Yasmin har lagt et foto af en pakke kyllingepølser ud på Facebook.

 

Hun har købt kyllingepølserne i Rema 1000 og nu spørger hun (forarget): Hvorfor er det svinekød I?

 

Den muslimsk kunde fra Rema 1000 har opdaget, at DE kyllingepølser, hun sikkert gennem længere tid har købt, og formentlig fortæret med nydelse, indeholder 0.11% svinekødsaroma.

 

0,11 procent aroma fra svinekød får hende til at reagere.

 

Fordi det er kyllingepølser, har hun regnet med, at der ikke var den mindste smule svin i dem. Svin er som bekendt forbudt for muslimer ifølge Koranen.

 

 

Men så vidt jeg kan se, er pølsen ikke halalgodkendt. Der er altså ikke tale om, at der er begået et lov- eller regelbrud, når der er svinekødsaroma i kyllingepølserne.

 

 

 

Hvis pølserne havde været halalcertificeret, er der ingen tvivl om, at fødevarestyrelsen omgående var ankommet med blå blink.

 

Men selv om pølserne ikke er halalcertificeret kan Yasmin selv orientere sig om indholdet i pølserne.

 

Det er nemlig muligt for Yasmin at læse om indholdet på varene, og derved undgå de fødevarer, der indeholder promiller af svinearoma.

 

Den mulighed har danskere ikke altid.

 

Forskelsbehandling

Der er nemlig forskelsbehandling, så det batter på muslimen og danskere.

 

Langt det meste halalslagtet kød, der sælges fra Rema 1000 sælges uden halalmærker.

 

Der er ingen indholdsfortegnelse, som fortæller danskere, når kød er halalslagtet.

 

Danskere kan altså ikke fravælge halalslagtetkød.

 

Og der er også forskel på Rema 1000’s kundepleje af muslimsk kunder og andre.

 

Når det er en muslim, så er Rema 1000 strakt på pletten og skriver med det samme ”Vi har omgående talt med vores leverandør ”. Hele deres svar kan læses i bunden af artiklen.

 

Jeg husker ikke helt den samme kundepleje de gange kunder har henvendt sig for at undgå halalslagtede varer. Jeg husker et svar fra Rema 100, der lød:

 

”Jeg kan oplyse at alt dansk kylling er halalslagtet – om man vil det eller ej. Da vi prioritere dansk salmonellafri kyllingekød, så er vores ferske kyllingeprodukter halalslagtet. Vi ønsker dog ikke religiøse symboler på varerne, hvorfor der ikke er halalmærke på etiketten.

 

Håber det var et tilfredstillende svar ellers er du altid velkommen til at kontakte os igen

 

Ha’ en god dag ! Med venlig hilsen Jonas Garly Sørensen Kategorichef REMA 1000 Danmark A/S”

 

Det bekymrede tilsyneladende ikke Jonas fra Rema 1000, at han omgik sandheden meget lemfældigt, da det jo er usandt, at alle kyllinger halalslagtes, og i øvrigt har slagtemetoden intet med salmonella at gøre.

 

Nogle kunder er vigtige end andre

Rema 1000 er leveringsdygtig i underholdende, omend ikke helt sandfærdige citater, som:

 

Dansk svinekød er selvfølgelig ikke halalslagtet, men selve slagtemetoden er faktisk den samme som for fjerkræ og kvæg”.

 

Hvis man kender lidt til slagtning, dukker der nogle underlige billeder op i ens hoved ved påstanden om at grise og fjerkræ slagtes på samme måde.

 

Der er vist ingen tvivl om hvilken kundegruppe Rema 1000 betragter som deres primære kundegruppe.


 Rema 1000 svar og de mange hundrede reaktioner kan læses på Facebook her:
Rema 1000 skriver her:
Hej Yasmin. Tak for dit opslag.
Vi har omgående talt med vores leverandør efter henvendelser på både Facebook og e-mail i går og i dag. Etiketten på kyllingepølserne er blevet opdateret i juni måned i år, da recepten er blevet ændret hos leverandøren. Så snart vi ændrer i ingredienslisten, sikrer vi også at emballagen bliver opdateret, så vores forbrugere altid kan se hvad varen indeholder. På den måde kan du altid se i deklarationerne hvad varen indeholder, så du kan undgå ingredienser du ikke kan tåle eller ønsker at spise.
Leverandøren har lavet en mindre ændring i produktet og i den forbindelse er der blevet tilføjet ”svinekød aroma” i ingredienslisten. Aromaen med svinekød indeholder 4 ingredienser og den udgør totalt set 0,11% af varen, hvor svinekød kommer som den tredje laveste.
Til information har vores indkøbsafdeling netop bedt vores leverandør om at fjerne dette aromastof snarest muligt. Vi håber at ovenstående er en brugbar forklaring og vi ønsker dig en rigtig god torsdag. Mange hilsner fra REMA 1000