Ny film: Kvinder i det 20. århundrede

Udskriv

*** 3 stjerner ud af 6

 

ALLETIDERS KVINDER er oversættelsen på originaltitlen ”20th Century Women”. Instruktøren hedder Mike Mills (født 1966), der tidligere har stået bag Thumbsucker og Beginners. Han er også manuskriptforfatter, og manus til hans seneste film er nomineret til en Oscar for Bedste originale manuskript.

 

Handling
55-årige Dorothea Fields (Annette Bening) bor i Santa Barbara, Californien, sammen med sin 15-årige søn Jamie (Lucas Jade Zumann). Året er 1979, og meget af handlingen foregår i deres hjem, et stort, gammelt hus med historisk vingesus.

 

Den forfaldne ejendom trænger til en kærlig hånd, men heldigvis har Dorothea en lejer, eks-hippien William (Billy Crudup), der har hænderne godt skruet på og villig til at bistå med de løbende istandsættelser.

 

Dorotheas anden lejer er den 25-årige kunstner Abbie (Greta Gerwig), der er noget psykisk ustabil efter en abort og en kræftdiagnose. Den sidste centrale figur er Jamies lidt ældre og seksuelt eksperimenterende barndomsveninde Julie (Elle Fanning). Han er forelsket i hende, men hun er ikke interesseret i ham som kæreste – kun som en god ven, der kan give tryghed.

 

Dorothea har i mange år været alene med Jamie, og hans far er ikke til stede som rollemodel. Det spørgsmål presser sig stadig mere på hos hende: Hvem skal lære Jamie at blive en ordentlig mand?

 

William kan Jamie tilsyneladende ikke bruge til noget, og hans mor beslutter sig derfor til at appellere om hjælp hos såvel Abbie som Julie.

Læs også
Ny film: “Detroit” – en beretning om politivold i sort-hvid

 

Originalt manuskript

Manuskriptet lever helt bestemt op til tillægsordet originalt, men at noget er originalt er ikke nødvendigvis det samme som godt. I dette tilfælde er der for mange urealistiske scener, hvor såvel personfremstilling som replikker skurrer fælt.

 

Annette Bening (”American Beauty”(1999), ”The Kids Are All Right”(2010))er den ene af to formildende omstændigheder, men til gengæld fylder hun med sit suveræne skuespil lærredet så flot, at filmen fortjener at blive set alene for hendes skyld.

 

For godt nok er Dorothea en enlig, aldrende, Salem-kæderygende kvinde med kat og en bil så affældig, at den bryder i brand på P-pladsen foran butikscentret. Men hun er også en kvinde, der står kompromisløst ved sig selv og omsorgsfuldt kæmper for at gøre det, hun mener, er det bedste for sønnen og for de mennesker, hun har i sin inderkreds.

 

Det andet plus

Det andet plus er, at personernes og specifikt Dorotheas historie er originalt fortalt, herunder relationen til Jamie. Fortælletidspunktet viser sig at ligge efter Dorotheas død, således at de forskellige personers livsforløb og fortid oprulles gradvist i en kombination af flash backs og flash forwards. Den teknik fungerer fint, og det samme gør brugen af indflettede fotografier og ældre filmklip, der giver et billede af tidsånden.

Læs også
Filmanmeldelse “The big sick”: Sød, sjov og seriøs film om kultursammenstød

 

***

Længde: 118 minutter

 

  • Medvirkende: Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig, Lucas Jade Zumann m.fl.
  • Instruktør: Mike Mills
  • Manus: Mike Mills
  • Premieredato: torsdag d. 16. februar
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ