Sebastian Kurz er bare 30 år og favorit til at blive Østrigs næste forbundskansler efter valget den 15. oktober. I dag er han udenrigs- og integrationsminister.
Trods sin unge alder har han markeret sig meget stærkt i østrigsk og europæiske politik.
Kurz har netop taget magten i sit konservative parti ÖVP. Han har sat det gamle partiapparat ud af spillet.
Nu står han som det borgerlige Europas nye politiske stjerne.
Han er kendt som en stærk tilhænger af en stram udlændingepolitik. I Østrig har han også været drivkraft bag et burka-forbud.
Meget populær
Kurz stillede en stribe betingelser for at blive ÖVP’s leder.
En af disse betingelser var, at han ville gå til valg med sin egen politiske bevægelse ”Liste Sebastian Kurz”. Det gamle parti bliver dermed reduceret til at levere støtte til Kurz-bevægelsen.
Men partibosserne måtte acceptere dette. ÖVP har længe været et skrantende parti. Med Kurz i spidsen er det med et slag blevet Østrigs førende parti i meningsmålingerne.
Kurz selv er den mest populære politiker i Østrig.
Kurz, Merkel og Macron
Hans politiske form har ligheder med Frankrigs nye præsident, Emmanuel Macron.
De har begge gjort lynkarriere i en meget ung alder. Kurz er 30 år, Macron er 39 år. Begge har rykket sig fri af de etablerede partier og skabt deres egne politiske bevægelser, der har fået mange med.
Men når det gælder det politiske indhold, står de meget langt fra hinanden, specielt i udlændingepolitikken.
Strammeren Kurz står over for den ekstremt politisk korrekte Macron.
Macron er Angela Merkels nye darling i europæisk politik. Hun har det også fint med hans holdninger til udlændingepolitikken.
Kurz kan mødes med Merkel på en række områder. Men i udlændingepolitikken har han allerede som udenrigsminister i den grad udfordret hende.
Tog fusen på Merkel
I januar 2016 tog Sebastian Kurz initiativ til lukningen af Balkan-ruten.
Dermed er han manden, der mere end nogen har bidraget til at begrænse asylstrømmen op gennem Europa.
Dengang tog han fusen på Angela Merkel, der talte imod at lukke grænserne på Balkan. Hun måtte tage resultatet til efterretning.
Bagefter fik hun så lavet en aftale mellem EU og Tyrkiet, der yderligere har nedbragt asylstrømmen.
Nye store opgør
Siden er Kurz gået forrest med kravet om, at migranterne over Middelhavet skal sendes tilbage til lejre i det nordlige Afrika, hvor deres asylsager skal behandles. Det er den meget omtalte australske model.
Først fik den unge østrigske udenrigsminister læst og påskrevet for denne holdning fra mange lande i det vestlige Europa.
Men gradvis har en del af disse lande krabbet sig i Kurz’ retning.
Macrons ekstreme politiske korrekthed er et tilbageskridt i forhold til denne udvikling. Og det er ikke godt at vide, hvor Merkel bevæger sig hen med Macron ved sin side.
Så det kan komme til nye store EU-opgør om udlændingepolitikken. Med den nye borgerlige stjerne, Sebastian Kurz, som Merkel og Macrons skrappeste modstander.