Antallet af østeuropæere, som får danske dagpenge udbetalt i hjemlandet, er stærkt stigende

Colourbox

En rumæner for eksempel, der arbejder i Danmark, får danske dagpenge, hvis han eller hun bliver arbejdsløse.

 

Ikke kun i Danmark.

 

Rumænere kan også rejse hjem til Rumænien og får danske dagpenge udbetalt der i tre måneder.

 

Det gælder ikke kun rumænere men alle borger i EU-landene. Hvis man har arbejdet i et andet EU-land, så kan man under bestemte forudsætninger rejse hjem og få dagpenge udbetalt i tre måneder fra det land, man har arbejdet i.

 

Men de danske dangpenge udgør et særlig højt niveau, hvis man kommer fra et fattigt land som Rumænien.

 

De østeuropæiske arbejdere kan jo leve som grever og baroner for de danske dagpenge i for eksempel Rumænien,” siger Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted. (b.dk 2.5)

Noget tyder på, at flere har fundet ud af, at det er en attraktiv ordning. Antallet af borgere i østeuropæiske lande, som modtager danske dagpenge i deres hjemland er steget meget kraftigt.

 

Siden 2010  antallet af østarbejdere, der modtager dagpenge i udlandet, er steget 18 gange.

 

I 2015 var der 685 personer fra de 11 EU-lande i Øst- og Centraleuropa, der benyttede sig af at tage danske dagpenge med hjem. I 2016 var antallet steget til 907 personer. Det viser helt nye tal fra Beskæftigelsesminiseriet.

 

Og nu vil EU-Kommissionen forlænger de tre måneder til seks måneder.

 

Det er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen imod:

 

»Det er ikke rimeligt og giver ingen mening at forlænge perioden til seks måneder. Det er glædeligt, at folk kommer til Danmark, bidrager og skaber vækst og udvikling, fordi vi har brug for arbejdskraften. Omvendt skal vi også sikre, at det er dem, der reelt bidrager, der får muligheden for at benytte ordningen,« siger han til b.dk.

 

Dansk Folkeparti vil helt fjerne muligheden for at tage dagpenge med til udlandet.

 

Her og nu foreslår partiet at indeksere dagpengene, så de svarer til leveomkostningerne i det land, den ledige opholder sig i, på samme måde som regeringen – hidtil uden held – har forsøgt at gøre med børnechecken.

 

De østeuropæiske arbejdere kan jo leve som grever og baroner for de danske dagpenge i for eksempel Rumænien. Derfor skal værdien af ydelsen ned på måske en tredjedel, svarende til leveomkostningerne,« siger Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

 

Han mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før flere østeuropæere får øjnene op for de danske ordninger.

 

For at få dagpenge skal kan have arbejdet i Danmark i tre måneder og sammenlagt have indbetalt til en A-kasse i 12 måneder. De ni måneder kan i princippet være indbetalt til en A-kasse i for eksempel Polen. Desuden skal man være aktivt arbejdssøgende i hjemlandet, mens man modtager dagpenge.

 

Det er reelt umuligt at kontrollere om man er aktivt jobsøgende i for eksempel Rumænien.

 

Derfor kan det ende med at blive dyrt for et land for Danmark, når mulighederne bliver kendt af langt flere østeuropæerne.

 

https://www.b.dk/nationalt/eksport-af-dagpenge-til-oesteuropa-stiger-voldsomt-de-kan-jo-leve-som-grever-og

 

Del på Facebook