Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti taler nu om muligheden for at danne regering sammen

I et interview med Fagbladet 3F afviser hverken DF eller S at danne regering sammen på et senere tidspunkt.

 

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er blevet interviewet sammen af Fagbladet 3F. Her afviser ingen af de to at gå i regering sammen.

 

– Egentlig oplever jeg, at Kristian (Thulesen Dahl red.) og jeg arbejder meget på samme måde. Når der er et problem, der skal løses, så sørger vi for at finde et ordentligt svar.

 

– Og det er faktisk lykkedes os på en række områder at gøre i fællesskab. Jeg er glad for samarbejdet, og hvad fremtiden bringer, det får fremtiden jo at vise, siger Mette Frederiksen til Fagbladet 3F ifølge Ekstra Bladet.

 

Spurgt om, hvorvidt Mette Frederiksen helt vil afvise at gå i regering med Dansk Folkeparti, siger formanden:

 

– Jeg tror, at jo tættere vi kommer på et valg, jo flere bogstavlege vil der være.

 

Til samme tema fortæller Kristian Thulesen Dahl, at partiet, der ellers trofast har peget på statsministre fra Venstre, også kan gøre andet.

 

– Betyder det (at DF pegede på en blå regering i 2015, red.) så, at tingene er fastfrosset eller støbt i cement i evig tid i forhold til, hvor positionerne er, spørger Thulesen Dahl retorisk og svarer:

 

– Nej, selvfølgelig gør det ikke det. Vi vil bruge al vores energi på at skabe muligheden for Dansk Folkeparti til at kunne lave et flertal med flere partier i Folketinget, siger han til Fagbladet 3F.

 

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har historisk ikke været tæt på at danne regering. Ikke mindst på grund af nag, efter at Socialdemokratiets daværende formand Poul Nyrup Rasmussen i 1999 om Dansk Folkeparti sagde:

 

Læs også
Dansk Folkeparti opruster: Udvalg, der skal skærpe partiets nationalkonservative profil med Martin Henriksen som formand

– Stuerene, det bliver I aldrig.

 

Det har ikke i første omgang været muligt at få en uddybende kommentar fra Socialdemokratiet.

 

Politisk ordfører Nicolai Wammen skriver dog på det sociale medie Twitter:

 

– Spændende melding fra Thulesen Dahl. S sætter pris på godt samarbejde om blandt andet topskat, pensionsalder og kollektiv trafik.

 

Hos Alternativet får udmeldingen partiets leder til at løfte øjenbrynene:

 

– En markant politisk markering fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. En ny FT-alliance vi andre nu må tage højde for, skriver Uffe Elbæk på Twitter.

 

Læs også
Mette Frederiksen er ”overvejede enig i, at integrationsydelsen skal sættes op” – i 2011 gjorde hun det med starthjælpen

Opsigtsvækkende

Det er særdeles opsigtsvækkende, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i et interview med Fagbladet 3F ikke entydigt bakker den blå regering op.

 

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell. Han kalder det et kraftigt signal til statsministeren om, at det ikke bliver let at være regering.

 

Den markante udmelding kommer i et stort interview med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og formanden for 3F, Per Christensen.

 

Her afviser hverken Thulesen Dahl eller Frederiksen, at de vil gå i regering sammen.

 

– Det er meget opsigtsvækkende, at Kristian Thulesen Dahl (DF) ikke klart fastslår, at han vil pege på en blå statsminister. I interviewet er der ikke nogen form for støtte til Lars Løkke (V) eller regeringen, siger Hans Engell.

 

Samarbejdet mellem de to partier er blevet stadig stærkere, vurderer Engell.

Læs også
TV2 gik over stregen i forhold til Dansk Folkeparti, men trækker nu tilsyneladende i land

 

Det ses ikke blot i de to partilederes forhold til hinanden. Også på ordførerniveau ser man Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti køre politisk parløb.

 

– Vi har to parallelle regeringer. Én, der kører i ministerbiler, og én, som man ikke kan komme udenom, når man skal lave politik, siger Hans Engell.

 

– Dansk Folkeparti er det parti, som skal holde regeringen i live. Det er en kold skulder til Løkke, at partiformanden sidder side om side med oppositionens leder og ikke vil udelukke, at han vil pege på hende.

 

Udmeldingen styrker samtidig Mette Frederiksens placering som en mulig kommende statsminister, som vil kunne samarbejde bredt, lyder det fra kommentatoren.

 

– Hvis Mette Frederiksen skulle blive statsminister med et rødt flertal, vil partiet ikke længere være afhængig af Alternativet og Enhedslisten, men kan regne med, at Dansk Folkeparti vil samarbejde.

 

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har ikke tidligere været tæt på at gå i regering sammen.

Læs også
Dansk Folkeparti stiller krav til ny regering om fast grænsekontrol – det er der meget gode argumenter for

 

Det skyldes ikke mindst, at Socialdemokratiets daværende formand Poul Nyrup Rasmussen i 1999 sagde om Dansk Folkeparti, at de aldrig ville blive “stuerene”.

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…