Andrésens Tawny-dråber er et        ultimativt bud på gammel Portvin

Carlos dos Flores. Foto: Christian Oldenburg

Portugals Duoro-dal og dens utal af Portvins-producerende vingårde gemmer på mange hemmeligheder og gode historier.

 

Én af dem handler om den unge dansker Johann Heinrich Andrésen, der var født i 1826 på den frisiske Vadehavsø Før, som på det tidspunkt tilhørte det danske kongerige.

 

Han tog i 1840 hyre på et skib og endte op i den muntre Portvinsby Oporto i det nordlige Portugal, hvor han følte sig så godt tilpas, at han droppede enhver tanke om at vende tilbage til hjemstavnen, som oveni købet var blevet tysk i 1864.

 

Grundlagt i 1845

I stedet etablerede han i 1845 et mindre eksportfirma, hvor vægten var lagt på salg af Portvin. Alt gik godt i mange år, men i 1942 gerådede firmaet ud i økonomiske vanskeligheder og afhændede sine aktiver til et selskab, som var ejet og ledet af vinmanden Albino Pereira dos Santos.

 

Kendt og klog

Han var allerede da et kendt navn i Oportos havneområde Vila Nova da Gaia, hvor portvinsafskiberne havde deres lagerbygninger, og blandt de mindre drueavlere i Duoro-dalen. Samtidig var han en klog mand, som beholdt det indarbejdede brand, Andrésen Port, og i 1945 – fredsåret for 2. Verdenskrig – lod han fremstille en 100-års jubilæums Portvin, der fik navnet Century Port. Mærket er stadig et husets flagskibe.

 

Leder med karisma

I dag køres Andrésens Port af Albino Santos’ børnebørn med den karismatiske Carlos dos Flores som daglig leder, og han kombinerer sin egen enorme kunnen i et pingpongspil med portvinseksperten Álvaro van Zeller, der for år tilbage var ønolog hos det berømte portvinshus, Quinta do Noval.

Det kommer der kun noget godt ud af.

 

Portvinsfestival

Begge koryfæer optrådte på Forlaget Smags årlige Portvinsfestival i Chr. IV’s børsbygning for nylig, og ved en særsmagning, som det nyetablerede importselskab Vinimondo A/S med domicil på Christianshavn leverede 17 vine til, fortaltes livligt og informativt om Andrésen Ports filosofier for portvinsfremstilling.

 

Ud over af at Carlos dos Flores en passant nævnte, at firmaet var det første til at introducere hvid 10-års portvin på markedet, så understregede han, at den læderbrune, fadlagrede portvinstype, som kaldes Tawny, er husets specialitet. Ikke, at han er modstander af Vintage Port, som flaskemodnes og sælges få år efter høsten, men hans standpunkt er, at forbrugerne får et bedre produkt, hvis producenten – altså ham selv – bestemmer, hvor lang tid vinen skal ligge på træfad, og hvornår den er optimal at bringe på markedet.

Læs også
Superflotte vine fra Alsace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinimondo

Vinimondos sortiment dækker hele spektret af Andrésens specialiteter af hvid portvin, der er fremstillet af grønne druetyper, i 10, 20 og 40 års blandinger af forskellige årgange, og hvad angår Tawny, som er lavet på blå druer, så findes de med aldersprædikatet 10, 20, 30 og 40 år. I modsætning til disse blends af forskellig årgang råder Vinimondo også over et imponerende udvalg af såkaldt Colheita Port.

Læs også
Godt vin-nyt fra Rhônedalen

 

Det er Tawny Port med årgangsangivelse, og den afspejler den enkelte årgangs karakteristika.

 

Blandt de præsenterede smagsprøver på Børsen var Colheita i årgangene 1963, 1937 og 1910, som Carlos dos Flores havde medbragt fra kælderen i Vila Nova da Gaia. De kan købes på anfordring til astronomisk pris. Ellers er der et spænd i priserne hos Vinimondo fra 149 kr. op til 999 kr. Og ikke én krone er givet dårligt ud. Man får, hvad man betaler for.

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Rioja – moderen til Spaniens topvine

 

 

 

Duoro-dalen og undertegnede.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…