mand til at løfte rollen.   

 

Spilletid: 125 minutter

  • Medvirkende: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James, Ben Mendelsohn, Ronald Pickup m.fl.
  • Instruktør: Joe Wright
  • Manus: Anthony McCarten
  • Censur: 11 år
  • Premieredato: Torsdag d. 25. januar  

 

Læs også
SILVIO OG DE ANDRE: Mænd med magt

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…