Ny bog om de kristnes kamp mod den muslimske invasion i Spanien år 711

“Reconquista” er en lille bog, der handler om den langvarige modstandskamp, Spaniens kristne befolkning organiserede mod islam efter berbernes og arabernes invasion og besættelse i år 711.

 

På spansk, engelsk, fransk og andre fremmedsprog foreligger en stribe værker om emnet, men danske fremstillinger er der ikke mange af, og det middelalderlige Sydeuropa er stort set ukendt for andre end en håndfuld fagfolk.

 

Fra mange sider skildres det islamiske herredømme i Spanien som en kulturel blomstringstid med et enestående åndsliv, tolerance og “convivencia” – det spanske ord for samliv og samarbejde mellem muslimer, jøder og kristne.

 

Men dette skønmaleri er fiktion, som er blevet grundigt afmonteret af spanske og udenlandske historikere og arkæologer.

 

Her skal især to fremhæves: Arabisterne Serafín Fanjul og Darío Fernández Morera.

 

Den første fik i 2004 udgivet “La químera de al Ándalus”, og den anden “The Myth of The Andalusian Paradise” (2016).

 

På youtube findes et engelsksproget interview med Fernández Morera:

 

I indledningen til “Reconquista” (s. 8) bringer jeg et citat fra en tredje historiker – Derek W. Lomax, som i 1978 udgav bogen “The Reconquest of Spain”: “Af alle de kristne lande, der blev omvendt til islam, er kun Spanien vendt tilbage til sin oprindelige religion …”

 

Bogen kan evt. også bestilles ved henvendelse til foreningens sekretariat, e-mail: [email protected] eller tlf. 23 42 77 33.  Den Danske Forening

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…