30 minutter hverdagsretter

(c)gastrofun

Kender du det? – Man har haft en lang og travl dag på jobbet, og senere er der børn, der skal hentes og tøj, der skal vaskes, og måske man lige kan nå en løbetur derimellem. Når man når til aftensmaden, er hovedet tømt for inspiration, og det ender med én af de retter, man ved, man kan lave i søvne, men som man også har fået hundredvis af gange før.

 

Det kan også være, man falder for fristelsen til at købe take away, selv om det er både dyrt og ikke altid lige sundt. Men fortvivl ej: det, du har brug for, er en liste med 12 nemme og hurtige retter, der ikke kræver meget tilberedningstid. Mad, der smager godt og som bare virker – hver gang!

Svensk pølseret:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Retten kræver, at du som minimum har 6-8 pølser, 1 kilo kartofler, tomatpure og lidt mælk/fløde på lager.

Svensk pølseret er en virkelig god ret, når det skal gå stærkt! Pølser, løg og kogte kartofler tilsat et par andre ingredienser kan i løbet af meget kort tid forvandles til et lækkert og mættende måltid. Et godt tip er altid at have en pakke pølser i fryseren, som så kan optøs i varmt vand og være klar til brug på et kvarter – cirka den tid, det tager at koge kartoflerne.

Vi har opskrifter på svensk pølseret her og her

 

Hotdog:

Hotdogs kræver, at du har pølsebrød og pølser på lager. Herudover skal du naturligvis også have et udvalg af

toppings som f.eks. rå og ristede løg, syltede agurker samt ketchup, sennep og remoulade – alt efter smag.

Her er det igen vigtigt at bruge pølser i en god kvalitet, og har du mod på det, kan du i en weekend prøve at bage dine egne pølsebrød. Lav en stor portion og gem dem i fryseren. Så har du den lækreste hjemmelavede base for dine hotdogs klar, hvornår det skal være. Har du mod på det, kan du lynsylte en portion rødløg, og på denne måde få ekstra god smag i dine hotdogs.

Se f.eks. en opskrift her.

 

 

Kartoffelporresuppe:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suppen kræver, at du har følgende ingredienser i køkkenet: ½ kilo kartofler, to porrer, olie, fond/bouillon, fløde, salt og peber.

Skær kartofler i små tern og porrer i tynde skiver, så bliver de lynhurtigt kogt møre. Brug gerne en hjemmelavet fond, hvis du har, ellers kan en god købefond sagtens anvendes. Blend suppen med en stavblender direkte i gryden, da det sparer opvask, og tilsæt et skvæt fløde for en ekstra god smag.

Her har vi f.eks. en opskrift på retten.

 

 

Pasta med kødsovs:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Retten kræver som minimum disse ingredienser: 400 gram hakket oksekød, olie, 1 lille dåse tomatpure, 1 dåse passata eller flåede/hakkede tomater, salt og peber samt pasta.

 

Kødsovs bliver allerbedst, når den koger i et par timer. Mindre kan dog også gøre det, og det er faktisk muligt at lave en ganske hæderlig kødsovs på cirka 30 minutter. Tilsæt blot lidt bacon, vin, eddike og sukker, og din sovs vil på ingen tid smage af langt mere.

Læs f.eks. en opskrift her.

 

 

Pita-/tortillabrødspizza:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kræver som minimum følgende ingredienser: pita- eller tortillasbrød, tomatsauce, revet ost samt en eller flere slags

kød eller grøntsager til fyld.

Et supernemt og velsmagende tips til travle familier, der vil undgå madspild: færdigkøbte pitabrød flækkes og smøres med en færdigkøbt tomatsauce – eller hakket tomater/passata tilsat lidt salt og peber. Herpå kommes forskellige former for fyld – gerne rester. Drys med revet ost og bag pizzaerne i ovnen ved 200 grader i 10-15 minutter, eller til osten er gylden.

Her har vi en opskrift på mini pizza

 

 

Pasta Carbonara:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Retten kræver som minimum følgende ingredienser: pasta, kød (bacon eller skinke), æg og ost.

 

Den originale opskrift består i al sin enkelhed af spaghetti, bacon, æg, revet parmesan og sort peber. Retten egner sig dog også fortrinligt som basis, hvor du så tilføjer det, du har på lager. Det kan være lidt piskefløde, løg og hvidløg, som alle giver masser af smag. Du kan i stedet for bacon bruge serranoskinke eller pancetta, hvis det er, hvad du har på lager, ligesom du kan tilsætte forskellige former for grøntsager til retten.

Vi har en hel artikel omkring carbonara fyldt med en masse opskrifter her

 

Æggekage:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kræver at du har æg, mælk/fløde, gerne en pakke bacon samt salt og peber på lager.

Du kan nemt variere æggekagen ved at tilføje forskellige former for fyld og smagsgivere. Prøv f.eks. med kogte kartofler, kål, rodfrugter eller smørristede svampe, der både gør retten mere mættende og velsmagende. Sprødstegt bacon, chorizo eller pancetta er desuden altid godt som topping.

Vi har et par forskellige opskrifter på æggekage herher og her.

 

 

Risotto:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til en risotto skal du som minimum have følgende ingredienser på lager: Risottoris, olie, et løg, fond/bouillon, revet parmesan.

Retten kan, i en snæver vending, tilberedes på 25 minutter. Risottorisene koges møre i en fond og tilsættes evt. revet parmesan og forskellige smagsgivere som svampe, grøntsager eller kød. Du kan desuden med held tilsætte forskellige former for friske krydderurter.

Vi har et par opskrifter på risotto her: Risotto med parmesanRisotto med skinke og avocadoRisotto med trøfler og skaldyr og Risotto med ærter og kylling. 

Croque madame:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Retten kræver som minimum følgende ingredienser: lyst brød, sennep, ost og skinke, mælk, mel og smør.

 

Den består af brød smurt med sennep og derefter toppet med med skinke, ost og tomatskiver. Det hele overhældes med en ostesauce (kan evt. købes færdig) og gratineres i ovnen, til retten er gylden. Det gode ved retten er, at den er nem og hurtig at lave, og at man kan komme mange andre ting på brødet end lige sennep, skinke og ost.

Læs opskriften her.

 

 

Club Sandwich:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En club sandwich kræver naturligvis brød, en form for smørelse, salat samt stegt kylling og bacon.

Den traditionelle clubsandwich har et fyld af stegt kylling, salat, bacon, tomater og karrydressing. Det er en rigtig god kombination, men du kan sagtens variere den med det, du nu har på lager. Prøv med stegte svampe som fyld, eller erstat tomatskiverne med skiver af æbler. I stedet for bacon kan du bruge ristet chorizo eller pancetta, ligesom du kan bruge den dressing, du nu har på lager.

Se hele opskriften her

 

 

Tomatsuppe:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomatsuppe kræver som minimum følgende ingredienser: et løg, et par fed hvidløg, tørret oregano, olie, flåede tomater, fond/bouillon, salt og peber samt lidt fløde.

Tomater fra dåse er faktisk det bedste valg, når de skal bruges i en suppe. Importerede, friske tomater smager nemlig ofte ikke af ret meget, så brug bare de konserverede af slagsen. De er desuden både billige og nemme at have på lager, så køb rigeligt, så du altid kan lave en hurtig gang suppe.

Læs hele opskriften her.

 

 

Fish n’ chips:

Retten kræver som minimum følgende ingredienser: torske- eller sejfilet, olie til fritering, hvedemel, øl, æg, salt og peber samt pommes frites fra frost.

 

Retten kræver ikke mange ingredienser og er en velsmagende form for selvforkælelse på en kedelig hverdag. Det mest besværlige ved Fish n’chips er kartoflerne, der helst skal udvandes i lang tid, før de steges. Her kan du i en snæver vending sagtens bruge frosne pommes frites fra fryseren og stege dem i frituregryden.

Læs opskrifter på fish n’ chips her og her. Et alternativ kunne være denne: Kuller med øldej og cornflakes.

 

Hele artiklen omkring mad på 30 minutter med tips og tricks kan du læse her.

Vi håber at disse hurtige retter kan være med til at give lidt mere overskud og fritid, der f.eks. kan bruges på at cykle eller med familien.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…