Omega 3 fra maden eller som kosttilskud

Omega-3, n-3 fedtsyrer eller flerumættede fedtsyrer… kært barn har mange navne. Men hvorfor er det så vigtigt at få nok omega-3?

 

Hvorfor er Omega 3 fedtsyrer sundt?

Omega-3 fedtsyrerne er essentielle, hvilket vil sige at vores krop ikke selv kan producere dem, og at vi derfor er nødt til at få dem tilført via kosten. Omega-3 har en lang række sundhedsmæssige funktioner i vores krop, som ikke fungerer optimalt hvis ikke der er tilstrækkeligt med fedtsyrer til rådighed.

Omega-3 bl.a. følgende vigtige funktioner i kroppen:

  • Det virker antiinflammatorisk, hvilket vil sige at det modvirker betændelsestilstande i kroppen.
  • Det får blodkarerne til at slappe af, således at blodtrykket sænkes fordi det ikke skal kæmpe sig igennem stive blodkar.
  • Det modvirker at blodet størkner for let, således at risikoen for en blodprop mindskes.
  • Fiskeolie med Omega-3 virker mod ADHD

Der findes flere typer af omega-3, hvoraf visse typer er langt mere gavnlige for vores sundhed og til forebyggelse af livsstilssygdomme, end andre. De vigtigste typer af omega-3 findes udelukkende i fisk og havdyr og hedder eicosapentaensyre (EPA) og dokosahexaensyre (DHA). Dette betyder at fisk i teorien er en rigtig god kilde til omega-3. Der kan dog være flere grunde til at fisk ikke nødvendigvis ikke er den bedste måde at få sin daglige omega-3 på. Fed fisk, så som laks, ørred, sild, makrel m.fl. indeholder gode mængder omega-3. Problemet ved dette er dog, at fisk samtidig indeholder mange tungmetaller, som ophober sig i kroppen og er skadelig i for store mængder.

Jo større en fisk, især rovfisk, jo større mængder tungmetal vil den indeholde. Dette betyder, at den nok mest almindelige spisefisk herhjemme, laksen, indeholder store mængder tungmetal, da det er en stor rovfisk. Desuden kan der være mange andre grunde til at man ikke får spist nok fisk. Det kan for eksempel skyldes at det er dyrt, at man er vegetar eller at man simpelthen ikke kan lide smagen. For de personer som ikke kan, eller vil spise de anbefalede tre portioner fisk per uge, så er kosttilskud med omega-3 et godt alternativ.

 

Chiafrø som omega-3 kosttilskud

“Chiafrø indeholder langt flere omega-3 fedtsyrer end laks”

Dette er måske en sætning man er stødt på, hvis man har søgt på chiafrø på nettet. Dette er dog en sandhed med modifikationer, da chiafrø ikke indeholder EPA eller DHA, der som nævnt kun findes i fisk og havdyr. Chiafrø indeholder kun omega-3 af typen kaldet alfa-linolensyre (ALA), som ikke er helt så vigtig som EPA og DHA.

Kroppen anvender ALA som byggesten til at danne andre fedtsyrer. Ca 10-15% af den ALA vi indtager, bliver omdannet til EPA og DHA i vores krop.

 

I danmark anbefales det max. at indtage 15 g. chiafrø om dagen. Dette svarer til godt 100 g. om ugen. Et sådan indtag vil give ca. 16 g. ALA. Da kun 10-15% omdannes til EPA og DHA, vil dette ugentlige indtag af chiafrø i sidste ende derfor kun bidrage med ca. 2 g. såkaldt “fiskeolie”, altså blandingen af EPA og DHA.

Til sammenligning kan du opnå samme mængde ved at spise ca. 20 g fed fisk om ugen. Dette betyder altså, at chiafrø er et fint supplement til det totale indtag af omega-3, men ikke gør den store forskel når man ønsker at få tilstrækkeligt med EPA og DHA.

 

En fiskeolie af god kvalitet er renset for tungmetaller og andre forureningsrester, og er en hurtig, sund og nem måde at få det daglige tilskud af lige præcis EPA og DHA. Kvaliteten afhænger langt hen af vejen af prisen, da fiskeolie er en sart fedtsyre, og den hensynsfulde behandling olien er en krævende process.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…