Trumps midlertidige forbud mod indrejse fra syv muslimske lande er havnet i juridisk stormvejr – men han synes at have vælgerne med sig

Colourbox

Lørdag den 28. januar udstedte USA’s præsident Donald Trump et dekret, der betød et midlertidigt stop for al indrejse fra syv muslimske lande – gældende i tre måneder. Det gik hånd i hånd med et fire måneders midlertidigt stop for flygtninge.

 

State of Washington og Minnesota indbragte forbuddet mod indrejse for en domstol. Fredag amerikansk tid afgjorde forbundsdommer James Robart i Seattle så, at Trumps indrejseforbud skal suspenderes.

 

Rasende Trump

Hvis denne afgørelse står ved magt, betyder det, at borgere fra de syv overvejende muslimske lande igen kan rejse ind i USA, såfremt de har papirerne i orden.

 

Det amerikanske udenrigsministerium annullerer nu de afslag på indrejse, der har været givet. Toldmyndighederne og grænsekontrollen retter øjeblikkelig ind efter kendelsen fra Seattle.

 

Men situationen er meget flydende. Trump raser mod dommer James Robart og bebuder, at han hurtigts muligt vil søge hans kendelse omstødt.

 

Forløbet kommer naturligvis Trump meget på tværs. Det hurtige indrejseforbud skulle vise handlekraft i forhold til at bremse tilstrømningen til USA – en absolut mærkesag for ham. Nu bliver det et mere rodet og usikkert forløb.

 

Men i forhold til vælgerne kan denne konflikt faktisk ende med at blive en vindersag for ham.

 

Statsadvokaten er demokrat

De juridiske indvendinger mod indrejseforbuddet synes især at gå på, at der ikke er givet tilstrækkelige begrundelser for, at forbuddet er nødvendigt af hensyn til statens sikkerhed.

 

Statsadvokat for the state of Washington, Bob Ferguson, hævder, at forbuddet bemyndiger til diskriminering – hvilket vil sige diskriminering af muslimer.

 

Læs også
To fronter og to femtekolonner – det amerikanske valg

Som så ofte i USA kan det dog være svært at skelne mellem jura og politik. Statsadvokat Bob Ferguson er politisk valgt, og han er demokrat.

 

Dansk TV har flere gange bragt et klip med ham, hvor han bruger påfaldende voldsomme ord mod præsidenten og hans forbud.

 

De mulige politiske motiver forbigås dog af de danske TV-stationer.

 

Dommerens slogan

Dommer James Robart blev i sin tid indsat af den republikanske præsident George W. Bush. Men tilsyneladende bærer han også på holdninger, som normalt er placeret på den venstre side i amerikansk politik.

 

The Seattle Times kunne således berette, at han i august 2016 under en høring om politireform overtog sloganet ”black lives matter”.

 

Dette slogan bruges i bevægelsen mod politivold over for sorte. Det er i sig selv en såre relevant advarsel mod brutal adfærd, men sloganet bliver også brugt til at legitimere politisk radikalisme.

Læs også
USA støtter Israel mod EU

 

Derfor er det usædvanligt, at en forbundsdommer gør brug af det.

 

Synes at have vælgerne med sig

Her og nu er det usikkert, hvordan konflikten omkring indrejseforbuddet løber videre.

 

Mens slaget kører, har de politisk korrekte medier travlt med at tale Trumps problemer så meget op som muligt. Omvendt nedtoner man de ting, der går Trumps vej.

 

Således har vi hørt meget lidt om, at Trumps indrejseforbud tilsyneladende har vælgerne med sig.

 

En bemærkelsesværdig meningsmåling, der blev offentliggjort kort efter meddelelsen om indrejseforbuddet, viste et flertal for det: 49 procent for, 41 procent imod. (Reuters/Ipsos)

 

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

På TV2 blev denne måling nævnt ganske hurtigt ved slutningen af en nyhedsudsendelse, mens man i flere dage havde kørt kæmpeindslag, der søgte at skabe indtryk af enorme folkelige protester mod forbuddet.

 

Det er falske nyheder. Useriøs journalistik.

 

Man kan intet tage for givet i denne sag. Men det kan på ingen måde udelukkes, at den bliver en vindersag for Trump i forhold til vælgerne. Og en tabersag for dem, der forsøger at spænde ben for forbuddet.

 

http://www.seattletimes.com/seattle-news/crime/in-tongue-lashing-federal-judge-wont-let-guild-hold-police-reform-hostage/

 

http://www.huffingtonpost.com/entry/federal-judge-trump-ban_us_5895182fe4b0c1284f261f72?jszrf4n1eys3jtt9&

 

http://edition.cnn.com/2017/02/03/politics/federal-judge-temporarily-halts-trump-travel-ban-nationwide-ag-says/index.html

 

Læs også
Erdoğans hasarderede leg med Amerika

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4191110/Airlines-begin-boarding-banned-passengers-flights.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…