Vingården i Sydafrikas ingenmandsland

200 kilometer nord for Cape Town i Sydafrika ligger den 2000 meter høje bjergkæde Cederberg. Her i dette ingenmandsland slog den hollandske Nieuwoudt-familie, som var kommet til Sydafrika i forbindelse med religionskrigene i Europa i 1700-tallet, sig ned 200 år senere og omskabte landbrugsejendommen Dwarsriviere til et af landets i dag førende vinbrug, der nu er kendt som Cederberg Private Cellar. På gården havde man tidligere kun dyrket tobak og spiselige afgrøder. Men ved tilfældighedernes spil kom der også gang i vinavlen.

 

 

 

 

 

 

 

Naturreservat

Vingården ligger i et område, som i dag er kendt som naturreservatet Cederberg Wilderness, og de 66 hektarer land, som er tilegnet vindyrkning, er placeret i mere end 1000 meters højde. Her finder man et enestående terroir med maksimalt gode forhold mellem klima og jordbundsforhold og ikke mindst et virusfrit miljø, der ikke kendes andre steder i den sydafrikanske republik. Hertil kommer krystalklart vand fra bjergene og en luft, der ikke kan blive meget renere.

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Forårets spæde trut i hvidvinstrompeten

 

 

 

Årets vinmager

Disse unikke forhold for dyrkning af druer styres i dag af 5. og 6. generation, personificeret af hhv. David Nieuwoudt og datteren Emma. Han betegnes som en af Sydafrikas bedste vinmagere og har flere gange vundet titlen som ”Winemaker of the Year”.

 

 

 

 

 

 

Læs også
Skoldhed hvidvinstoddy rimer på sne og kulde

 

 

 

 

 

Produktionen er 50:50, for så vidt angår fordelingen mellem druer til røde og hvide vine. Rød Cabernet Sauvignon, Merlot og Shiraz vokser side om side med hvid Sauvignon Blanc og Chenin Blanc, og som noget helt særegent, vinificerer David Nieuwoudt og en af verdens mest sjældne druer, Bukettraube.

 

Sjældenhed

På verdensplan vokser den kun på 77 hektarer, og det er forsvindende lidt. Det er en krydsning mellem druesorterne Silvaner og Schiava Grosso, og kloningen tilskrives en tysker ved navn Sebastian Englerth, der dyrkede vin i landsbyen Randersacker i Bayern.

 

Den begrænsede dyrkning internationalt skyldes, at Bukettraube-vinens holdbarhed generelt er begrænset og ikke tåler de store rejser, men disse svagheder har David Nieuwoudt overvundet, og nu, da importøren af hans vine i Danmark, Vin Kompagniet på Frøbels Alle 2 på Frederiksberg, der drives af vinhandler Michael Jansen (www.vin-kompagniet.dk), har taget Bukettraube i sit sortiment, har vi andre mulighed for at smage og drikke en sjælden vin med store lighedstegn til Muscat. I glasset finder vi både smag og duft af fersken, abrikos og pære.

 

Læs også
Glem Coronaen med et glas god vin

Starten

Det var David Nieuwoudts bedstefar, Oom Pollie, som startede vinproduktionen ved at lave noget vin til sine landarbejdere af nogle rosindruer, som han ikke havde fået afleveret rettidigt til et landbrugskollektiv. Resultatet var så godt, at han startede et rødvinsprojekt, Første årgang vat lavet på Cabernet Sauvignon druer og så verdens lys i 1977. Vineksperterne var begejstrede, og således oprandt et nyt vineventyr ved skæbnens luner.

 

Oom Pollies og dennes bror, Oom Flippies pionerarbejde blev overtaget af David Nieuwoudt i 1997 og viderudviklet til et mønsterbrug.

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Skum og bobler på årets sidste aften

 

 

Vin Kompagniets tilbud

Vin Kompagniet tilbyder følgende vine fra Cederberg:

 

Hvidvin

 

2015 Cederberg Sauvignon Blanc – Normalpris 150 kr. – Tilbudspris ved køb af 6 flasker: 120 kr.

 

2016 Cederberg Bukettraube – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris ved køb af 6 flasker: 99 kr.

Læs også
Vinen til geniale Ris à l’amande

 

 

Rødvin

 

2015 Cederberg Merlot/Shiraz – Normalpris 140 kr. – Tilbudspris ved køb af 6 flasker: 99 kr.

 

2014 Cederberg Cabernet Sauvignon – Normalpris 220 kr. – Tilbudspris ved køb af 6 flasker: 189 kr.

 

2014 Cederberg Shiraz – Normalpris 220 kr. – Tilbudspris ved køb af 6 flasker: 189 kr.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…