Ny film: Når kærligheden sejrer – år 1948 i det britiske imperium

**** 4 stjerner ud af 6

 

Giver navnet Bechuanaland nogle associationer? Eller Seretse Khama og Ruth Williams? Næppe. Men med filmen KÆRLIGHED UDEN GRÆNSER er såvel destination som egennavne højst sandsynligt kommet på landkortet for at blive.

 

Instruktøren hedder Amma Asante (født 1969), og hun har ghanesiske rødder. Hendes familie udvandrede til England for at skabe et bedre liv, og hun er kendt for bl.a. ”A Way of Life” (2004) og ”Belle” (2013).

 

Historisk baggrund

Bechuanaland var ikke en koloni, men et såkaldt protektorat under Det Britiske Imperium. Denne regeringskonstruktion betød, at lokale herskere bevarede en del af deres magt, men vel at mærke under britisk overhøjhed.

 

I 1966 bliver Bechuanaland anerkendt som selvstændig nation under navnet Botswana. Forinden har en lang uafhængighedskamp fundet sted. Selvstændighedsprocessen viser sig at være uløseligt sammenflettet med kærlighedshistorien mellem Bechuanalands sorte tronarving til kongeværdigheden, Seretse Khama, og den hvide, britiske kontordame Ruth Williams.

 

Handlingen

Ruth (Rosamund Pike) møder den unge Mr. Khama (David Oyelowo) ved et bal i missionsforeningen. De bliver straks tiltrukket af hinanden, og selv om begge i første omgang affinder sig med, at et ægteskab ikke er realistisk – dels på grund af vidt forskellig klassebaggrund, dels deres hudfarve – sejrer kærligheden: Seretse lader hånt om alle forhindringer, frier til Ruth og får ja.

 

 

Året er 1948, og et ægteskab mellem sort og hvid er rent faktisk muligt i London, hvor de begge bor. Seretse for at blive uddannet som jurist, før han skal tilbage og overtage tronen.

 

Men ægteskabet giver problemer hele horisonten rundt: For det første støder Bechuanaland op til Sydafrika, der netop har indført apartheid. At en sort (fremtidig) regent vælger en hvid kvinde som dronning vil føre til uro i området og måske en sydafrikansk annektering af protektoratet.

 

For det andet vil Seretses onkel, den nuværende regent, ikke acceptere nevøens ægteskab, fordi alliancen strider mod traditionerne. Endelig er der hovedmodstanderen i form af den engelske regering, der på den ene side gerne vil fastholde sit tolerante image, på den anden side lader realpolitikken trumfe. For tænk hvis Sydafrika fandt på at lukke ned for forsyningerne af uran og guld.

Læs også
Filmanmeldelse BREATHE: Sand kærlighed

 

Den stærke modstand får imidlertid hverken den karakterfaste Ruth eller den lige så stålsatte Seretse til at vakle. Fremtiden for Afrika hedder ikke diskrimination, og de tager kampen op mod deres mange fjender i embedsværket og politikerkredse i såvel Bechuanaland som England.

 

Eventyrlig ’love story’

Kun en sten ville ikke blive rørt af denne eventyrlige ’love story’, og det skader bestemt ikke, at de to hovedpersoner ser fantastisk godt ud og tillige er intelligente, charmerende og humoristiske.

 

Men jeg har en indvending, hvor jeg imidlertid ikke ved, om jeg bevæger mig på tynd is, eftersom filmen er baseret på en sand historie: Persontegningen er for sort-hvid (sic!). De gode er så gode, og de onde er så onde – og de allermest onde er de arrogante, nedladende embedsmænd, der ikke forspilder nogen lejlighed til at ydmyge den helt-igennem-sympatiske-og-begavede-og-talentfulde Seretse.

 

Var den britiske kolonimagts repræsentanter Alistair Canning (Jack Davenport) og Rufus Lancaster (Tom Felton) virkeligt SÅ uhøflige, SÅ hovmodige og SÅ selvfede, som portrætteringen i denne film hævder?

 

***

Længde: 111 minutter

Læs også
Ny film: Workshop – kreativt eller påtvunget fælles fodslag?
  • Medvirkende: David Oyelowo, Rosamund Pike, Jack Davenport, Tom Felton m.fl.
  • Originaltitel: A United Kingdom
  • Censur: Tilladt for børn over 11 år
  • Instruktør: Amma Asante
  • Manus: Guy Hibbert efter bog af Susan Williams
  • Premieredato: torsdag d. 9. marts
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…