Min gamle mor er på plejehjem – det er hårdt at opleve de mange svigt og føle sig magtesløs

Birgitte Munding / modelfoto

Så er der snart kommunalvalg, og her vil jeg gerne have svar på, hvem der vil gøre noget for de ældre og vil forbedre forholdene på plejecentrene.

 

Jeg har en mor med Alzheimers sygdom på plejecenteret Egebo i Bystævneparken i Brønshøj i København. Jeg kan kun personligt skrive om det team, min mor bor i. Men jeg ved, at på nogle plejecentre både i København og andre steder i landet fungerer det fint og andre steder lige så dårligt som på Egebo.

 

Jeg har igennem årene meget ofte set, at de gode erfarne plejere er blevet fyret eller selv har sagt op, primært pga. dårlig ledelse. Det betyder, at der i øjeblikket nærmest kun er unge vikarer på 20-23 år, der på ingen måde har forstand på demente beboere.

 

Problemer med medicinen

Jeg kan nævne forkert medicinering. Jeg kom ud til min mor en lørdag morgen, og på køkkenbordet stod en æske med alt medicin til hele dagen. Min mor kan på ingen måde selv administrere dette. Jeg fik fat i en ung vikar, som undersøgte, om alle piller var delt ud på den måde til de andre demente.

 

Jeg tog et billede og sendte til forstanderen, og efter halvanden uge havde jeg ikke hørt noget og rykkede for svar. Der kom så svar fra teamlederen, hvor hun takkede mig for, jeg havde opdaget det, så det ikke også skete om søndagen. Jeg var i chok.

 

Min mor faldt og blev syg

For nylig faldt min mor bagover på sit badeværelse og slog ryggen. Personalet hjalp hende og tog hendes blodtryk. Dagen efter kunne jeg se, at hun havde det forfærdeligt. Stærke smerter og meget dårlig vejrtrækning. Først to dage efter tog sygeplejersken en urinprøve, og egen læge ordinerede antibiotika og lidt stærkere smertestillende over telefonen, og så skulle vi lige se tiden an op til en weekend.

 

Min mor tryglede mig om at komme og hjælpe hende. Jeg fik hende indlagt, og det var meget slemt. Hun havde lungebetændelse og urinvejsinfektion med et infektionstal på 99, som skal være på højst 10 – så slemt at lægen kaldte mig til side og spurgte mht. genoplivning ved hjerte-/lungesvigt.

 

Da tallene igen var fine, kom hun hjem, men havde stadig sine stærke smerter efter faldet og kunne næsten ikke få luft. Jeg kontaktede lægen og forlangte, at hun blev røntgenfotograferet, og det svar fik jeg så. Nederste ryghvirvel var faldet sammen. Da der ikke kan gøres noget, får hun nu stærke smertestillende, da der kan gå mindst fire uger, før smerterne bliver mindre.

 

Den rigtige inhalator manglede, så fik hun bare en anden

5/11 kom min mand og jeg ud til min mor. Hun sad i sofaen og kunne næsten ikke få luft. Vi prøvede at spørge ind til, hvorfor vejrtrækningen var så dårlig. Hun var ikke rigtig i stand til at svare præcist. Efter lidt tid kom en plejeassistent ind i boligen. Hun fortalte, at hun havde givet min mor hendes inhalator om morgen. Men ikke den, som sygehuset havde ordineret, for den var de løbet tør for lørdag morgen.

 

De havde givet hendes gamle medicin, som ingen virkning har på hende længere. Hun kan ikke suge det ordenligt ned i lungerne. Derfor har hun fået ordineret ny medicin og en ny type inhalator, som er bedre for hende. Vi spurgte ind til, hvorfor de var løbet tør, og hvorfor de ikke havde sørget for at genbestille rettidigt. Plejeren sagde, at recepten var udløbet, og at de ikke kunne skaffe en ny i weekenden.

 

Vi spurgte, hvorfor de ikke havde ringet til 1813 og fået en læge til at forny recepten. Men plejeren sagde, at hun ikke var medicinansvarlig, og at det ikke var hendes ansvar. Hun kontaktede den medicinansvarlige.

 

Kun fordi vi var der, tilfældigt kom til at tale med plejeren og på det kraftigste påtalte et kæmpe svigt, kan de pludselig godt ringe til 1813 og få fornyet recepten og bragt medicinen ud i en taxa. Hvis vi ikke var kommet på besøg, havde min mor ikke fået den korrekte medicin i flere døgn.

 

Erfarne plejere erstattet med helt nyuddannede

Da min mors gode erfarne kontaktperson stoppede, fik min mor en nyuddannet sosu-hjælper på 23 år. Hun kunne på ingen måde håndtere opgaven med en dement, og jeg blev så i dag ringet op af forstanderen, fordi jeg skrev en mail til hende. Nu var der ikke grænser for, hvor meget de ville gøre for min mor. Jeg fik dog lov at vælge en anden kontaktperson, som har været på oplæring sammen med hendes gamle kontaktperson.

 

Medindflydelse

Hvorfor har Københavns Kommune så svært ved at skaffe ordentligt personale? De fleste medarbejdere brænder for at gøre et godt stykke arbejde for de ældre, men lønnen er meget dårlig og bemandingen ringe.

 

Jeg vil også gerne kende reglerne omkring klippekortordningen. På Egebo nulstiller de dem efter tre måneder, hvilket jeg har fået at vide et sted i kommunen, at de ikke må. Teamlederen vil tilsyneladende bestemme, hvad klippene skal bruges til, selv om meningen er, at det er beboerens ønsker.

 

Mange af disse ting fik vi forklaringer og debatter om, da der var et beboer-pårørenderåd. Men det nedlagde forstanderen, og de ville så blive erstattet af nogle møder i teamene. Problemet er bare, at de nu holder de møder kl. 14, hvor de fleste pårørende er på arbejde. Det vil sige, det bliver kage/kaffe-hyggemøder med de demente beboere.

 

Fejl på regningerne

Der sker konstant fejl på regningerne, så man skal som pårørende være meget vågen. I en måned var min mor trukket for en jazzfestival og 62 sodavand. Dette var selvfølgelig en fejl, men nu kan der gå to-tre måneder, før pengene bliver betalt tilbage. På Egebo spørger de alle de demente, om de vil med til arrangementer. De aner ikke, hvad de svarer ja eller nej til, og personalet siger bare, at det har de sagt ja til. Sidst en bustur, som min mor ikke har ønsket at deltage i det sidste år. Det fik jeg stoppet og bad dem gå gennem mig, for jeg kan aflæse min mor.

 

Jeg kontaktede kommunen, og efter at have været igennem 20-30 afdelinger endte jeg endelig i den rigtige afdeling for lokalområdet for Brønshøj. Jeg vil kraftigt råde Københavns Kommune til at lave en omstilling, der, når man har forklaret problemet, kan stille en om til den rigtige afdeling med det samme.

 

Nå, men vi blev enige om at holde et møde med dem og forstanderen om de forskellige forhold, men jeg blev ringet op om, at mødet blev med chefen for området, Jessie Kjærsgaard. Forstanderen ønskede ikke at deltage. Vi gennemgik de forskellige ting, som jeg har beskrevet her, og svarene var, at man havde svært ved at få medarbejdere. Jeg ved, at alle de gode erfarne har fået arbejde på andre plejecentre, så de er der altså, men kræver en god ledelse.

 

Brug pengene bedre

Vi talte om alle de penge, der bliver brugt på fællesarealerne, så de ser så fine ud. Jessie Kjærsgaard forklarede, at alle plejecentre afprøver forskellige ting. På Egebo bl.a. store touchskærme, hvor man kan trykke sig igennem flere menuer. Jeg har spurgt min mor og andre beboere, om de kan finde ud af dem, og de kigger mærkeligt på mig – de tror, det er tv.

 

Københavns Kommune kan spare alle de penge og bruge dem på nogle plejere i stedet for. Ikke flere, der sidder rundt på hver sit kontor, men nogle plejere. Det får beboerne noget ud af. Jessie Kjærsgaard afsluttede med, at hun kunne høre, at jeg ville få svært ved at få tillid til Egebo igen, så hun ville foreslå, at jeg flyttede min mor til et andet sted. Men min mor elsker sin bolig, og man flytter ikke bare en på 85 år med Alzheimers sygdom. Det er åbenbart den måde, man løser ledelses- og medarbejderproblemer på.

 

Ninna Thomsen, borgmester for sundhed og omsorg, har jeg flere gange set på Egebo på forstanderens kontor. Jeg har spurgt flere, om de har set hende oppe blandt beboerne, og det er der ingen, der har. Jeg har nu heller ingen tiltro til en kvinde, der kan sidde på tv og sige, at hun stoler på sine medarbejdere, når det lige er vist med skjult kamera, hvordan hjemmeplejen snyder.

 

Nu ved jeg, der skal stemmes og så holdes skjulte møder om, hvem der skal have de forskellige poster. Men jeg håber i hvert fald, når kabalen går op, at der kommer en borgmester med mere pondus, og som tænker på de ældre.

 

Artiklen har tidligere været bragt i Jyllands-Posten

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…