En jøde mindes jødernes redning for 75 år siden

Foto: Privat

I dag markerer statsministeren 75-året for redningen af de danske jøder.

 

I år er det 75 år siden, at over 7000 danske jøder blev reddet fra Nazitysklands jødeforfølgelser og bragt til Sverige.

 

Statsministeriet, Gilleleje Kirke og Gribskov Kommune er værter for en mindehøjtidelighed i anledning af 75-året for redningen af de danske jøder i oktober 1943.

 

Mindehøjtideligheden vil finde sted i Gilleleje Kirke den 11. oktober 2018. Den israelske præsident, Reuven Rivlin, repræsentanter fra Det Jødiske Samfund i Danmark og andre særligt inviterede vil også deltage i højtideligholdelsen.

 

Statsministeren og præsident Rivlin vil forinden lægge en krans ved Gilleleje Havn, hvorfra mange danske jøder blev sejlet til Sverige.

 

Efterfølgende vil statsministeren være vært ved en frokost med præsident Rivlin på Marienborg.

 

Om aftenen taler statsministeren ved Det Jødiske Samfund i Danmark‎s markering i Synagogen i København.

 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen udtaler:

 

”Vi må aldrig glemme de uhyrligheder, der fandt sted under 2. Verdenskrig. Redningen af de danske jøder er en central del af vores fælles historie. Det er vigtigt, at vi mindes og lærer af fortiden. Derfor ser jeg frem til at kunne mindes de danske jøder, der mistede livet under flugten eller døde i Theresienstadt.

 

Samtidig skal vi hylde den medmenneskelighed, som redningen af over 7.000 danske jøder markerer. Det mod, som danske borgere udviste for 75 år siden, kan stadig røre mig den dag i dag. Vi skal bruge 75-året til at se hinanden i øjnene og huske på de centrale værdier, der er grundlaget for vores fælles civilisation. (Statsministeriet)

 

Folkedrab forhindre i Danmark

1. oktober 1943 indledte den tyske besættelsesmagt jagten på de danske jøder, men det lykkedes kun at få fat på omkring 500 jøder.

 

95% af jøderne i Danmark nåede i sikkerhed og kunne efter krigen vende hjem igen.

 

Den danske historie om redningen er unik, men hvordan gik det til, at det jødiske samfund blev advaret i tide? Hvordan adskilte Danmark sig fra de andre besatte lande?

 

Hvorfor gjorde besættelsesmagten kun et halvhjertet forsøg på at fange de jødiske flygtninge? Og hvad var det for særlige forhold, der muliggjorde flugten?Advarslen kom i tide

 

I slutningen af september 1943 bredte et rygte om en forestående massearrestation sig gennem det jødiske samfund. G. F. Duckwitz – skibsfartskyndig ved det tyske gesandtskab og rådgiver for den rigsbefuldmægtigede Werner Best – og en række andre tyskere havde advaret deres danske kontakter om den kommende aktion.

 

Hovedparten af de danske jøder valgte heldigvis at reagere på rygtet. Her var det helt afgørende, at advarslen kom fra kilder, man kunne stole på. Andre steder i Europa blev jødiske samfund under Holocaust ført bag lyset af nazisterne, som var afhængige af overraskelsesmomentet ved massearrestationer.

 

I Danmark kom advarslen imidlertid fra højeste sted i det tyske besættelsesregime, og den blev overbragt til troværdige danske politikere, der gav advarslen videre, og sidst men ikke mindst kom den i tide. (kilde folkedrab.dk)

 

Finn Rudaizky flygtede og blev reddet med kutter fra Dragør havn

Finn Rudaizky var en af dem, der måtte flygte og blev reddet.

 

Finn Rudaizky var kun et år, da han med sin familie blev sejlet over Øresund til Sverige via havnen i Dragør. I 2015 besøgte han Dragør Havn for at mindes 75 året for tyskernes besættelse af Danmark.

 

I dag ligger den lille fiskerkutter Elisabeth K571 fortsat i Dragør Havn. Det er en del af Amager Museet. Og man kan om sommeren sejle med kutteren og hører om jødernes redning. Læs mere her

 

 

I Dragør Havn står der også en sten til minde om jødernes redning.

 

På stenen står der:

 

I erindring om de mange danske jøder, som oktober 1943 kom i sikkerhed fra Dragør Havn.

 

Den, der redder et enkelt menneskes liv, redder hele menneskeheden

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…