Filmanmeldelse BOBBI JENE: Kunsten eller kærligheden?

**** 4 stjerner ud af 6

 

Instruktøren på dokumentarfilmen BOBBI JENE, Elvira Lind, er født i 1981 i København og i dag bosat i New York. Hun er uddannet fra City Varsity-School of Media og Creative Arts i Cape Town i 2006 med speciale i netop genren dokumentar.

 

”Bobbi Jene” havde verdenspremiere på Robert de Niro’s Tribeca Filmfestival i begyndelsen af 2017. Her fik den de tre priser for årets bedste internationale dokumentarfilm.

 

Handling
Bobbi Jene, kunstnernavnet for Bobbi Jean Smith (født 1983), er danser og opvokset i Iowa, USA. Ved filmens begyndelse står hun på højden af en strålende dansekarriere i det velrenommerede kompagni Batsheva Dance Company med hjemsted i Tel Aviv.  

 

Ti år tidligere har den unge pige valgt at følge balletgruppen og dens karismatiske leder, Ohad Naharin, til Israel – et dristigt eksperiment, der ved hårdt arbejde har bragt hende til tops. Som lige knapt 30-årig er hun imidlertid klar til et sporskifte: Hun har gjort op med sig selv, at hun skal tilbage til USA for at realisere egne kunstneriske idéer frem for at danse som del af en trup.

 

På netop dette tidspunkt er det så, at hun møder den langt yngre og smukke israelske danser, Or, og bliver vildt forelsket. Kærligheden er gengældt, og deres forhold udvikler sig intenst. Problemet er ’bare’, at den unge mand er stærkt forankret i sit hjemland og ikke umiddelbart har lyst til at følge med Bobbi Jene til USA.  

 

Er et langdistance-forhold muligt, og hvis nej: Hvilken vej skal hun vælge? At følge sine kunstneriske ambitioner som danser og performer – eller kærligheden og det stadigt højere tikkende biologiske ur?

 

Narcissisme?

Ifølge pressematerialet har filmen skabt debat i USA, hvor mere konservative røster sætter spørgsmålstegn ved blandt andet de nøgenscener, hvor Bobbi Jene masturberer under sine performances.

 

Det er muligt, at nogle seere vil opleve disse scener som grænseoverskridende og provokerende. Hvad der i min optik er langt mere provokerende – nej, provokerende er ikke det rette ord, snarere forbløffende – er, hvor langt kunstnere – og for den sags skyld helt almindelige mennesker – er parate til at gå i udleveringen af deres privatliv og udstillingen af deres allermest intime stunder.

 

Er den ultimative selvafsløring et udtryk for et ægte afslappet forhold til krop og seksualitet og dermed et udtryk for en velgørende hvilen-i-sig selv – eller er det rendyrket narcissisme, der driver værket?

 

Læs også
Filmanmeldelse ALLE VED DET: Rygter, sladder og hemmeligheder  

Uanset synspunkt er performance-kunstneren Bobbi Jene et interessant bekendtskab, fordi hun har en sødme, en charme og en udstråling, der i denne ombæring gør svaret på spørgsmålet mindre væsentligt.   

 

Spilletid: 95 minutter

Medvirkende: Bobbi Jean, Ohad Naharin, Or m.fl.

Instruktør: Elvira Lind

Premieredato: Torsdag d. 19. april

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…