Typer som sigøjnergangesteren Gimi Levakovic og bandelederen Shuaib Khan, som nu har tre betingede udvisningsdomme i bagagen, kan formentlig udvises, uden at Danmark dermed overtræder sine såkaldt internationale forpligtelser.
Det fremgår af omfattende analyser af domspraksis ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som i udvisningssager fører en hårdere kurs, end de danske domstole gør.
”Det her viser, at der for alvor er et stort behov for at stramme op i udvisningssagerne,” siger formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup (DF), til Den Korte Avis
Som vi skrev her i avisen i går, fastslår Jacob Mchangana fra den liberale tænketank Justitia og direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, at hvis Højesteret og de to landsretter fulgte praksis hos Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, ville flere udenlandske kriminelle blive udvist af Danmark.
Således har Institut for Menneskerettigheder analyseret over 400 afgørelser fra Menneskerettighedsdomstolen.
På den baggrund konkluderer Instituttet, at landsretterne undlader at udvise i en række sager, hvor Menneskerettighedsdomstolen tværtimod har stadfæstet en udvisning.
Det drejer sig især om tilfælde, hvor udlændingen enten er født i landet eller indrejst som barn og ikke har stiftet familie.
I den typer sager accepterer Menneskerettighedsdomstolen udvisning af kriminelle, der har fået mere end ét års fængsel, medens Østre og Vestre Landsret i tilsvarende sager ifølge Jonas Christoffersen har nægtet at udvise udenlandske kriminelle, der har fået domme på mellem tre og syv års fængsel.
”Det er ganske enkelt helt uacceptabelt og totalt til grin, at en menneskerettighedsdomstol dømmer hårdere, end danske domstole gør,” lyder det fra Peter Skaarup.
Dansk Folkeparti vil bruge finanslovsforhandlingerne
Udvisning af udenlandske kriminelle har høj prioritet hos Dansk Folkeparti, og Peter Skaarup oplyser nu, at partiet vil bruge finanslovsforhandlingerne til at sikre, at den danske udvisningspraksis strammes gevaldigt op.
”Der er flere muligheder. En af dem er, at vi kan meddele Menneskerettighedsdomstolen, at vi skriver Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel otte om blandt andet udenlandske kriminelles ret til familieliv ud af vores lovgivning,” forklarer Peter Skaarup og fortætter:
”Det har flere lande gjort. Således undlader de tidligere østeuropæiske lande og ligeledes Finland og Holland at dømme efter artikel otte, men udviser udelukkende på grundlag af deres egen lovgivning, uden at det har givet problemer.”
Hvis det sker, er det i realiteten et brud med konventionen.
Sådan bør Danmark gøre det
Peter Skaarup henviser i den forbindelse til en høring i Folketingets Retsudvalg:
”Professor Mads Bryde-Andersen kunne forleden på en høring i Folketingets retsudvalg fortælle hvordan andre lande fx Finland og Holland i høj grad undlader at følge afgørelser ved Menneskerettighedsdomstolen og derved i praksis tager forbehold over for meget af det arbejde, der foregår ved domstolen.”
”Og det samme bør Danmark gøre,” præciserer Peter Skaarup
Han understreger i den forbindelse, at de danske udvisningsregler skal strammes op og tydeliggøres.
”Der er helt klart et stort behov for at præcisere over for domstolene, at det er Folketingets begrundelse for en given lovgivning, der skal efterleves. Hvilket vi desværre på udlændingeområdet ser talrige eksempler på, at domstolene bevidst undlader,” lyder det fra formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup.
Har tre voldtægtsdomme – slap for udvisning
I sin søndagsudgave den 15. oktober bragte Ekstra Bladet et regulært forbryderalbum med udenlandske kriminelle, der ville være blevet udvist, hvis de danske domstole havde rettet ind efter Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols tilsvarende afgørelser.
Det drejer sig blandt andre om den cambodjanske statsborger Phal Rem.
Han er blevet dømt for tre voldtægter. Senest i Østre Landsret, hvor han fik fire års fængsel men slap for udvisning med henvisning til Menneskerettighedskonventionens regler om retten til familieliv.
Rigsadvokaten har netop ansøgt Procesbevillingsnævnet om at få sagen i Højesteret, skriver Ekstra Bladet.
Somalier taxachauffør ihjel – slap for udvisning
Den somaliske statsborger og brutale morder, Libaan Muuse Ashur Hassan, optræder også i Ekstra Bladets forbryderalbum over udenlandske kriminelle, der var blevet udvist, hvis de danske domstole havde fulgt Menneskerettighedsdomstolens praksis.
Den 31. oktober 2014 overfaldt og tævede den dengang 18-årige Libaan Hassan og en medgerningsmand taxachauffør Johnny Henriksen med et ukendt våben og fortsatte med at sparke og overdænge ham med knytnæveslag, efter at han var faldet ned på jorden.
Han døde to dage senere af sine kvæstelser.
Ved retten på Frederiksberg slap somalieren med otte års fængsel og en betinget udvisning, da dommeren mente, at den somaliske statsborgers tilknytning til Danmark var så stor, at det ville være i strid med hans menneskerettigheder at udvise ham til Somalia.
Og på den måde er der mange hårdkogte og udenlandske kriminelle, der har fået til at blive Danmark alene af den grund, at danske domstole sætter deres såkaldte menneskerettigheder højere end danskernes sikkerhed og retsfølelse.
Du kan læse mere om udvisningsregler her:
Og her kan du se Ekstra Bladets forbryderalbum – desværre en betalingsartikel: